Transilvania Prinţului Charles, între Dracula, ţinuturi pitoreşti şi ţuică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul britanic "The Telegraph" a publicat, vineri, un reportaj în care se vorbeşte despre casa din Transilvania a Prinţului de Wales, condimentat cu detalii referitoare la obiceiurile româneşti, istoria locului şi bucătăria tradiţională autohtonă, dar şi cu detalii istorice şi menţiuni referitoare la personajul cărţii lui Bram Stoker, Dracula.

În reportajul cotidianului britanic se arată că Transilvania este "una dintre cele mai frumoase şi fascinante regiuni din Europa", pe tărâmul învăluit în "legendă şi teamă, cunoscut sub numele de «Ţara lui Dracula» ".

"E simplu să înţelegi de ce Prinţul Charles s-a îndrăgostit de această parte a lumii", scrie cotidianul britanic. "Priveliştea este extraordinar de calmă şi de pitorească", ceea ce face din această zonă una "plăcută ochiului", dar şi auzului, cu atât mai mult cu cât, se arată în material, "traficul e aproape inexistent şi, în general, liniştit, iar singurul sunet care se aude este acela al insectelor, al unui izvor din apropiere şi al huruitului ocazional al căruţelor".

Prinţul Charles

Călătoria în Transilvania este descrisă ca fiind un soi de teleportare într-un alt timp şi spaţiu. "Nu contează revoluţia digitală, în Zalanpatak pare că nici revoluţia industrială nu a existat vreodată".

Prinţul Charles a ales această zonă când a venit prima dată în Transilvania, în 1998 şi a fost, potrivit The Telegraph, "copleşit de frumuseţea şi moştenirea bogată" a ţinutului.

Casa de oaspeţi a prinţului, situată în Zalanpatak

Explicaţiile abundă : teritoriul este "fertil, înţesat de păduri virgine, floră, faună şi viaţă sălbatică", iar peisajul feeric este completat de "moştenirea culturală unică, care poate fi observată mai ales în stilul gotic al oraşelor medievale şi al bisericilor fortificate".

Legătura Prinţului de Wales cu locul este înfăţişată ca fiind una puternică, deoarece descoperirea regiunii a fost, pentru acesta : "un vis devenit realitate: posibilitatea unei relaţii mai armonioase între om şi natură; o comunitate care, în loc să distrugă tradiţiile, în cursa pentru modernizare, pare să le fi păstrat şi adaptat".

Casa prinţului Charles

Paharul de ţuică predispune la reflecţie, iar autorul articolului relatează istoria locului, neuitând să precizeze că multe dintre aşezările medievale de odinioară sunt acum "locuite de romi, un alt ingredient-cheie al compoziţiei etnice a acestei regiuni, nu totdeauna armonioase".

Prinţul Charles este, potrivit patroanei unui magazin situat vizavi de casa acestuia, "singura persoană care apreciază cu adevărat Transilvania. Vede valoarea felului în care locuim aici. Charles ar trebui să fie regele României", susţine ea.

"Excelentul vin românesc", după cum este descris de autor, dezleagă limbile, iar autorul află, de la interlocutorii săi, că la vizita acestora în Transilvania s-au simţit de parcă "au murit şi s-au trezit în paradis", punctând că locul este "aproape perfect".

Legenda lui Dracula, făcută celebră de scriitorul Bram Stoker, este vizibilă în regiune: există hoteluri tematice, magazine de suveniruri şi restaurante care servesc "plăcintele Dracula". Şi nicăieri "acest fenomen nu este mai pronunţat decât în jurul castelului Bran.".

Cu toate acestea, "oricine vine aici pentru a întâlni forţele malefice dezlănţuite în romanul lui Stoker va fi dezamăgit", se arată în reportaj, precizându-se, totodată, că Branul "are un aer de casă ţărănească tipic englezească".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite