Zgomot şi linişte la Festivalul Dilema Veche, în a treia zi la Alba Iulia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yamato Drummer of Japan FOTOGRAFII: David Muntean
Yamato Drummer of Japan FOTOGRAFII: David Muntean

„Yamato“ - Percuţioniştii din Japonia, una dintre cele mai cunoscute trupe de gen din Japonia, au încheiat, duminică seară, Festivalului Dilema Veche de la Alba Iulia. A fost un spectacol senzaţional cu gheişe şi şoguni, cu lumini şi tobe uriaşe. Artiştii, îmbrăcaţi în costume spectaculoase, au avut o energie debordantă, fiind nişte apariţii exotice, care au impresionat printr-o tehnică desăvîrşită.

Yamato a fost fondată în 1993 de către Masa Ogawa, în provincia Nara, leagănul culturii japoneze. Percuţioniştii din Nara îmbină misticismul, realismul muzicii şi dansului japonez într-o maniera explozivă. În Piata Cetăţii din Alba Iulia, trupa a susţinut un show exploziv, duminică în finalul Festivalului Dilema Veche, desfăşurat între 25-27 septembrie la Alba Iulia. 

yamoto drummer of Japan

Călătoria lor muzicală în jurul lumii a început in anul 1998 şi însumează peste 1.200 de concerte si 1,5 milioane de spectatori din întreaga lume. Cea mai mare tobă folosită de ei cântărelte 450 kilograme. Tobele folosite în concert sunt specifice culturii nipone.



Odaiko, cea mai mare tobă pe care o folosesc cei de la Yamato măsoară 170 de centimetri în diametru, cântăreşte 450 de kilograme şi este facută din trunchiul unui copac bătrân de 400 de ani.

toba Yamato

Printre cele mai cunoscute spectacole de-ale lor se numără: „Heartbeat“ (Bătaia Inimii) sau „Shin-on“ în limba japoneză, showuri de sunet şi lumină ce au avut un enorm succes încă de la lansare.

Muzica universului cu Estas Tonne

Pe de altă parte, înainte de acest zgomot extrem al tobelor uriaşe, am avut parte, în festival, de o linişte sublimă. Sâmbătă, a avut loc concertul „Reviving Water“, susţinut de celebrul chitarist ucrainean Estas Tonne (42 de ani) pe esplanada Catedralei Romano-Catolice. A doua zi, duminica, artistul a susţinut un workshop într-o grădină sub zidurile cetăţii. Oamenii s-au alexat pe iarbă, desculţi, ascultând „muzica universului“.

"Nu aplaudaţi, să ascultăm liniştea acestui loc", a spus Estas Tonne, la finalul concertului.

Estas Tonne

Muzica lui Estas Tonne e un mixt din multe genuri muzicale precum latino, gypsy, muzică electronică şi world music. „La Alba Iulia, acest artist a susţinut un workshop spiritual în altă TONNEalitate“, a spus Aurel Mitran, directorul artistic al Festivalului Dilema Veche, desfăşurat sub tema „Noi suntem ceilalţi“.

Artistul afirmă că de fiecare dată când începe să cânte spaţiul în care se află începe să se transforme în ceva magic, într-o linişte în care oamenii zâmbesc şi se mişcă aşa cum le dictează sufletul, într-un soi de zbor mistic care porneşte din interior.

Estas Tonne foto David Muntean

„Muzicianul Estas Tonne şi-a părăsit ţara de origine încercându-şi norocul prin mai multe ţări din Europa. Soarta i-a călăuzit paşii către cartierul artiştilor, din Montmartre Paris. Talentul său a fost recunoscut de îndată şi în scurt timp a avut de onorat concerte în întreaga lume.

Un om modest şi darnic, care se dăruieşte fără teamă tuturor. Estas Tonne se opreşte din când în când pe stradă pentru a oferi un concert excepţional la chitară, vrăjind trecătorii cu arta şi magia sa. Se lasă purtat de sunetul muzicii, creând astfel, pentru el şi ascultătorii săi, o lume aparte“, apreciază Ştefănescu-Dumitru Cristian.

Estas Tonne foto David Muntean

„Estas Tonne este un chitarist neconvenţional care se plimbă prin toată lumea şi cântă pentru cei care au nevoie de el, la festivaluri în natură, festivaluri de stradă, retrageri de yoga, la centre pentru persoane cu dizabilităţi sau la centre pentru seniori, la oameni acasă şi oriunde se simte chemat. Muzica lui creează un spaţiu inedit iar oamenii care îl ascultă intră într-o călătorie unică alături de magia chitarei sale“, aşa este descris artistul. Muzica sa deschide nişte porţi de cunoaştere, spirituale în primul rând.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite