EuRocultura la Bozar, un festival de cultură românească în inima capitalei europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inimos şi plin de idei cum îl ştim Mircea Diaconu, în calitate de europarlamentar a reuşit să înşurubeze la Bruxelles un festival anual de artă şi cultură românească aflat în aceste zile spre final. Afişul panoramează şi fixează câteva repere în materie de carte, arte plastice, muzică, teatru şi film, dar şi cultură populară chemând pe bani (de la 14 la 27 euro/bilet) sau cu  invitaţii, amatorii, la un festin românesc identitar.

Cu siguranţă e nevoie de acest marketing cultural în actuala conjunctură marcată de tot felul de bufeuri naţionaliste pentru a impune lumii europene o idee autentică despre importanţa specificului naţional pentru convieţuirea comunitară  mai ales în cazul unor culturi mici, dar valoroase, precum a noastră, care vrea să fie recunoscută şi să-şi facă auzite vocile ei mari şi reprezentative.

Câteva dintre ele au fost alese de Mircea Diaconu ca marcă a României şi la această ediţie. A fost invitat violonistul Alexandru Tomescu, acest senzaţional muzician care ne-a reprezentat peste tot, inclusiv la Festivalul Enescu, pe care lumea îl iubeste nu doar pentru virtuozităţile sale interpretative, dar şi pentru farmecul personal cu care reuşeşte, în ţară şi afară, să ţină sus, foarte sus steagul muzicii în slujba păcii şi a armoniei universale. Nu sunt vorbe mari. Când îl ascultăm, când îl vedem pledând cu înflăcărare despre arta sa, despre lumea muzicii, cântând în cele mai ascunse şi nepopulare locuri în celebrele de acum turnee Stradivarius, trebuie să devenim şi noi, volens-nolens, entuziaşti. Recitalul său excepţional susţinut alături de pianista Claudia Bara a figurat şi de astădată drept punct forte al festivalului. La fel Teatrul Bulandra, de care, cum se vede, actorul Mircea Diaconu nu s-a despărţit nici acum, a fost invitat cu spectacolul Marmură de Josif Brodski în regia lui Yuiri Kordonsky şi interpretarea magistrală a lui Victor Rebengiuc, alături de Marian Râlea, premiat pentru acest rol la Galele Uniter din acest an. O parabolă despre libertate în care autorul rus persecutat de bolşevici s-a descris nu doar pe sine, ci şi gândirea captivă a milioane de oameni manipulaţi de istorie. O frumoasă alegere.

Bozar

Bozar

Tot la capitolul teatru s-a înscris şi invitarea Teatrului Ion Creangă cu un spectacol în regia lui Gelu Colceag, Spaima zmeilor arătând astfel bruxelezilor de la Bozar (această transcriere fonetică a denumirii cunoscutei reşedinţe e în sine un omagiu universal) că în era desenelor animate copiii românilor mai merg la teatru pentru a se întâlni cu eroii poveştilor nemuritoare. În materie de film, antologicul Faleze de nisip în regia lui Dan Piţa a avut darul să rememoreze o perioadă fastă a cinemaului românesc care a probat forţa culturii româneşti de a rezista propagandei comuniste. Alături de acesta au stat un documentar de Laurenţiu Damian, venerabilă porta voce a genului, despre Muzeul Ştefan Râmniceanu, precum şi pelicule dintr-o filmologie mai nouă precum Acasă la tata, regia Andrei Cohn, şi 03Bypass, regia Toader Nap, toate cu subtitrare în engleză (Şi nici un film cu Mircea Diaconu!).

O pagină inedită şi necesară a culturii româneşti s-a vrut ilustrată prin prezentarea cărţii Descoperă România de Peter Hurley, a expoziţiei pictorului Alexandru Cinean, Faust, vanitate şi disperare, a sculptorului George Pavel, sau aceea de artă decorativă - bijuterii - intitulată Găsit pierdut, găsit. Pentru gastronomia românească, în acest an a fost preferat Maramureşul; nu trebuie să mai explicăm de ce.

Cum se vede, un afiş interesant, inedit, în mare măsură îmbinând tradiţia cu modernitatea ilustrând mai toate genurile şi făcând loc cât mai multor dintre merituoşi printre ambasadorii culturii româneşti. O reverenţă frumoasă pe care în acest fel europarlamentarul român, din poziţia sa de înalt reprezentant al culturii europene, o face culturii române, cu faţa către Bruxelles, dar şi către ţară. Un gest cu multe semnificaţii căruia i s-a alăturat ICR-ul şi la care a trudit o întreagă echipă ce merită toată stima noastră. La mai multe ediţii!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite