Expoziţia „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri” a artistului Zoltan Lörencz”, vernisată în foaierul Sălii Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, de la ora 18.30, în foaierul Sălii Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri”, a artistului Zoltan Lorencz.  Expoziţia se încheie pe 28 februarie.

Expoziţia lui Zoltan Lörencz este itinerantă şi va fi vernisată în luna martie şi la Paris. Conform unui comunicat emis cu această ocazie, evenimentul este intregrabil în programul Centenarul Marii Uniri de la 1918 şi România la Preşedenţia Consiliului Uniunii Europene (2018-2019)

„Sunt un călător în timp şi menirea mea în această viaţă este să OPRESC timpul într-o imagine” - Zoltan Lörencz.

La expoziţie, vor fi prezente personalităţi din lumea cultural-artistică, a teatrului şi filmului, a artelor vizuale şi a fotografiei, critici literari şi de artă, istorici, arhitecţi.

Vizitatorii se vor putea bucura de interpretările orchestrei Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, dirijor Dan Dimitriu,  All's Choir (fragment din spectacolul „La Paris, Monşer!”, cu: soprana Mădălina Constantin, baritonul Adrian Strezea, actorii Anfisa Fugaru, Ligia Necula, Alin Horia Mânzat; la pian, Gabi Stănescu), respectiv a actriţei Veronica Gheorghe care va susţine un recital de poezie, „De la Minulescu la Cărtărescu”.

Vor prezenta: Alexandru Arşinel (Director Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”), Vasile Muraru (Director Artistic Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”), Ernest Oberländer-Târnoveanu (Director Muzeul Naţional de Istorie a României), Luiza Marina Cristea (Coordonator Comunicare Fundaţia DIGNITAS), Ligia Necula, (realizator Radio România Cultural, vicepreşedinte Asociaţia Smartart), Marius Tiţa (critic de artă).

„Zoltan Lörencz este un veritabil bon viveur, fin de siècle, debut du siècle, dar cu 100 de ani mai târziu, atunci, adică acum, când ştim şi , mai ales vedem tot..." - Marius Tiţa, critic de artă  

De remarcat faptul că, una dintre picturile lui Zoltan Lörencz, care va fi prezentată în expoziţie este dedicată Sălii SAVOY a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” de pe Calea Victoriei, un reper în viata culturală a Bucureştilor, mai informează acelaşi comunicat. Pictura va fi oferită teatrului.

„De ce Teatrul de Revistă Constantin Tănase? Pentru că Revista românească este o inovaţie, un gen unic în lume, cu montări de fast îmbinate cu satira socială. Este o parte a unei epoci, a vremii în care Bucureştiul era considerat Micul Paris, legată de numele şi activitatea lui Constantin Tănase şi a Companiei Cărăbuş. În plus, şi Teatrul de Revistă va aniversa anul viitor 100 de ani, pentru că s-a născut pe data de 23 mai 1919. Teatrul de Revista Constantin Tănase, continuatorul de drept şi de fapt al tradiţiei Revistei românesti, s-a impus ca o instituţie artistică de prestigiu ce se bucură şi acum de preţuirea unui public numeros. Acest eveniment este şi un preambul la celebrarea a 100 de ani de istorie a  celebrei instuţii de cultură de pe Calea Victoriei”,  a spus Luiza Marina Cristea, coordonator marketing si comunicare Fundaţia DIGNITAS.

Proiectul „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri” constă într-un fel de înregistrare şi redare a unor instantanee din Bucureştii de azi, având ca teme şi subiecte principale clădiri şi locuri care readuc în memorie Bucureştii primei jumătăţi de secol XX. Cu o generaţie de intelectuali patrioţi, şcoliţi în universităţile europene, care transformaseră România, dar şi Capitala. într-un oraş cu alură cosmopolită, francofilă, uşor eclectică cu accente de modernism care îl situau la nivelul marilor metropole europene. Calea Victoriei era deja un simbol al modernităţii, atunci când Paul Louis Albert Albert Galleron desăvârşea splendida clădire a Băncii Naţionale a României şi Ateneul Român. Un alt mare arhitect francez, Paul Gottereau, proiecta magnificul Palat al Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), aflat vis-a-vis de Muzeul Naţional de Istorie al României, dar şi Biblioteca Centrală Universitară, sub numele de Fundaţia “Carol I”, chiar lângă Ateneu şi peste drum de Palatul Regal.

Zoltan Lörencz  (foto: dreapta) este unul dintre artiştii plastici promovaţi de Fundaţia Dignitas în programul său permanent de susţinere a artei contemporane româneşti. Aceasta i-a organizat în 2017  a artistului roman, expoziţia de pictură "Lucid Dreams" la ART GALLERY (Muzeul de Artă) din Balcic, Bulgaria.

image

Atunci, Zoltan Lörencz a povestit „secvenţe din copilăria şi adolescenţa sa, din care reiese sentimentul că arta plastică este viaţa care i-a fost menită. Studiile şi experienţele sale în pictură, scenografie, design, regie film şi TV şi fotografie îi descriu personalitatea dornică de experimentare în zona vizualului - creuzetul din care s-a născut şi proiectul acestei expoziţii”.

Zoltan Lörencz a studiat pictura la Şcoala Populară de Arte şi Meserii, Slatina, scenografie şi design la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi Regie Film & TV la Universitatea Hyperion din Bucureşti. Lucrările sale se găsesc în colecţii private din Spania, Italia, Marea Britanie, România

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite