Basmania, Basmania!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate poveştile încep cu „A fost odată,  ca niciodată”.  Doar povestea noastră  debutează cu „Va fi odată”, pentru că acţiunea sa se derulează într-un viitor (nu prea) îndepărtat, atunci când oamenii nu vor mai crede în poveşti... „iar lumea basmului există doar în măsura în care pământenii cred în ea ”.

Dar lumea noastră trăieşte într-o perfectă simbioză cu lumea poveştilor şi „dacă lumea basmelor va dispărea, atunci şi lumea oamenilor se va sfârşi”.

Va fi deci, odată ca niciodată,  în Basmania...

Nu aţi auzit de  Basmania?

Din cartea scrisă de Valentin Nicolau  (*) aflăm că “imperiul basman cuprinde totalitatea basmelor-continent, a arhipelagurilor-poveşti, insulele-republici şi recifurile-falanstere cu istorii independente, plus atolurile  pustii unde sunt aşteptate să naufragieze personaje pe care să le trăiască o poveste„.

Basmania este condusă de Împăratul Băsmuitorul cel Cumplit, soţul  Arpegiatei şi tatăl prinţilor Aricioşenia Sa, Bosumflarea Sa,  precum şi al  prinţesei Infanta Hlizita.


 

image

Basmuitorul cel Cumplit din Basmania

Împăratul domneşte cu sprijinul unui guvern format din Harababură, ministrul Încurcăturilor şi Aiurelilor de Stat, mareşalul Astenix, ministrul Forţelor şi Blegovici, ministrul Plăcerilor dar şi mai mulţi consilieri, printre care Stetoscopolis, medicul personal, Servus, îngrijitorul apartamentelor imperiale şi Pleoapă Taciturnul, sfetnicul de taină. Bineînţeles, din naraţiune nu lipseşte măscăriciul imperial, pe numele său Pehlivan.

image

Povestea noastră începe în Marea Sală a Iluziilor, din Palatul Imperial al Viselor, atunci când, aşezat pe Tronul Închipuirii, Băsmuitorul cel Cumplit, constatând că nu mai poate „fantasma” basme destinate oamenilor, şi din acest motiv ţara sa imaginară agonizează‚ hotărăşte să găsească un personaj care să salveze Basmania.

Nu ştiu dacă Valentin Nicolau este şahist, ştiu sigur că e un dramaturg reputat.

Ca un strateg şahist, dublat de un om de teatru cu experienţă, el îşi aşează personajele pe eşichierul aventurii, gata de acţiune.

Deoparte îl avem pe Băsmuitorul cel Cumplit, care se pregăteşte de Ceremonia Trecerii...

De cealaltă parte a naraţiunii îl găsim pe Neica Nimeni, pe care prieteni necunoscuţi îl vor ajuta să evadeze din Casa de Nevisători...

De altă parte acţionează Infanta Hlizită şi Cavalerul Alandala, care au descoperit Inelul străveziu...

Mai sunt şi pajii imperiali, simpaticii Aeiou şi Aquarela, care au şi ei rolul lor în basm.

Şi, bineînţeles, contra tuturor complotează doctorul Tenebrus Ochi-Roşii, directorul Casei de Nevisători şi acoliţii săi din Frăţia Umbrei, organizaţia secretă a Răului, care vrea să controleze imaginaţia oamenilor.

Toţi vor ajunge la Răspântia gândurilor...

Răspântia gândurilor este primul volum dintr-o trilogie romanescă cum nu s-a mai scris la noi. Scriitorul Valentin Nicolau reinventează  mitologia românească, aducînd-o în secolul XXI. Este ajutat în demersul său de talentatul Tudor Popa, care surprinde cele mai intime gânduri ale scriitorului şi le transpune pe hârtie, precum Aquarela, pajul imperial din poveste. Artistul ilustrează magnific acest album, transformându-l într-o adevărată carte obiect.

image

Basmania nu este un basm care se poate povesti, el poate fi doar citit. Şi trăit. Sau, mai bine zis, visat.  Iar la sfârşitul lecturii, veţi   exclama, precum poetul  altădată,

 „Et in Basmania ego!”

Notă. E de la sine înţeles că Basmania – răspântia gândurilor este cadoul ideal  de Crăciun, pentru toţi iubitorii de poveşti,  şi de frumos în general. Iar curioşii nerăbdători  pot să  facă  chiar acum un tur vizual al poveştii, accesând site-ul basmania.ro.

(*) Basmania – Răspântia gândurilor, roman de Valentin Nicolau, ilustrat de Tudor Popa, editura Nemira, 2014

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite