Dr. Zozo, orădeanul care a reușit să transforme orice "rablă" în bolid FOTO + VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zoltan Luncan, alias Dr. Zozo, este o "legendă" a tuningului românesc și rămâne pentru mulți oameni din domeniu o sursă inepuizabilă de inspirație. Reușea să transforme aproape orice "rablă" într-un bolid și este primul care a montat camere și monitoare în oglinzile retrovizoare exterioare.

Dr. Zozo a murit la doar 42 de ani în timp ce repara acoperișul noului atelier pe care și-l amenaja în Anglia, unde a început să fie foarte apreciat. "A plecat în Anglia în urmă cu trei ani. Acum începea să se ridice și să-și facă un nume", a povestit Sandu Hifi, fondatorul Sound Identity și un bun prieten de-al orădeanului. El a povestit că Zozo și-a închiriat în Anglia o hală, pentru atelierul lui. "S-a înțeles cu proprietarul halei să o amenajeze și el urma să-i scadă din chirie. Avea o gaură un acoperiș și încerca să o repare când a căzut", a declarat Sandu Hifi despre circumstanțele în care a murit legenda tuningului românesc.



Primul care a montat camera în retrovizoare

Orădeanul pasionat de tuning și-a început activitatea în urmă cu mulți ani. "El avea motoare tuningate încă din 1995 și sisteme audio care spărgeau geamurile", a spus prietenul celui care a fost părintele tuningului românesc.
 Cunoscuții îl descriu pe Zoltan Luncan ca fiind un om foarte pasionat, un autodidact, un "geniu" al tuningului, a cărui inspirație depășea orice limite. "Era cel mai mare maestru din domeniu și cel mai talentat în tot ce ține de audio-video, interior - exterior, design, tapițerie, pictură. Ce alții inventează acum în domeniul tuningului, el a făcut deja cu mulți ani în urmă", a subliniat fondatorul Sound Identity. "Una dintre chestiile foarte tari realizate pentru prima dată de el au fost camerele și monitoarele băgate în oglinzile retrovizoarele exterioare. A băgat difuzoare în roți, a avut mașină cu difuzor în volan. El tot ce gândea punea în practică. Făcea imposibilul. Nici acum nu-mi dau seama cum a făcut viabil sistemul cu difuzoarele în roți", a explicat Sandu Hifi.

Dr Zozo a pus bazele tuningului

El a povestit că de fapt fenomenul tuningului românesc a pornit de la Dr. Zozo, care în urmă cu aproximativ 11 ani a organizat la Biharia primul eveniment de tuning de la noi din țară. "De acolo a început totul. Atunci ne-a prins și pe noi microbul. Dacă nu era el să facă asta, probabil nici unul dintre cei care activăm în acest domeniu nu am fi unde suntem acum. Probabil și eu eram un simplu șofer. El a pornit și noi ne-am ținut după el, ne-am târât de fapt după el", a spus prietenul lui Dr. Zozo. "Îmi amintesc cum mergeam acasă la el și făceam împreună mașini, după care am început să facem singuri și de acolo ne-am deschis magazine și a început totul. A fost o inspirație pentru noi toți", a mai spus Sandu Hifi.

Transforma "rable" în bolizi pe bani mărunți

Zoltan Luncan a modificat sute de mașini, reușind să transforme "rable" în bolizi. Mașinile realizate de el au făcut înconjurul lumii, prin intermediul filmulețelor și pozelor postate pe internet și au reușit să-i impresioneze de fiecare dată pe fanii tuningului. "Mulți dintre noi habar n-aveau ce înseamnă tuningul pe când a apărut Zozo cu ale sale mașini. N-am să uit niciodată când am văzut prima dată Fordul Cougar "white illusion" sau BMW-ul în care nu mai era loc să mai pui  o boxă, era una inclusiv în volan. Nebunie adevărată", scrie un fan pe site-ul 4Tuning, la forumul deschis în memoria lui Dr. Zozo. Pasionații acestei mișcări au umplut internetul cu mesaje dedicate orădeanului.

A tuningat o mașină cu un set de oale

Creațiile lui Dr. Zozo îi surprindeau și pe cei din domeniu. "O dată a tuningat o mașină cu un set de oale cumpărate dintr-un supermarket. A reușit să le îmbine și să le pună în anumite locuri din mașină în așa fel încât nici noi, cunoscătorii, nu ne-am dat seama că sunt de fapt oale. Reușea să facă din bani mărunți lucruri mult mai spectaculoase decât făceau alții pe bani mulți. Era extrem de talentat și la ora actuală foarte puțini pot să facă lucrurile pe care le realiza el. Era unic în ceea ce făcea", a mărturisit Sandu Hifi.

Condus pe ultimul drum

Luncan Zoltan a fost înmormântat sâmbătă la Oradea, la Cimitirul Rulikovski.



Dă click pe poză pentru fotogalerie

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite