„4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, proiecţie specială după 10 ani de la Palme d’Or, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, la şapte ani de la prima ediţie, Les Films de Cannes à Bucarest începe cu o gală de deschidere propriu-zisă, prilejuită de aniversarea a zece ani de la Palme d’Or-ul primit la Cannes de filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”. Aceasta va avea loc vineri, de la ora 19.00, la Cinema Muzeul Ţăranului.

La Gală vor participa actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, regizorul Cristian Mungiu, alături de alţi membri ai distribuţiei şi ai echipei filmului. Evenimentul va fi urmat, de la ora 20.30, de proiecţia filmului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, remasterizat cu ocazia aniversării.

Pe toată durata festivalului, cele mai aşteptate filme româneşti ale toamnei vor fi prezentate la Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul secţiunii În avanpremieră.

Secţiunea propune câte un spectacol de film românesc în fiecare seară de festival, prezentând în avanpremieră cele mai recente filme româneşti premiate în festivaluri: „Soldaţii” şi „Pororoca” (premii la San Sebastian), „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” (premii la Sarajevo), „Antonio şi Catarina” (Locarno) sau „Scurtcircuit” (Shanghai). Toate proiecţiile au loc în prezenţa echipelor filmelor.

Cel mai nou film al lui Constantin Popescu, „Pororoca”, favoritul criticilor la festivalul de la San Sebastian, a fost recompensat în nordul Spaniei cu Premiul pentru cel mai bun actor acordat lui Bogdan Dumitrache. 

„Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” este primul lungmetraj realizat de actorul Emanuel Pârvu. Filmul a fost recompensat cu Premiul pentru regie şi Premiul pentru cel mai bun actor (Şerban Pavlu) la Festivalul Internaţional de la Sarajevo şi aduce pe ecrane povestea unui tată care caută cea mai bună cale de a rămâne alături de fiica sa. 

image

Tot film de debut în lungmetraj este şi Mariţa” (foto) semnat de regizorul Cristi Iftime, prezent la Cannes în 2012 cu scurtmetrajul „Tabăra din Răzoare”. Pentru „Mariţa”, Iftime a câştigat premiului criticii FEDEORA la Festivalul de la Karlovy Vary în 2017. Filmul povesteşte re-întâlnirea unui tată cu fiul şi fosta familie în preajma Revelionului şi îi are ca protagonişti pe Adrian Titieni, Alex Potocean şi maşina Dacia 1300, fiind un road-movie autentic.

„Scurtcircuit”, în regia lui Cătălin Saizescu, a fost prezentat în premieră mondială în competiţia festivalului de film de la Shanghai şi recunoscut la festivalul din China pentru realizare artistică deosebită şi aduce pe ecran o poveste inspirată de drama petrecută în 2010 la maternitatea Giuleşti.

Românca Cristina Haneş semnează regia producţiei portugheze „Antonio şi Catarina”, proiectată în premieră la prestigiosul festival de la Locarno, unde a primit Marele premiu Pardino d’Oro. Filmul narează într-o maniera simplă, dar plină de poezie şi intensitate, relaţia dintre un bărbat vârstnic şi claustrofob şi o tânără care aduce un strop de tinereţe şi curiozitate în viaţa lui.

image

În program se regăseşte şi unul dintre cele mai aşteptate filme ale toamnei - „Soldaţii. Poveste din Ferentari”(foto:dreapta), producţie premiată la San Sebastian cu Menţiunea Specială a Juriului Premios Sebastiane, secţiune dedicată filmelor LGBTI şi selecţionat la Festivalul de la Toronto. 

Filmul constituie debutul în lungmetraj al regizoarei şi actriţei de origine sârbă Ivana Mladenovic („Când se stinge lumina”, „Inimi Cicatrizate”) - debut care îl are protagonist pe Adrian Schiop în dublă calitate, de actor şi scriitor al romanului de la baza ecranizării.

Secţiunea se va deschide cu o proiecţie inedită pentru publicul românesc - a unui film work-in-progres intitulat „În pronunţare”, debutul Mihaelei Popescu, care îi are ca protagonişti pe Cuzin Toma şi Dorotheea Petre, premiată la Cannes în 2006, pentru rolul Evei din filmul „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”.

Regizoarea de origine română Alexandra Bălteanu, a studiat film în Germania, iar „Vânătoare” este proiectul ei de absolvire, fiind deja proiectat în circuitul festivalurilor renumite precum San Sebastian (2016) sau Saarbrücken, unde a primit premiul pentru regie.

Tot la Cinema Muzeul Ţăranului este programat şi cel de-al şaptelea film regizat de Dan Chişu, „Aniversarea”, care va fi prezentat în curând în competiţia oficială de la Varşovia. „Aniversarea” este ultimul film în care a jucat regretatul actor Mircea Albulescu.

Un alt debut impresionant programat în festival este „Un pas în urma serafimilor”(foto), în regia lui Daniel Sandu, film bazat pe experienţa regizorului într-un seminar teologic. Lungmetrajul lui Sandu îl are în distribuţie pe Vlad Ivanov alături de o serie de actori tineri promiţători, ca Ştefan Iancu sau Ilie Dumitrescu Jr.

image

Anul acesta festivalul propune şi o sesiune de scurtmetraje, în care, alături de „Chers Amis”, în regia lui Valeriu Andriuţă (short film corner la Cannes) şi „Haine negre” de Octav Chelaru (în competiţie la Locarno), va fi proiectată o serie de patru filme de scurtmetraj  în cadrul unei competiţii lansate la ediţia precedentă a festivalului.

Nu în ultimul rând, săptămâna de film românesc din cadrul festivalului se încheie cu o proiecţie specială dedicată câştigătorului Premiului Un Certain Regard din 2005, „Moartea domnului Lăzărescu”, în prezenţa echipei, proiecţie prilejuită de relansarea filmului pe DVD.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite