A început concursul pentru directoratul Operei Naţionale Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Ignat, actualul director interimar al ONB
Ştefan Ignat, actualul director interimar al ONB

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a început organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ocuparea funcţiei de manager al Operei Naţionale Bucureşti.

La concursul pentru directoratul Operei Naţionale Bucureşti (ONB) s-ar fi înscris patru candidaţi, potrivit surselor Adevarul, printre aceştia numărându-se Ştefan Ignat, actualul director interimar al ONB, Cătălin Ionescu Arbore, fost director al ONB, Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova.

În decembrie 2017, baritonul Ştefan Ignat a fost numit manager general interimar la ONB, acesta înlocuind-o în funcţie pe Beatrice Rancea. Aceasta din urmă fusese instalată în funcţia de manager interimar al ONB pe 25 mai 2016 de fostul ministru al Culturii Corina Şuteu. Beatrice Rancea a revenit la Iaşi pe postul de manager la Opera Naţională din Iaşi, pe care l-a câştigat prin concurs. „Nu mi-am depus dosarul încă, nici nu îl voi depune. Sunt interesată să continui la Iaşi“, a declarat  Beatrice Rancea, pentru Ziarul de Iaşi. Regizoarea a precizat, pentru sursa citată, că se pregăteşte pentru o evaluare la Iaşi, care va avea loc în luna mai, şi a adăugat că nu doreşte să plece în altă parte în momentul de faţă. 

Potrivit  site-ului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, calendarul concursului este următorul: 2 aprilie - aducerea la cunoştinţa publică a condiţiilor de participare la concursul de proiecte de management; 23 aprilie - data limită pentru depunerea proiectelor de management şi a dosarelor de concurs de către candidaţi; 24 - 26 aprilie - selecţia dosarelor; 27 aprilie - 3 mai - analiza proiectelor de management - prima etapă; 4 - 8 mai - susţinerea proiectelor de management în cadrul interviului - a doua etapă.

"Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale organizează, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2008, privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată prin Legea nr. 269/2009, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordinului ministrului culturii nr. 2799/2015 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management, a Regulamentului-cadru de organizare şi desfăşurare a evaluării managementului, a modelului-cadru al caietului de obiective, a modelului-cadru al raportului de activitate, precum şi a modelului-cadru al contractului de management, concursul de proiecte de management pentru Opera Naţională Bucureşti", se precizează într-un anunţ postat luni pe site-ul MCIN.

În termen de 24 de ore de la încheierea etapei a doua va fi adus la cunoştinţa candidaţilor şi la cunoştinţa publică rezultatul concursului şi va avea loc afişarea acestuia. Candidaţii nemulţumiţi pot depune contestaţii asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea şi desfăşurarea concursului la Compartimentul Strategii, Management Cultural, în conformitate cu prevederile capitolului IV din regulament. În termen de 24 de ore de la expirarea termenului în care pot fi depuse contestaţii sau, după caz, de la data soluţionării acestora, prin grija autorităţii, rezultatul final al concursului, lista nominală a candidaţilor şi alte informaţii de interes public sunt aduse la cunoştinţa publică prin afişaj la sediul autorităţii şi al instituţiei, precum şi pe pagina de internet a autorităţii şi a instituţiei publice de cultură, potrivit Agerpres.

Dosarele de concurs şi proiectele de management s-au depus la sediul MCIN până la data de 23 aprilie.

Scurt istoric al perioadei de criză de la ONB

Imagine indisponibilă

Criza de la Opera Naţională a început pe 4 aprilie 2016, atunci când a venit în mod oficial anunţul că ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, l-a schimbat pe directorul interimar George Călin, numindu-l în locul său pe dirijorul Tiberiu Soare, tot interimar. (Directorii ONB sunt interimari până la clarificarea situaţiei juridice a lui Răzvan Ioan Dincă, directorul stabilit prin concurs în 2012. Răzvan Ioan Dincă a fost condamnat, în cadrul unui proces în care a fost acuzat de mai multe infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese, la 6 ani de închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă.)

Situaţia tensionantă din 2016 a început o dată cu prima decizie a lui Tiberiu Soare, noul director interimar, care a fost una neaşteptată: ştergerea numelui lui Johan Kobborg de pe site-ul Operei din funcţia de director artistic al Corpului de Balet. Reacţia lui Johan Kobborg a fost promptă: a demisionat. Ministerul Culturii a încercat o formulă de mediere, numindu-l director general pe dirijorul Vlad Conta şi director adjunct pe Tiberiu Soare. Johan Kobborg a refuzat însă să lucreze cu o conducere din care făcea parte Tiberiu Soare şi a nu a revenit asupra deciziei de a demisiona.

La intervenţia premierului Cioloş, după o scrisoare deschisă a Alinei Cojocaru către primul-ministru, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a încercat pentru a doua oară, în trei săptămâni, o formulă de mediere şi de negociere, pe fondul protestelor artiştilor de la ONB,împărţiţi în două tabere: pro-Johan Kobborg şi pro-Tiberiu Soare. În această situaţie, pe 20 aprilie 2016, l-a pus din nou în funcţia de director interimar, pe George Călin, pentru ca în urma protestelor artiştilor, de astă dată, susţinători ai lui Tiberiu Soare şi a lui Vlad Conta, să revină din nou, în mai puţin de 24 de ore, asupra deciziei sale. Deciziile pripite ale lui Vlad Alexandrescu, în această situaţie de criză, l-au costat pe acesta funcţia de ministru pe 17 aprilie 2016.

Beatrice Rancea a fost numită o lună mai târziu, mai exact pe 24 mai 2016, director interimar al Operei Naţională Bucureşti.

După scandalul din 2016 şi demisia lui Johan Kobborg, dansatori tineri şi valoroşi, care au strălucit în baletele de la ONB în perioada directoratului lui Kobborg, au părăsit România, printre aceştia numărându-se Francesca Velicu, Marina Minoiu, Dawid Trzensimiech, Diana Tudor. Au demisionat prim-solişti, solişti şi membri ai Corpului de Balet, pe care Johan Kobborg îi invitase din străinătate: Lucas Campbell, Henry Dowden, Daniela Norman, Gina-Marie Leathem, Dianyu Wu, Rebecca Haw, Caspar Stadler, Amy Bale, Liam Morris, Alistair Beattie, Barnaby Bishop. Totodată,solistul Liam Morris şi balerinul George Murray au părăsit Corpul de Balet.

Pierderile cauzate de boicotarea spectacolelor de la Opera Naţională Bucureşti, în timpul crizei din 2016, sunt evaluate la 145903.09 lei, se arată într-un raport de control al Guvernulul, care acoperă perioada 1 ianuarie 2012 – 17 octombrie 2016.

Opera Naţională din Bucureşti începuse să aibă, din ianuarie 2014, de când director artistic a fost numit coregraful danez Johan Kobborg, o vizibilitate internaţională, datorită premierelor cu solişti, regizori, scenografi, coregrafi de primă mână atât din România, cât şi din străinătate. Sub conducerea lui Johan Kobborg, au avut loc, la Opera Naţională Bucureşti, premierele „Giselle“, „Classical Symphony. Petite Mort. Marguerite and Armand“, „La Sylphide“, „La fille mal gardée “, „DSCH/The Dream“, „Manon“ (muzică: Jules Massenet, coregrafie: Kenneth MacMillan).

Citiţi si:

Cine a fost vinovat de criza de la Opera Naţională. „Contractul lui Kobborg era legal“, se arată în raportul Guvernului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite