Rusia face demersuri pentru un nou parteneriat cu statele din Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 1991, relaţiile dintre Moscova şi statele est-europene nu au fost deloc simple. Atât de o parte, cât şi de cealaltă există până în prezent un număr uriaş de pretenţii reciproce, cu un substrat clar politic. Acum Rusia încearcă să schimbe acest lucru şi se gândeşte la un nou parteneriat cu statele din Europa de Est, mai ales că preşedintele american Barack Obama nu pune atâta importanţă pe această parte a Europei, co

Cu toate că au mai avut loc încercări cu diverse guverne din din uropa de Est de a îmbunătăţi dialogul, acestea nu pot fi considerate întrutotul reuşite. Situaţia este „într-un punct mort", însă în viitorul apropiat totul se poate schimba, notează postul de radio Vocea Rusiei.

Săptămâna trecută această temă a fost discutată în cadrul lucrărilor celui de-al XXII-lea forum economic din oraşul polonez Krynica-Zdroj. Europa de Est este îngrijorată de viitorul său pe arena internaţională după ce ea iese inevitabil din sfera priorităţilor geopolitice ale SUA. Iar această situaţie o face să se întrebe cum să-şi construiască în continuare politica sa externă, susţine aceeaşi sursă.

Deja acum se poate spune cu convingere că ţările est-europene se vor confrunta cu o criză dificilă în ceea ce priveşte planificarea politicii externe, care nu va fi prea uşor de rezolvat. Aceste ţări s-au orientat prea puternic înspre Washington în anii 1990-2000. De fapt, în 20 de ani de la anunţarea încheierii războiului rece, el s-a încheiat oriunde, numai nu în Europa de Est. Această regiune, ţinând cont de dificultăţile înregistrate de SUA în Orientul Mijlociu, America Latină, Asia de Est, a fost locul în care poziţiile marii puteri au fost cele mai puternice, scrie pe site-ul să Vocea Rusiei.

Odată cu venirea la Casa Albă a lui Barack Obama, direcţiile iraniană, chineză, afgană s-au dovedit pentru Washington mult mai importante decât Europa de Est. Iar în condiţiile „resetării", când America a renunţat formal la strategia de izolare a Rusiei, necesitatea s de a avea legături strânse cu aliaţii est-europeni a trecut pe plan secund. S-a dovedit că ei au jucat pentru politica externă a SUA un singur rol: de a fi instrument de presiune asupra Rusiei. Şi nu au de departe statutul de parteneri globali ai Americii.

Conştientizarea situaţiei existente şi estimarea sa pragmatică de către conducerea din statele est-europene pot juca un rol decisiv în îmbunătăţirea relaţiilor lor cu Rusia. În condiţiile ieşirii inevitabile a Americii din regiune, spiritele antiruseşti din regiune pot scădea atât la nivelul societăţii, cât şi al elitelor. Va apărea un stimul pentru dezvoltarea dialogului, apoi poate şi a parteneriatului, continuă articoul postului de radio guvernamental rusesc.

Nu este exclus ca acest proces să fie sprijinit de SUA. Statele Unite vor avea nevoie de o cooperare strategică cu Rusia şi pentru ei va fi avantajos să contribuie la eliminarea problemelor din relaţiile ruso-americane.

Încetarea de facto a războiului rece între ţările din Europa de Est şi Rusia, stabilirea unei cooperări reciproc avantajoase va duce la dispariţia ultimei relicve a opoziţiei bipolare. Iar asta va duce la un progres considerabil în colaborarea economică, cooperarea politică şi sfera umanitară dintre Rusia şi vecinii ei est-europeni, concluzionează Vocea Rusiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite