STUDIU : Starea proastă a economiei creşte rata sinuciderilor la bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Rata de sinucideri la bărbaţi creşte în contextul schimbărilor economice
Rata de sinucideri la bărbaţi creşte în contextul schimbărilor economice

Bărbaţii cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani prezintă cel mai mare risc de sinucidere, în contextul în care au loc profunde schimbări economice şi în structura familiei care le zdruncină încrederea în ei înşişi, conform unui studiu citat de Daily Mail.

Aproximativ 3000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 60 de ani se sinucid în fiecare an, de peste două ori mai mult decât în cazul bărbaţilor tineri, adolescenţi sau în jurul vârstei de 20 de ani, cei care făceau parte din grupul cu cel mai ridicat risc.

Generaţia celor născuţi în anii şaizeci este descrisă ca fiind o generaţie "tampon", bărbaţii fiind nesiguri dacă trebuie să se comporte în modul tradiţional observat la părinţii lor sau ca tinerii de acum care par să fie mai conectaţi la propriile sentimente.

Experţii afirmă că schimbările culturale, precum declinul ofertei locurilor de muncă sau căsniciile care durează o viaţă au pus la încercare sentimentul de mândrie masculină al bărbaţilor. De asemenea, bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani tind să depindă mai mult de partenerii lor pentru susţinere emoţională decât femeile şi au mai puţini prieteni în afara căsătoriei, astfel încât sunt mai grav afectaţi de un divorţ sau de o despărţire, arată studiul.

Bărbaţii din clasa muncitoare au fost afectaţi de creşterea ratei şomajului şi de scăderea locurilor de muncă în special în această zonă, pe fondul unei economii de viaţă care valorizează abilităţile şi competenţele mai mult decât forţa fizică. Se pare că acest din urmă grup este de zece ori mai predispus unei tentative de sinucidere decât cei din alte grupuri.

Profesorul Platt, unul dintre experţii care s-au ocupat de studiu, a adăugat : "Una dintre probleme este aceea că bărbaţii trebuie să aspire la un fel de standard suprem al masculinităţii care este, desigur, dificil de atins. Generaţiile de bărbaţi de astăzi sunt adesea numite generaţii tampon, deoarece sunt prinşi între o generaţie mai în vârstă şi mai tăcută, mai puţin dispusă la deschidere emoţională şi o generaţie tânără care obişnuieşte să se exprime liber".

Unul dintre autorii studiului, Rory O'Connor, profesor de psihologie la Universitatea Stirling, vorbeşte despre sinucidere, spunând că "este o soluţie pentru cei prinşi în capcană. Rolul bărbatului este mai puţin definit ca acum 20, 30 de ani şi bărbaţilor le este greu să se se încadreze într-un tipar.".

Raportul recomandă o educaţie corespunzătoare care să îi ajute pe tineri să facă faţă stresului şi instruirea corectă a medicilor, astfel încât să îi identifice pe cei care tind să găsească în sinucidere o soluţie, de pildă, pe dependenţii de alcool.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite