Grecia va cere Franţei un nou CD cu o listă de milionari evazionişti, după ce a pierdut prima copie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Finanţe al Greciei, Iannis Stournaras, va cere autorităţilor franceze să-i furnizeze o nouă copie a unui CD cu o listă de 2.000 de greci bogaţi cu conturi în Elveţia, după ce s-a descoperit că precedentul CD, primit în 2010, lipseşte.

Prima copie a CD-ului cu lista de evazionişti a fost primită în 2010 de ministrul de Finanţe de la acea vreme, Iiorgos Papakonstantinou, de la Christine Lagarde, ministru de Finanţe al Franţei, iar acum director executiv al FMI, potrivit Athens News.

Datele se refereau la clienţii eleni ai filialei HSBC din Geneva.

Papakonstantinou a declarat, luni, că a transmis o copie a datelor şefului Diviziei de Delicte Financiare şi Economice (SDOE), Iiannis Diotis. Diotis a fost înlocuit din funcţie în luna august.

Însă acum, CD-ul cu lista lipseşte.

Potrivit publicaţiei elene Ta Nea, şeful Agenţiei Naţionale de Informaţii (EYP), Theodoros Dravillas, a obţinut, de asemenea, o copie de la partea franceză. Autorităţile de la Paris au decis să transmită o copie Greciei pentru a ajuta la "colectarea banilor de la milionarii evazionişti". Potrivit Ta Nea, CD-ul cu lista a fost dat iniţial EYP, care l-a transmis ulterior Ministerului de Finanţe.

Faptul că datele au fost obţinute ilegal de autorităţile franceze ridică dificultăţi în folosirea acestora, a spus fostul ministru Papakonstantinou.

Fostul şef al SDOE a indicat că serviciul pe care l-a condus nu a putut folosi legal datele de pe CD.

"Un fişier cu nume care să fie procesate legal de o agenţie publică nu există", a spus el.

Diotis a fost demis din postul de şef al SDOE în august, după ce a cerut să fie accesate conturile bancare deţinute de doi foşti miniştri, doi foşti parlamentari şi cinci actuali membri ai parlamentului, toţi suspectaţi de spălare de bani.

Totuşi, folosind informaţii obţinute în acelaşi mod precum cele transmise de Franţa, autorităţile din Spania au reuşit să strângă taxe neplătite de 6 miliarde de euro de la evazionişti, iar cele din Italia 570 milioane de euro, notează Athens News.

Mai mulţi oficiali eleni au declarat că este inutilă cererea unei noi copii, întrucât fiecare din agenţiile care au primit datele au păstrat probabil copii.

Grecia se îndreaptă către al şaselea an de recesiune, în contextul măsurilor dure de austeritate adoptate de guvern pentru a primi ajutor financiar extern. Evziunea fiscală, extrem de răspândită, a fost identificată repetat ca posibilă sursă de venit pentru bugetul statului, însă autorităţile elene nu au reuşit să încaseze sumele vizate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite