Capodopere în deschiderea anului aniversar „Filarmonica George Enescu-150“, sub conducerea lui Chistian Badea. Dana Ciocârlie interpretează Schumann

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirijorul Christian Badea si pianista Dana Ciocârlie
Dirijorul Christian Badea si pianista Dana Ciocârlie

Deschiderea anului aniversar Filarmonica "George Enescu-150"  va avea loc joi şi vineri, 11 şi 12 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneu, cu un concert excepţional susţinut de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de maestrul Christian Badea. Solistă va fi pianista Dana Ciocârlie.

În program, vor fi lucrări de George Enescu - Isis (1923)- orchestraţie: Pascal Bentoiu, 1999,  de Robert Schumann - Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54, de Antonin Dvorak - Simfonia nr. 7, în re minor, op. 70. Dirijorul Corului este Iosif Ion Prunner, iar concertmaistru invitat este Rodrigo Puskas. 

Apariţia succesivă a primelor înregistrări la casa de discuri „L’Empreinte Digitale” consacrate lui Schubert şi muzicii româneşti, i-a adus Danei Ciocarlie critici elogioase care nu au ezitat să o compare cu Wilhelm Kempff şi Clara Haskil.  Înregistrările sale cu opere de Schumann au fost date pe unde de France Musique, în cadrul emisiunii „L’atelier du musicien”, realizată de Jean-Pierre Derrien (2002-2014). Din 2017, este invitata Festivalului Internaţional de Pian de la Saint Ursanne (Elveţia) pentru o serie de recitaluri, intitulată „Voyage avec Schumann”, potrivit Filarmonicii „George Enescu“.

Succesul lui Christian Badea cu opera „Andrea Chénier“  la Teatro Colón 

Chsitian Badea Colon

Cu o carieră impresionantă, maestrul Christian Badea (foto) este cel mai cunoscut dirijor de operă care s-a născut în România.  În perioada 5- 16 decembrie 2017, a condus opera  „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, premieră care a avut mai mult succes decât deschiderea stagiunii, cu acelaşi titlu, la Scala din Milano în perioada similară.

A studiat vioara la Conservatorul de muzică din Bucureşti şi dirijat de orchestră la Bruxelles. A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg, sub îndrumarea maestrului Herbert von Karajan şi s-a perfecţionat la Juilliard School din New York, unde principalul său mentor a fost Leonard Bernstein.

Locuieşte în Statele Unite, însă se întoarce frecvent în România, fiind dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“ din 2012. Din dorinţa de a ajuta la dezvoltarea tinerelor generaţii de muzicieni, Christian Badea a înfiinţat, în decembrie 2011, Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică (FREM). 

Programele FREM oferă tinerilor muzicieni deosebit de talentaţi din România posibilitatea de a se perfecţiona, prin proiecte de cea mai înaltă ţinută artistică, alături de colegii lor din alte ţări şi de muzicieni de renume internaţional. În acelaşi timp, Fundaţia o organizat Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu- Hermannstadt şi proiectul Parsifal la Ateneul Român - în partenariat cu Filarmonica „George Enescu“ şi Institutul Cultural Român. În mai 2015, Christian Badea a condus actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor şi regizor, actul I din opera lui Richard Wagner, un concert-spectacol care s-a impus, cu siguranţă, drept cel mai important eveniment cultural-muzical al anului 2016.

„În domeniul artei si mai ales al muzicii, meritam si trebuie sa facem mult mai bine din toate punctele de vedere – educaţie, profesionalism, calitatea performanţei, stagiuni şi evenimente, management, infrastructură, finanţare , legislatie. Cam totul este de reevaluat , regândit, reformat şi adus la cerintele secolului 21 si al apartenentei României la UE şi la cultura europeană“, declară dirijorul Christian Badea.  „Avem talent şi avem traditie, dar nivelul general scade în fiecare an şi ceimai buni tineri pleacă. Rezultatele demonstrează, în mod concret, ca timpul pentru a schimba proverbialul se poate şi aşa a trecut de multă vreme“, subliniază Christian Badea.  

În Australia, unde este invitat frecvent de mulţi ani, Christian Badea  a fost nominalizat la Premiul Helpmann pentru Cel mai bun dirijor. A condus aici, în februarie şi martie  2017, premiera operei „Tosca“ de Giacomo Puccini, în regia lui John Bell. De altfel, cu Opera din Sydney a semnat un contract  de colaborare până în 2019.  ÎA  condus la Opera din Budapesta premiera „Dialogurilor Carmelitelor“ de Poulenc, iar  in octombrie 2017, „Stiffelio“ de Giuseppe Verdi la Opera din Budapesta.

Cronici elogioase pentru înregistrările Schumann ale pianistei Dana Ciocârlie

Dana Ciocarlie

Formată la şcoala românească de pian, Dana Ciocârlie (foto) a studiat şi la Paris, la clasa Victoriei Melki de la École Normale de Musique, urmând ulterior cursuri de perfecţionare la Conservatoire National Supérieur de Musique cu Dominique Merlet şi Georges Pludermacher. Întâlnirea sa cu pianistul german Christian Zacharias va fi determinantă, mai cu seamă pentru aprofundarea operei pentru pian a lui Franz Schubert. Dotată cu un temperament foarte vivace, generozitate şi dedicare, Dana Ciocârlie posedă un vast repertoriu, de la J. S. Bach la compozitorii de astăzi, unii dintre ei dedicându-i lucrări precum Edith Canat de Chizy, Karol Beffa, Frédéric Verrières, Jacques Lenot, Helena Winkelman, Dan Dediu. Este de asemenea recunoscută ca una dintre interpretele majore ale operelor lui Horaţiu Rădulescu.
Experienţa şi talentul i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale de prestigiu: Marele Premiu la Concursul „Robert Schumann” la Zwicau, Premiul Special „Sandor Vegh” la Concursul „Geza Anda” de la Zurich, Premiul Internaţional „Pro Musicis”, Premiul „Young Concert Artist European  Auditions” de la Leipzig.
Laureată a mai multor fundaţii de prestigiu, „Yvonne Lefébure”, „Nadia Boulanger”, „Gyorgy Cziffra”, Dana Ciocârlie este o interpretă căutată în domeniul muzicii de cameră. Printre partenerii săi de predilecţie sunt de menţionat violoniştii Gilles Apap, Irina Mureşanu, Nicolas Dautricourt, Laurent Korcia, pianiştii Christian Zacharias, Philippe Bianconi şi Anne Quéffelec, violonceliştii Alexander Kniazev şi Marc Coppey, cornistul David Guerrier, Cvartetele Talich şi Parisii, dirijorii Lawrence Foster, Yoav Talmi, Frédéric Chaslin.
Multiplele sale activităţi, atât în recital, cât şi în concert cu orchestra, au condus-o în SUA, Canada, China, Japonia, Filipine, Indonezia, Europa. În 2017, este numită „Yamaha Concert Pianist” de către Yamaha Artist Service Europe.
Apariţia succesivă a primelor sale înregistrări la casa de discuri „L’Empreinte Digitale” consacrate lui Schubert şi muzicii româneşti, i-a adus critici elogioase care nu au ezitat să o compare cu Wilhelm Kempff şi Clara Haskil. A înregistrat de asemenea opere de Debussy, Janacek, Martinu, precum şi integrala operelor pentru pian solo de Schumann (live, 15 discuri). Un alt CD cu integrala sonatelor pentru vioară şi pian ale lui Benjamin Godard, cântate împreună cu Nicolas Dautricourt (2016, casa de discuri Aparté) a primit premiul „Choc” Classica. Înregistrările sale cu opere de Schumann au fost date pe unde de France Musique, în cadrul emisiunii „L’atelier du musicien”, realizată de Jean-Pierre Derrien (2002-2014). Din 2017, este invitata Festivalului Internaţional de Pian de la Saint Ursanne (Elveţia) pentru o serie de recitaluri, intitulată „Voyage avec Schumann”.
Dana Ciocârlie este profesor la Conservatoire National de Musique din Lyon şi la École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, potrivit Filarmonicii "George Enescu".

PROGRAM

Filarmonica "George Enescu"
150 de ani de existenţă
1868 - 2018
DESCHIDEREA ANULUI ANIVERSAR

Ateneul Român
Joi, 11 ianuarie 2018, ora 19
Vineri, 12 ianuarie 2018, ora 19

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor CHRISTIAN BADEA
Solistă DANA CIOCÂRLIE
Dirijorul Corului IOSIF ION PRUNNER
Concertmaistru invitat RODRIGO PUSKÁS

George Enescu - Isis (1923) Orchestraţie: Pascal Bentoiu, 1999
Robert Schumann - Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54
Antonin Dvorak - Simfonia nr. 7, în re minor, op. 70

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite