Fostul consilier Rareş Zaharia a făcut dezvăluiri din culisele de la scandalul de la Operă, la Adevărul Live VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Zaharia a demisionat din funcţia de consilier al Ministrului Culturii, în urma scandalului de la ONB  FOTOGRAFII: Eduard Enea
Rareş Zaharia a demisionat din funcţia de consilier al Ministrului Culturii, în urma scandalului de la ONB  FOTOGRAFII: Eduard Enea

Scandalul de la Opera Naţională a fost scânteia care a aprins butoiul cu pulbere în cultură, ministrul Vlad Alexandrescu fiind destituit de premierul Cioloş. Consilierul demisionar al ministrului Culturii a fost acuzat de partizanat în cazul problemelor apărute după schimbarea conducerii ONB. Rareş Zaharia a venit la Adevărul Live să facă lumină în privinţa acuzelor care i-au fost aduse.

Rareş Zaharia s-a născut, la Sibiu, într-o familie de artişti. A debutat ca actor pe scena Teatrului Naţional din Iaşi la vârsta de şapte ani, în piesa "Familia Toth", de Orkeny Istvan. Câteva luni mai târziu a susţinut şi primul recital de pian.

În ianuarie, Rareş Zaharia a fost numit în funcţia de consilier pentru operă al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu.

În urma scandalului de la ONB, Rareş Zaharia a fost acuzat de ministrul Culturii că l-a sfătuit greşit în calitate de consilier, fiind indirect responsabil de mersul lucrurilor.

Cum s-a ajuns la criza de la Opera Naţională Bucureşti?

"Eu îl cunoşteam pe domnul Alexandrescu de aproape 18 ani, am colaborat în multe proiecte culturale", a spus Rareş Zaharia, la Adevarul Live.

Cele mai importante declaraţii:

De peste zece ani, mă ocup de problemele regiei de Operă.

A existat propunerea de a fi director artistic la Opera Naţională, dar deja în formula Vlad Conta - director general, Tiberiu Soare - director adjunct, eventualul meu post nu se mai afla în organigramă.

Alina Cojocaru şi Johan Kobborg sunt nişte dansatori foarte buni, dar în ceea ce priveşte managementul Operei Naţionale am nişte obiecţii, în general.

Nu a fost invitat niciun creator român timp de trei ani să pună în scenă la Opera Naţională Română, mă refer aici la Andrei Şerban, Silviu Purcărete şi Petrică Ionescu. 

În nicio operă din lume nu se întâmplă ca un creator de valoare autohton să nu fie invitat să pună în scenă în vreun an la operele naţionale, la noi nu a fost invitat niciunul dintre creatorii români timp de trei ani, a spus Rareş Zaharia.

Rares Zaharia - FOTO Eduard Enea
Nu am fost de acord cu repunerea în funcţie cu a dlui George Călin, a declarat Rareş Zaharia.

M-am alăturat protestatarilor de la Opera Naţională Bucureşti, pentru că aşa simţit nevoia să fiu alături de artiştii acestei instituţii.

Eu nu sunt de acord ca un artist, oricât de mare ar fi, să şantajeze un ministru,a punctat Rareş Zaharia.

L-am avertizat pe dl ministru Alexandrescu că, dacă îl repune pe George Călin în funcţie, va fi o revoluţie în Operă.

Eu i-am zis dlui Alexandrescu că toate răzgândirile s-ar putea să-l coste capul. Domnul Alexandrescu mi-a răspuns că nu are ce face, pentru că Johan Kobborg şi Alina Cojocaru doresc asta, a explicat fostul consilier al lui Vlad Alexandrescu.

A colaborat cu Silviu Purcărete

Absolvent al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii de Arte Bucureşti, Rareş Zaharia este autorul a numeroase studii şi articole, precum şi traduceri de specialitate, de la arta antică la cea contemporană, publicate în România, Franţa şi Marea Britanie.

În paralel cu studiile universitare, a studiat canto cu Cornelia Gavrilescu (Bucureşti) şi Medea Iassonidi (Grecia). Din 2003, se stabileşte la Paris, unde îşi continuă studiile la École des Hautes Études en Sciences Sociales şi la Sorbona.

Rareş Zaharia, care a colaborat cu Opera Naţională din Bucureşti, Festival d'Aix-en-Provence şi al Opéra national du Rhin din Strasbourg a fost asistentul unor mari regizori români, între care Silviu Purcărete, dar şi străini, ca Irina Brook, la Théâtre des Champs-Elysées din Paris.

În 2009, a debutat în calitate de regizor pe scena Operei Naţionale Bucureşti cu opera "Don Pasquale", de Gaetano Donizetti, dirijor Tiberiu Soare, un spectacol ce s-a bucurat de succes.

Printre proiectele lui Rareş Zaharia se numără reluarea, în calitate de regizor, a spectacolului lui Silviu Purcărete "Love and Other Demons", de Peter Eötvös, la Opera Naţională din Budapesta (decembrie 2016 - ianuarie 2017), şi regia spectacolelor "Amore/ Guerra", de Monteverdi, la Palau des Arts Reina Sofia din Valencia, şi "Don Carlo de Verdi", la Opera Română Craiova.

Rares Zaharia - FOTO Eduard Enea

Rareş Zaharia a fost invitat la Adevărul Live, de la ora 14.00, într-o discuţie despre culisele celui mai mare scandal din Cultură din ultimii ani.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite