Europarlamentarul Cătălin Ivan: Comisia Europeană le acuză pe Udrea și pe fosta șefa de la ANRMAP de o fraudă de 505 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan
Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan

Comisia Europeană este cu ochii pe Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, pe care o bănuiește că ar fi comis o fraudă de 505 milioane de euro în timpul mandatului său, a declarat europarlamentarul PSD Cătălin Ivan.

"Raportul Comisiei DG Regio, Direcţia Generală care se ocupă de politici regionale, vorbeşte despre cum au fost cheltuiţi banii europeni în anul 2011. Raportul Comisiei spune că, în anul 2011, din 515 milioane euro atraşi de statul român, 505 milioane euro sunt suspectate de fraudă, adică doar zece milioane au fost cheltuite corect. CE acuză Guvernul Boc, şi în special pe ministrul Elena Udrea, de hoţie şi incompetenţă. CE va demonstra cât a fost incompetenţă şi cât a fost hoţie", a afirmat liderul delegației PSD din Parlamentul European.

Ivan susține că cei de la Comisia Europeană au identificat mai multe proiecte neeligibile care au fost finanțate, în timp ce alte proiecte nu au primit fonduri. "De asemenea, se vorbeşte şi despre încălcări ale normelor privind achiziţiile publice şi aici mai apare un vinovat, doamna Trăilă, candidat iarăşi din partea PDL pe un colegiu din România. (...) Doi candidaţi ai ARD se fac vinovaţi de o fraudă de 505 milioane euro, fraudă ce va fi dovedită de CE, fiindcă CE nu vorbeşte de suspiciuni de fraudă decât dacă este aproape sigură că frauda există. Frauda încă nu este dovedită, dar ancheta este în desfăşurare", a mai spus europarlamentarul social-democrat.

Situația este una "fără precent", spune Ivan, care susține că, dacă se va dovedi frauda, statul român va fi obligat să returneze cele 505 milioane de euro. "Este o gaură în bugetul statului şi în buzunarul fiecăruia. Asta a făcut Guvernul Boc", a mai spus eurodeputatul.

"Raportul este public, este destul de stufos. Problemele menţionate în acest raport sunt legate de managementul de utilizare a fondurilor europene. Nu apar aici problemele legate de beneficiari. Acest raport a fost discutat în Comisia de control bugetar a PE. Ministrul de Finanţe este invitat în Comisie pentru a prezenta viziunea USL referitoare la fondurile europene, pentru ca aceste situaţii să nu mai apară. Întâlnirea va fi stabilită pentru perioada imediat următoare, în funcţie de calendarul ministrului şi al membrilor Comisiei", a mai afirmat Ivan.

Elena Udrea și Cristina Trăilă candidează la alegeri parlamentare de pe 9 decembrie pe listele ARD pentru Camera Deputaților. Udrea candidează în colegiul 4 din Neamț, iar Trăilă în colegiul 21 din sectorul 5 (București).

Comisia Europeană a anunţat la sfârșitul lunii octombrie oprirea temporară a plăţilor de la bugetul UE pe trei din cele mai importante programe operaţionale sectoriale - „Transport", „Regional" și „Creșterea competitivității economice".

Problemele sunt legate de domeniul achizițiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum și de prevenirea și detectarea fraudei și a conflictelor de interese. Această acțiune este urmarea unei analize aprofundate și înseamnă că nu se vor mai face plăți până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite