Aurel Mitran: „Festivalul Dilema Veche este mai mult decât un festival, este o stare de spirit” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurel Mitran, director artistic al Festivalului Dilema Veche a vorbit miercuri, la Adevărul Live, despre evenimentele care vor avea loc în acest an, în cadrul festivalului ce se desfăşoară între 25 şi 27 august, la Alba Iulia.

Cu o experienţă de peste 40 de ani, Aurel Mitran organizează concerte, festivaluri şi spectacole, lucrând de-a lungul acestor ani cu nume mari de pe scena muzicii şi a teatrului românesc şi numai. Printre artiştii pe care i-a impresariat se numără Alexandru Andrieş, Nicu Alifantis şi Ioan Gyuri Pascu. Este cel care i-a adus pentru prima oară în România pe Cesaria Evora, pe Bobby McFerrin, dar şi pe talentaţii muzicieni ai Budapest Gypsy Symphony Orchestra.

În cadrul Festivalului Dilema Veche, eveniment care, după şase ani de existenţă, are deja o identitate proprie, Aurel Mitran se ocupă de selecţia muzicală ce se anunţă a fi una extrem de variată, de la concerte de muzică clasică la alternativă. Este, de altfel, al patrulea an în care îşi pune amprenta asupra festivalului de la Alba Iulia.

Invitat la Adevărul Live, acesta a detaliat despre evenimentele la care publicul prezent la Alba Iulia, în ultimul weekend al lunii august, va putea participa. 

Mitran a povestit despre ce înseamă deviza festivalului „Noi suntem ceilalţi”. El a explicat că aceasta este despre crearea unei identităţi nu numai vizuale, ci şi recognoscibile. 

„Festivalul Dilema veche, îndrăznesc să spun, e mai mult decât un festival, e o stare de spirit”, a spus Aurelian Mitran. 

Acesta a povestit că sunt oameni care au ajuns să-şi ia concediu ca să poată să vină la festival, pentru că, a spus acesta, Festivalul Dilema Veche este o lume specială, dovada fiind că anul trecut au participat peste 30.000 de persoane. 

Felul în care festivalul este organizat, a mai punctat Mitran, este pe segmente. Acesta a vorbit despre un segment de world music care include multe nume româneşti, o „a doua poveste” care se referă la proiectele de festival. Ultimul segment sau cea de-a treia poveste, este una a sonorităţilor, care ţin de „un anumit tip de rezonanţă, de confluenţă a sunetelor”.  

Directorul a prezentat pe scurt şi programul celor trei zile de festival, vorbind despre artiştii care vor urca pe scene, precum Zoli Toth, Nancy Brandes sau Estas Tonne, respectiv de conferinţele şi discuţiile  care vor avea loc, găzduite de personalităţi ale lumii culturale româneşti, precum Ioan Holender, Constantin Chiriac sau Sabin Pautza. 

„În general, noi avem un soi de melanj cultural în care important este ca, de la conferinţe până la orice, totul să fie de bună calitate”, a mai spus Mitran, adăugând că importantă este bucuria de a fi împreună.
image

Aurel Mitran, directorul artistic al Festivalului Dilema Veche

În legătură cu muzica, Aurel Mitran a povestit că, spre deosebire de anii anterior, în acest an au fost nevoiţi să inaugureze o a treia scenă şi să extindă programul. 

„Am extins programul pentru că în anii anteriori am avut oameni care şi-ar fi dorit să mai stea, dar noi terminam programul la 12”, a spus Mitran.

Astfel, organizatorii au deschis şi o scenă de muzică alternativă unde au invitat trupe mai tinere, dar care, după spusele directorului artistic, au confirmat în festivaluri. Printre trupele care vor fi prezente pe această a treia scenă se numără Jurjak, Tourette Roulette sau Harlequin Jack& Noru Negru. Astfel, se creează, după cum a mai spus Mitran, „un pui de festival al lor în care să se regăsească foarte multă lume”. 

Mitran a pus accentul şi pe întâlnirea, din cadrul festivalului, cu renumitul compozitor Sabin Pautza care îşi va lansa cartea „Maestrul” 

Sabin Pautza- n-are nevoie de prezentare, somitate în domeniui- lansează cartea scrisă de Daniela Caraman Fotea, la rândul său, „o legendă între artişti”. 

O altă conferinţă importantă mai ales pentru tema pe care o abordează, este „Patrimoniul între afirmare şi asumare”, moderată de Ovidiu Nahoi. La acest eveniment vor fi invitaţi arhitecţi care vor vorbi şi vor dezbate ce se întâmplă cu patrimoniul în general, „mai ales că este o întrebare şi o dilemă veche”. 

image

O altă apariţie din program pe care Mitran a semnalat-o este Nancy Brandes (foto: dreapta), întemeietorul formaţiei „Roşu şi Negru”. Directorul artistic al festivalului a povestit că Brandes a plecat în Israel în anii '70, unde a devenit o adevărată legendă, fapt confirmat şi de o anecdotă pe care Mitran a povestit-o. Acum zece zile, acesta s-a întâlnit cu Brandes la hotelul la care stătea pentru a discuta cu el detaliile cu privire la festival, lucru care s-a dovedit a fi foarte dificil căci au dat peste un grup de fani care au vrut neapărat să se fotografieze cu el.

„În Israel, în 10 minute traversează strada, e o mare vedetă”, a mai spus Mitran.                                                                               

Pe lângă spectacolele care l-au consacrat în care îmbină un soi de stand up comedy cu muzica clasică, la festival, Brandes va avea şi un moment „Roşu şi Negru” în Piaţa Cetăţii Alba Carolina. 

Printre artiştii străini care vor concerta la evenimentul marca Dilema Veche, pe care Mitran i-a menţionat, se regăsesc Sabrina Romero, care va veni alături de o trupă din Franţa, precum şi Yamato- drummers of Japan.

Romero este, după spusele lui Aurel Mitran, „o cântăreaţă care dansează şi o dansatoare care cântă”, fiind foarte cerută în spaţiul latin. Cât despre toboşarii de la Yamato, interpretarea acestora nu este strict la tobe, în ea fiind incluse şi recitaluri cu mai multe instrumente tradiţionale precum koto de exemplu. 

Aurel Mitran a explicat că festivalul Dilema Veche înseamnă trei zile pline de dimineaţa până seara şi că se poate spune că este un eveniment cultural fără ca aceste cuvinte să poată să fie considerate „tocite.” 

„Dilema Veche e un evantai foarte larg de manifestări. Încercăm să spunem lucrurilor pe nume, cinstit şi cu talentul pe care oamenii care sunt invitaţi îl au”, a mai spus Aurel Mitran, directorul artistic al festivalului. 

Festivalul Dilema Veche este organizat de Fundaţia Adevărul, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Parteneri: Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Europe Direct Alba, Batalionul 136 Geniu Apulum, Universitatea 1 Decembrie 1918, Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba.

Evenimentul este susţinut de: Dedeman, Automobile Bavaria Group, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Albalact, Florea Grup.

afis 1 dilema festival
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite