Filosoful Mihai Şora, despre atentatele din Barcelona: „Unii numesc asemenea tragedii destin, însă e mai mult: ieşirea din uman“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Şora a fost vizibil afectat de noul atentat petrecut joi la Barcelona, în urma căruia 13 persoane au murit şi 120 au fost răniţi. „Unii numesc asemenea tragedii destin, dar nimic, într-o astfel de oroare nu are legătură cu ideea de destin“, a scris filosoful pe pagina sa de Facebook.

„Eşti în drum spre casă, după o zi de muncă. Şi viaţa ta e aruncată în aer. Sau eşti în vacanţă cu părinţii ori copiii, cu iubita, cu prietenii tăi. Şi nimic, niciodată, nu va mai fi ca înainte, pentru că s-a întâmplat să te afli acolo, în locul acela, în clipa aceea. Clipa nefericită în care ai rămas fără copilul tău, fără părintele tău… Sau ai dispărut – tu însuţi – într-o listă oficială de victime“, a scris Mihai Şora, pe pagina sa de Facebook, după atentatul de la Barcelona.

„Unii numesc asemenea tragedii Destin. În vremuri întunecate, fiecare cu destinul său, spune, pe Muntele vrăjit, un personaj al lui Thomas Mann. Dar nimic, într-o astfel de oroare, nu are legătură cu ideea de destin. Nu este banalitatea Răului, căci nu toţi oamenii sunt potenţiali ucigaşi.

Însă este mai mult – şi mai insidios – decât absurditatea Răului: ieşirea din uman. – Linia aceea dincolo de care nu mai vorbim doar despre religie, despre neputinţele lumii civilizate ori şubredele ei reflexe de autoapărare. – Linia care separă condiţia umană de tot ce o distruge în chiar temeiul ei“, a subliniat filosoful.

Într-un alt mesaj, scriitorul Mihail Şora a  punctat, tot pe pagina sa de Facebook, că Al-Qaeda îşi transmitea mesajele în arabă şi în engleză. „ISIS comunică în 11 sau 12 limbi; comunică, aşadar, şi în limba maternă a djihadiştilor născuţi în ţările Europei, tineri care nu cunosc neapărat araba (fiind a treia sau a patra generaţie de la expatriere). Al-Qaida spunea: Un bun musulman face djihadul. ISIS spune: Nu eşti un bun musulman dacă nu faci djihadul. Trecerea de la Rău la Mai-Rău nu este imperceptibilă, ci – tocmai dimpotrivă – e clară, evidentă, previzibilă. Toată dificultatea celui care încearcă să circumscrie fenomenul (şi să-i găsească o rezolvare) constă în faptul că are de-a face cu indivizi situaţi pe un alt plan, un plan în care nu funcţionează – ca mediator – nici argumentele, nici sentimentele, nici cultura ţării în care s-au născut, nici educaţia primită sau limba în care au crescut. Şi nici religia în numele căreia acţionează. De fapt: nu funcţionează nicio formă viabilă de umanitate“, a subliniat Mihail Şora.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite