Festivalul RADIRO – Orchestra Radiodifuziunii din Praga prezintă la Bucureşti două concerte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre ansamblurile invitate în cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio se numără Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga, care va concerta la Bucureşti în 22 şi 23 septembrie 2014.

Doi renumiţi muzicieni ai Orchestrelor şi Corurilor Radio – dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Horia Mihail, doi valoroşi muzicieni ai Orchestrei Radio din Praga – dirijorul Ondrej Lenárd şi pianistul Jan Simon şi programe alcătuite din lucrări semnate de mari compozitori ai muzicii cehe, germane şi austriece – Antonin Dvořák, Gustav Mahler şi Richard Strauss sunt coordonatele acestor două evenimente găzduite de Sala Radio.

Despre Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga trebuie să ştiţi că este una dintre cele mai bine cotate din Cehia, de asemenea una dintre cele mai vechi. Dorinţa de a crea mereu programe pline de imaginaţie şi de a-şi creşte standardele artistice a facut ca ansamblul să câştige un rol important în viaţa de concert a Cehiei, fiind de asemenea oaspeţi mereu bineveniţi ai scenelor din lume.

Istoricul Orchestrei Radio din Praga datează din 1926 şi este legat de înfiinţarea primului post de radio din Cehia, iar după 1945 ansamblul a fost transformat într-o orchestră simfonică de mari dimensiuni.

Muzica şi compozitorii din contemporaneitate au avut întotdeauna un rol important pentru orchestra pragheză, alături de care şi-au dirijat propriile creaţii Sergei Prokofiev, Ottorino Respighi, Arthur Honegger, Aram Khachaturian şi  Krzysztof Penderecki.

Luni, 22 septembrie 2014, îl veţi urmări la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Praga pe Dirijorul principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Tiberiu Soare – cel mai apreciat dirijor român al tinerei generaţii, care surprinde de fiecare dată plăcut publicul din ţară şi din străinătate atât în concerte simfonice cât şi în spectacole de operă. Solistul serii va fi pianistul ceh Jan Simon, un muzician de asemenea apropiat de lumea ansamblurilor radio – în cadrul Radiodifuziunii Cehe, Jan Simon este solist dar şi director artistic al orchestrei. Acesta a declarat recent într-un interviu pentru Radio România Muzical: 

Voi fi pentru prima data în România. Sunt foarte curios care va fi atmosfera. Abia aştept să cunosc publicul românesc. Mă aştept să trăiască muzica pe care o vom prezenta. Vreau să vină şi să se bucure. Îi rog să fie deschişi; ştiu că este des folosită această expresie, dar muzica este un limbaj universal şi am simţit asta de pe fiecare scenă pe care am urcat şi mă aştept la acelaşi lucru şi la Bucureşti. Vrem doar să ştim dacă le-a plăcut sau nu pentru a vedea ce poate fi îmbunătăţit. Oricum vom păşi cu mintea deschisă în Sala Radio din Bucureşti.

Jan Simon va interpreta Concertul în sol minor pentru pian şi orchestră din creaţia unuia dintre cei mai mari compozitori cehi, Antonin Dvořák, iar din programul serii muzicale dirijate de Tiberiu Soare face parte şi Simfonia I ”Titanul” de Gustav Mahler.

În cel de-al doilea concert al Orchestrei Radiodifuziunii Cehe la Bucureşti – marţi, 23 septembrie 2014 – rolurile se inversează. Dirijorul va fi ceh, iar pianistul român.

Ondrej Lenárd, muzician cu o carieră internaţională impresionantă şi peste 1.000 de înregistrări radio la activ, este dirijor şef al ansamblului din stagiunea 2011-2012. Întrebat despre identitatea unei orchestre radio, a declarat într-un interviu pentru Radio România Muzical:

Ceea ce mi se pare cel mai important pentru orice orchestră de radio este obişnuinţa de a avea în permanenţă un "poliţist" în preajmă: un... microfon care nu acceptă nimic fals, nimic greşit! Instrumentiştii trebuie să ţină mereu cont de acest aspect, de microfoanele care nu permit nici o abatere de la precizie. De fapt PRECIZIA trebuie să fie atributul de bază al oricărei orchestre radio.

Programul pe care Ondrej Lenárd îl va dirija la Bucureşti începe cu două lucrări din creaţia lui Richard Strauss – compozitor de la naşterea căruia aniversăm 150 de ani în 2014: Suita ”Cavalerul rozelor” şi Burlesca pentru pian şi orchestră, aceasta din urmă interpretată de Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. 

Cu peste 1.000 de concerte susţinute pe toate meridianele, Horia Mihail este astăzi unul dintre cei mai bine cotaţi pianişti români, protagonist, în ultimii ani, a patru ediţii consecutive a turneului Pianul călător, organizat de Radio România. Şi cum din programul acestui concert nu putea lipsi un opus al unui compozitor ceh, publicul va asculta în final Simfonia a VII-a în re minor, op. 70 de Antonin Dvořák.

Două evenimente de neratat pentru care vă puteţi asigura un loc în sală prin reţeaua bilete.ro. Iar detalii despre Festival găsiţi pe pagina www.radirofestival.ro dar şi pe Facebook

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite