Iulian Fota: Suspendarea lui Băsescu nu intră în contradicţie cu reglementările STS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faptul că Traian Băsescu este preşedinte suspendat nu intră în contradicţie cu reglementările activităţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, el are dreptul la telefoanele STS, a afirmat, joi seară, consilierul prezidenţial Iulian Fota.

"Preşedintele are dreptul la aceste telefoane. Faptul că este preşedinte suspendat nu intră în contradicţie cu prevederile atât ale unor hotărâri CSAT care reglementează activitatea STS, cât şi ale legilor care gestionează toată această activitate în zona de securitate naţională. El este un beneficiar al acestor comunicaţii. Comunicaţiile au fost create special pentru ca cei care au o anumită responsabilitate în stat, cei care gestionează probleme de securitate naţională sau probleme guvernamentale importante să poată discuta între ei, să se consulte fără ca protecţia acestor convorbiri să fie pusă în pericol. Faptul că dânsul este preşedinte suspendat nu intră în contradicţie cu reglementările de până acum. Toată discuţia aceasta se învârte în jurul legalităţii instalării acelor telefoane", a declarat Fota, la România TV, întrebat de ce trebuie să beneficieze preşedintele suspendat de serviciile de comunicaţii de la STS.

El a precizat că ar fi util dacă toţi cei care contestă legalitatea demersului STS ar spune şi în ce constă ilegalitatea montării respectivelor telefoane, notează Agerpres.

"Atribuţiile de securitate naţională sunt îndeplinite de preşedintele interimar. În acelaşi timp, reglementările şi toate actele în vigoare care reglementează instalarea acestor telefoane nu interzic nicăieri expres ca preşedintele suspendat să aibă în continuare acces la astfel de comunicaţii", a punctat Fota.

Potrivit acestuia, în momentul în care s-a produs "rocada" la Palatul Cotroceni între preşedintele interimar şi cel suspendat, telefoanele lui Traian Băsescu au fost menţionate în cartea de telefoane în care sunt trecuţi cei care beneficiază de serviciile speciale de comunicaţii.

"Mâine, poimâine o să vină cineva să spună că nici la protecţie nu are dreptul (Traian Băsescu - n.r.). La ce-i trebuie domnului preşedinte telefonul a spus-o chiar dânsul, ţine legătura cu SPP-ul, pentru că în deplasările pe care le are este nevoie de protecţie. (...) Chestiunea asta cu telefonul este creată artificial şi umflată prin informaţii inexacte. Nu este un telefon secret. (...) Nu este instalată aparatură de secretizare la acel sediu", a arătat Fota.

Întrebat de ce a venit la şedinţa CSAT de joi, în condiţiile în care era în concediu, Iulian Fota a răspuns că a tratat întotdeauna corect respectivele şedinţe.

"Am venit la şedinţa CSAT pentru că sunt membru al CSAT-ului şi întotdeauna am tratat corect şedinţele CSAT. Era anunţat un subiect extrem de important pentru că la o distanţă mică de România a avut loc un incident foarte serios şi nu ştim toate implicaţiile şi ne uităm foarte atent la ce se întâmplă în Bulgaria. Era obligaţia mea de membru al CSAT-ului, când se anunţă şedinţa şi sunt în Bucureşti, să particip la această şedinţă pentru că am nişte responsabilităţi", a completat consilierul prezidenţial.

El a mai declarat că ar răspunde la "multe dintre lucrurile aruncate pe piaţă" în ceea ce priveşte şedinţa de joi a CSAT, dar subiectele discutate în cadrul reuniunii sunt secrete şi nu ar trebui discutate public.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, joi, că a propus în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării revocarea din funcţie a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, generalul Marcel Opriş, dar decizia a fost blocată de consilierul prezidenţial Iulian Fota.

"După opinia pe care eu mi-am putut-o forma, în legătură cu toate legile şi regulamentele consultate, această instalare este în afara legii. Nu are acoperire legală. Eu am făcut astăzi în CSAT propunerea eliberării din funcţie, revocării din funcţie a domnului Opriş. Deciziile CSAT se iau prin consens, deci cu toate voturile, toţi membrii au votat această propunere. Domnul consilier prezidenţial al domnului Băsescu, Iulian Fota, care altfel este în concediu, s-a prezentat la şedinţă şi s-a opus. În felul acesta, nu am putut lua încă o decizie", a declarat Antonescu, într-o emisiune televizată.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a afirmat, joi seară, că nu deţine un telefon secretizat de la STS, ci este vorba despre unul operativ, cu care să poată comunica cu Serviciul de Protecţie şi Pază.

"Sunt, oricât ar vrea sau n-ar vrea Crin Antonescu sau cineva să recunoască, sunt preşedintele ales al României, până pe 29 (iulie - n.r.) seara. Un preşedinte ales nu poate fi lăsat neprotejat. Şi nu pentru că vreau eu, ci pentru că cei care, prin lege, trebuie să-l protejeze pe preşedintele ales riscă să facă ani grei de puşcărie dacă mie mi se întâmplă ceva. Eu trebuie să pot să comunic cu Serviciul de Protecţie şi Pază oricând. Altfel, nu am nicio treabă cu nimeni. Sau poate vrea preşedintele interimar... are nevoie de un punct de vedere legat de o problemă care arde. Aş fi bucuros dacă l-ar interesa părerea mea despre Siria, ce se întâmplă în Siria sau, ştiu eu, alt loc în care arde în momentul de faţă şi unde avem interese. Ar putea să sune oricând pe acel telefon, care nu este secretizat, este un telefon operativ. Telefonul secretizat este unul negru, cu 12 butoane, pe care nu îl am", a spus Băsescu.

Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, generalul Marcel Opriş, a susţinut joi, la finalul audierii din Comisia pentru apărare a Senatului, că a procedat în conformitate cu prevederile legale în vigoare în cazul instalării unui sistem de telecomunicaţii la sediul de campanie al preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite