Festivalul de Film de la Sarajevo. Regizorul Oliver Stone a criticat mass-media americană „extremistă prin zelul pentru relatările împotriva Rusiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul şi scenaristul american Oliver Stone, distins cu trei premii Oscar, a criticat, luni, mass-media americană, la Festivalul de Film de la Sarajevo, la care a primit trofeul onorific pentru contribuţia la cinematografia mondială. Cineastul a spus că presa din Statele Unite ale Americii nu este capabilă sau refuză să privească dincolo de imaginea stabilită a Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin, informează variety.com.

Oliver Stone a fost prezent la festival pentru a primi premiul onorific Inima Oraşului Sarajevo. În cadrul evenimentului sunt proiectate patru producţii ale regizorului: “The Putin Interviews”, “Snowden”, “Natural Born Killers” şi “Platoon”.

Cineastul a vorbit într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri ce a a avut loc cu prilejul unei proiecţii de patru ore a serialului “The Putin Interviews”.

Oliver Stone a spus că Donald Trump este lipsit de putere în stabilirea politicii în SUA, cursul acestei ţări fiind dictat de un grup de persoane influente, indiferent de cine se află în funcţia de preşedinte la Casa Albă.

El a precizat că Vladimir Putin este conştient de acest lucru.

„El ştie că există anumite limite. Şi ştie că are de-a face cu un om foarte iraţional”, a spus Oliver Stone.

Totuşi, regizorul a amintit de ameninţările recente ale preşedintelui american de a acţiona militar în Asia şi în America de Sud.

„Din păcate, este periculos, nu numai pentru Venezuela şi Coreea de Nord, dar şi pentru întreaga lume, pentru că un lucru duce la altul. Ar putea fi o tragedie”, a spus el. 

Oliver Stone a vorbit mult despre mass-media americană, care este părtinitoare în relatările sale despre Rusia şi liderul acestei ţări. În opinia regizorului, publicaţiile The Washington Post, The New York Times, şi The Wall Street Journal, care stabilesc agenda ştirilor de televiziune din SUA, sunt conservatoare şi au devenit ”extremiste prin zelul lor pentru relatările împotriva Rusiei”.

„Când s-a întâmplat situaţia din Ucraina, nu am văzut nicio relatare din cealaltă tabără a războiului. În câteva ore, SUA a recunoscut lovitura de stat, iar relatările au fost de la început împotriva Rusiei”, a spus regizorul, precizând că citeşte aceste publicaţii de mulţi ani.

El s-a referit şi la contractul în valoare de 600 de milioane de dolari încheiat în 2013 de CIA cu Amazon pentru stocare de date.

„Ar putea fi vorba despre o agendă. Ştim că CIA, New York Times şi Washington Post au avut relaţii bune timp de mulţi ani. Interesele CIA nu sunt interesele Americii. Nu au fost niciodată. CIA a fost coruptă moral încă de la început”, a mai spus regizorul.

Despre Putin, Oliver Stone a spus că este foarte ”realist, pragmatic, într-un mod asemănător lui Bismarck şi lui Metternich”.

Regizorul a vorbit şi despre motivele personale pentru a căuta să îl portretizeze pe Vladimir Putin.

„Este în natura mea să sper pentru cei aflaţi în dezavantaj. În ţara mea, Rusiei nu i s-a dat niciodată o pauză”, a spus Oliver Stone.

În ciuda relaţiilor mai bune cu Uniunea Sovietică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondoal, regizorul a spus că SUA a început să privească Rusia drept un inamic încă de la începutul Războiului Rece.

„Interesant este că Franklin Roosevelt a fost singurul preşedinte american, în afară de Kennedy, care a recunoscut cu adevărat contribuţia Rusiei la cel de-Al Doilea Război Mondial. Ideea lui Roosevelt, dacă ar fi trăit, era să facă o mare alianţă între SUA, Rusia, Marea Briitanie şi China”, a mai spus regizorul.

În competiţia Festivalului de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 23-a ediţie, care se desfăşoară în perioada 11-18 august, vor fi proiectate şi filmele „Meda sau Partea nu prea fericită a lucurilor", în regia lui Emanuel Pârvu, şi  „Planeta Petrila", documentar realizat de Andrei Dăscălescu.

Oliver Stone, născut pe 15 septembrie 1946, este un regizor, scenarist şi producător american, care a devenit cunoscut pe plan internaţional la începutul anilor 1980 cu o serie de filme despre războiul din Vietnam. A regizat mai multe pelicule celebre, dar şi controversate, precum ”JFK”, ”Natural Born Killers”, ”Nixon”, ”Midnight Express”, ”Platoon” şi ”Born on the Fourth of July”. Oliver Stone a câştigat trei premii Oscar.

Între cele mai recente lucrări ale sale se numără filmul biografic ”Snowden”, despre Edward Snowden, dar şi serialul de patru episoade ”The Putin Interviews”, difuzat de Showtime, în care regizorul l-a intervievat pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite