FOTO Întoarcerea Principesei Margareta în România, sărbătorită la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ASR Principesa Margareta, Principele Radu, alături de Victor Ponta şi Daciana Sârbu, în loja oficială la Ateneul Român                                                           FOTOGRAFII: ROMICĂ ZAHARIA (Roza Zah)
ASR Principesa Margareta, Principele Radu, alături de Victor Ponta şi Daciana Sârbu, în loja oficială la Ateneul Român                                                           FOTOGRAFII: ROMICĂ ZAHARIA (Roza Zah)

ANIVERSARE Principesa Moştenitoare Margareta a împlinit, duminică, 18 ianuarie, 25 de ani de la întoarcerea în România, momentul fiind marcat printr-un concert de gală la Ateneul Român

Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a declarat, duminică, la un concert de gală organizat la Ateneul Român, că în prezent „majoritatea românilor poartă Coroanei afecţiune şi respect“. Principesa Moştenitoare Margareta a împlinit, duminică, 18 ianuarie, 25 de ani de la întoarcerea în România. 

„Au trecut 42 de ani până când, în binecuvântata zi de 18 ianuarie 1990, am păşit pe pământ românesc, însoţită de principesa Sofia, sora mea. A fost drumul întoarcerii, o întregire personală şi istorică. Astăzi, sărbătorim împreună un sfert de secol în care am stat zi de zi alături de conaţionalii noştri,“, a spus Principesa Margareta, în discursul de la începutul concertului de la Ateneu.

„Astăzi, majoritatea românilor poartă Coroanei afecţiune şi respect. Acum un sfert de secol am fost opriţi pe şoseaua Bucureşti-Piteşti cu mitraliere îndreptate spre convoiul regal. 20 de ani mai târziu, Regele se adresa Parlamentului României în şedinţă solemnă. La Ateneul Român, sutele de personalităţi prezente reprezintă simbolic şi instituţional întreaga naţiune. Acesta este cel mai frumos cadou pentru ultimul sfert de secol românesc. Aşa să ne ajute Dumnezeu!“, a subliniat ASR Principesa Margareta.

Aplauze în picioare pentru Principesă

Concertul de la Ateneu a fost susţinut de Camerata Regală, violonistul Remus Azoiţei şi Corul Filarmonicii „George Enescu“, sub bagheta lui Horia Andreescu. Violonistul Remus Azoiţei (foto) a interpretat, alături de orchestră, „Balada“ lui Ciprian Porumbescu şi „Carmen Fantasy“ de Franz Waxman - Boris Dubosarsky.

image

   

Din programul serii, au mai făcut parte lucrările „Zadok the Priest“ de George Frideric Haendel, „Rapsodia română nr. 1“ de George Enescu, „Rapsodia ungară nr. 2“ de Franz Liszt, „Hora Staccato“ de Grigoras Dinicu, „Land of Hope and Glory“ de Edward Elgar.

Principesa Margareta FOTO Roza Zah

Horia Andreescu
 

La finalul concertului,  după ultima parte din „Poema Română“ de George Enescu, ASR Principesa Margareta a primit un buchet imens de flori aranjat în culorile tricolorului românesc. Alături de artiştii de pe scenă, întreaga sală a aplaudat-o, în picioare, pe ASR Principesa Margareta, într-un gest emoţionant de afecţiune şi respect.

ASR Margareta

Dineu regal la CEC


Rochia foarte elegantă purtată de Principesa Moştenitoare, de un albastru marin cu perle argintii, a fost creaţia Doinei Levinzta, furnizor al Casei Regale a României. Alături de principesa moştenitoare Margareta la concert au fost prezente două dintre surorile sale, respectiv principesa Sofia şi principesa Maria, dar şi principele Radu, principele Nicolae şi principele Lorenz al Belgiei.

Alături de membrii Familiei Regale, în loja oficială, alături de Principesa Margareta şi Principele Radu,  s-au aflat premierul Victor Ponta şi soţia sa, Daciana Sârbu. În loja oficială, au mai stat  fostul preşedintele Emil Constantinescu,  preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu  şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă.
Seara s-a încheiat cu un dineu oficial găzduit de Palatul CEC, la care au luat parte două sute de invitaţi, o serie de personalităţi din România, SUA, Marea Britanie, Franţa şi Elveţia.


Căsătorită cu Principele Radu din 1996

ASR Margareta foto Roza Zah

Concertul şi dineul de duminică, 18 ianuarie, au făcut parte din seria de evenimente organizate, prin care Familia Regală marchează un sfert de veac de la întoarcerea în România a primului membru al Casei Regale - principesa moştenitoare Margareta -, după ce Regele Mihai a fost silit să abdice (în 30 decembrie 1947) şi să părăsească ţara.


La 18 ianuarie 1990, păşea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale după o întrerupere de 42 de ani. În acea zi, la ora 15.00, avionul de Geneva aducea la Bucureşti pe Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare, însoţită de sora sa, Alteţa Sa Regală Principesa Sofia. Majestatea Sa Regele a încredinţat primei sale fiice misiunea de a-l reprezenta în ţară, pentru prima oară de la plecarea în exil, în zorii zilei de 4 ianuarie 1948.
Principesa Margareta s-a căsătorit pe 21 septembrie 1996 la Lausanne cu Radu Duda, cunoscut din 2007 ca „ASR Principe al României“, iar din 1999 şi ca „principe de Hohenzollern-Veringen“.


La Ateneu, printre invitaţi s-au mai numărat, duminică seară, pianistul Dan Grigore, fostul ministru al culturii Toader Paleologu, coregraful Răzvan Mazilu, balerina Monica Petrică, personalităţi din lumea sportului, Ilie Năstase, Gheorghe Hagi, Gabriela Szabo, cântăreaţa Monica Anghel, actorul Dan Puric, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“, pianistul Nicolae Licareţ, directorul artistic al Filarmonicii, Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ, Daniel Constantin, ministrul agriculturii şi Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.

ASR Margareta FOTO Roza Zah

Personalităţi premiate: ex-ministru al culturii Frederic Mitterrand şi maestrul bucătar Albert Roux

Frederic Mitterrand, fost ministru al Culturii în Franţa şi nepotul lui François Mitterrand, contesa Susanna Antamoro de Cespedes şi maestrul bucătar Albert Roux s-au numărat printre personalităţile decorate, duminică, de principesa moştenitoare Margareta a României, în numele Regelui Mihai I.
Principesa Margareta a decorat, în numele Regelui Mihai I, duminică dimineaţă, o serie de personalităţi din România, SUA, Marea Britanie, Franţa şi Elveţia, care de-a lungul timpului au contribuit la promovarea Casei Regale a României şi au susţinut activitatea Fundaţiei Principesa Margareta a României.
Astfel, Frederic Mitterrand, ministru al Culturii în Franţa, în perioada 2009-2012, şi nepotul fostului preşedinte francez François Mitterrand, a primit, în cadrul ceremoniei de decorare, Ordinul Coroana României, în grad de Comandor.
Totodată, Ordinul Coroana României, în grad de Cavaler, a fost acordat lui Albert Roux, un maestru bucătar francez, care şi-a oferit serviciile culinare ca experienţă licitată pentru Fundaţia Principesa Margareta a României.

Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I prin Decretul Regal numărul 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse statului. Ordinul Coroana României, reînfiinţat de Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, a devenit Ordin Dinastic (al Familiei Regale). El recompensează meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţa în profesie, pentru fapte puse în slujba statului şi a naţiunii, conform site-ului Familiei Regale.
Pe de altă parte, Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate a fost acordată duminică următoarelor personalităţi: Patricia Klecanda, director al Fundaţiei Principesa Margareta a României - FPMR (New York, SUA), Mugurel Mărgărit-Enescu, directorul executiv al FPMR, şi Corina Motts-Roberts, care a ajutat atât la fondarea FPMR, în Elveţia, cât şi a Secretariatului Regelui Mihai.
Medalia pentru Loialitate poate fi acordată membrilor merituoşi ai Casei Regelui Mihai I sau colaboratorilor de peste cinci ani ai Casei Regale a României, din ţară şi din străinătate. Medalia poate fi oferită, de asemenea, unor personalităţi din România şi din lume.

Pe de altă parte, Medalia Custodele Coroanei Române a fost acordată, duminică, următoarelor personalităţi: Florin Iacobescu, avocat; Jean Milligan David, de la FPMR, Elveţia; contesa Susanna Antamoro de Cespedes, fondatoarea şi conducătoarea Asociaţiei Prietenii FPMR - Elveţia. Aceeaşi Medalie a fost primită şi de Şcoala Generală Principesa Margareta.

Ceremonia de decorare a avut loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta din Bucureşti. Alături de principesa Margareta s-au aflat principele Radu, principesa Sofia şi principesa Maria, acestea din urmă fiind două dintre surorile principesei Margareta.
Această ceremonie face parte din seria de evenimente organizate de Familia Regală, începând de sâmbătă şi pe parcursul întregii zile de duminică, pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la întoarcerea primului membru regal - principesa moştenitoare Margareta - în România. Între evenimente se numără şi o vizită în studioul Revoluţiei de la TVR, dar şi un concert de gală la Ateneul Român din Bucureşti şi dineu oficial găzduit de Palatul CEC.
Pe 18 ianuarie 1990, păşea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale (principesa moştenitoare Margareta), după o întrerupere de 42 de ani. În acea zi, la ora 15.00, avionul de Geneva aducea la Bucureşti pe principesa Margareta, însoţită de sora sa, principesa Sofia.
Regele Mihai a încredinţat primei sale fiice, principesa moştenitoare Margareta, misiunea de a-l reprezenta în România, pentru prima oară de la plecarea în exil, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 1948. (Mediafax)

ASR Principesa Margarete

În vizită la TVR

Principesa Margareta, două dintre surorile sale, respectiv principesele Maria şi Sofia, şi Frederic Mitterrand, fost ministru al Culturii în Franţa şi nepotul lui François Mitterrand, au vizitat, duminică, Televiziunea Română, informează TVR.
Familia Regală a vizitat Televiziunea Română, duminică, chiar în ziua în care se împlinesc 25 de ani de la întoarcerea primului membru regal - principesa moştenitoare Margareta - în România.
Familia Regală şi invitaţii săi au fost conduşi într-un tur al televiziunii şi au vizitat Studioul 4, cunoscut ca Studioul Revoluţiei Române, Studioul Ştirilor şi Studioul 1 - unde se filmează emisiunea "O dată-n viaţă".
Pentru acest moment, TVR a reamenajat Studioul 4 ca în decembrie 1989, când de aici a fost transmisă în direct Revoluţia Română. În acele momente, Familia Regală se afla în Elveţia.
După ce a vizitat Studioul Revoluţiei Române, principesa Margareta şi-a reamintit de acele momente. "Era un sentiment de şoc, de bucurie şi de frică pentru ţară, pentru că s-a tras şi oamenii au fost răniţi şi au murit", a declarat principesa Margareta, după ce a vizitat Studioul Revoluţiei, potrivit site-ului stiri.tvr.ro.
Principesa Margareta a mai spus că Regele Mihai I era îngrijorat pentru poporul român şi pentru ce se va întâmpla. "Au fost nişte tineri care au murit. (Regele Mihai, n.r.) A plâns chiar pentru asta", a spus principesa Margareta.
În vizita sa la TVR, principesa Margareta a fost însoţită de principesele Maria şi Sofia, surorile sale, precum şi de personalităţi marcante ale vieţii publice europene, între care s-a numărat şi Frederic Mitterrand, ministru al Culturii în Franţa, în perioada 2009-2012, şi nepotul fostului preşedinte francez François Mitterrand. Tot duminică, Frederic Mitterrand a primit, în cadrul unei ceremonii de decorare organizate la Palatului Elisabeta din Bucureşti, Ordinul Coroana României, în grad de Comandor, de la principesa moştenitoare Margareta a României, în numele Regelui Mihai I.
"A reuşit să ajute o mulţime de oameni în România şi mai ales să-i ajute să-şi recâştige respectul de sine. A ajutat mult România pe plan extern. Contribuie mult la prestigiul României în diferite ţări europene şi nu numai", a spus Frederic Mitterrand în timpul vizitei la TVR, referindu-se la activitatea principesei Margareta.
Pe parcursul vizitei la TVR, Familia Regală şi invitaţii săi au fost însoţiţi de preşedintele-director general al Televiziunii Române, Stelian Tănase, şi de Claudiu Lukacsi, directorul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din televiziunea publică.
Televiziunea Română marchează printr-o serie de evenimente un sfert de veac de la întoarcerea în România a primului membru al Casei Regale - principesa moştenitoare Margareta -, după ce Regele Mihai a fost silit să abdice (30 decembrie 1947) şi să părăsească ţara.
Pe 18 ianuarie 1990, păşea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale (principesa moştenitoare Margareta), după o întrerupere de 42 de ani. În acea zi, la ora 15.00, avionul de Geneva aducea la Bucureşti pe principesa Margareta, însoţită de sora sa, principesa Sofia.
Regele Mihai a încredinţat primei sale fiice, principesa moştenitoare Margareta, misiunea de a-l reprezenta în România, pentru prima oară de la plecarea în exil, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 1948.
Duminică, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR HD a fost programată o ediţie specială a emisiunii "Ora regelui", în cadrul căreia va fi difuzat documentarul "În numele tatălui".
Tot duminică, de la ora 18.00, TVR 2 a transmis, în direct de la Ateneul Român, Concertul Aniversar "25 de ani de la sosirea în ţară a Principesei Moştenitoare Margareta. (Mediafax)

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite