Happy Independence Day! Muzica împodobeşte sărbătoarea naţională a americanilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa este! Concertul-spectacol pe care Boston Pops Orchestra l-a oferit în acest an conaţionalilor săi în seara zilei de 4 iulie, a întrecut de această dată toate aşteptările; cele pe care le oferă în mod obişnuit un concert de largă, foarte largă adresare.

Este un concert-spectacol extrem de popular, aşteptat cu special interes nu numai de publicul local, de marele public al statului Massachusetts, ci de întregul public american. Concertul a putut fi urmărit pe postul TV Bloomberg, accesibil pe întregul teritoriu american.

În acest an, trebuie recunoscut, concurenţa specială a adus-o evenimentul de la Washington, concertul popular patronat de însuşi preşedintele Donald Trump.

Aici, la Boston, pentru Pops Orchestra este în joc faima specială de care se bucură membrii ansamblului, patronaţi de faimoasa Boston Simphony Orchestra, colectiv care, pe perioada verii, îşi mută sediul la Tanglewood, la două sute de kilometri Nord-Vest unde are loc celebrul Festival anual.

Publicul năvăleşte pe Charles Esplanade, pe malul râului Charles, încă din primele ore ale dimineţii; se întind pături; se aduc coşurile cu merinde; se dispută locurile apropiate de scenă. Focurile de artificii sunt aşteptate cu nerăbdare. Aduc deliciile momentului.


Queen Latifah şi Amanda Mena

Queen Latifah
Amanda Mena

Forfota e mare. În mare alertă este şi poliţia locală; numeroasă, vigilentă, însoţită de câini de urmărire; tragicele evenimente petrecute aici, la Boston, cu ani în urmă, cu prilejul maratonului anual, nu pot fi uitate. Dar nici tradiţia locală nu poate păli.

În deschidere, cerul a fost survolat de câteva celebre flotile aviatice militare, cele care au evoluat inclusiv deasupra Memorialului Lincoln Center din Washington; nu mai puţin cunoscuta formaţie corală U.S. Navy Band Sea Chanters, părţi ale acestui extins grup coral, au evoluat atât la Washington, cât şi la Boston. Au putut fi audiate cântece patriotice tradiţionale americane cât şi unele hit-uri la modă în ultimii ani. 

Programul propriu-zis?

Evident este nelipsit National Anthem, Imnul Naţional intonat cu antrenentă însufleţire de solişti, de membrii ansamblului, de întreaga asistenţă. In acest an, capul de afiş al marelui spectacol de la Boston a fost celebra Queen Latifah, laureată a numeroaselor ediţii ale premiilor Grammy, Emmy şi Globul de Aur, nominalizată de asemenea a cunoscutelor distincţii Academy Award; a etalat o selecţie reprezentativă din imensul ei repertoriu de muzică pop, de jazz... Concertul a găzduit, de asemenea, evoluţia unui veteran al genului, octogenarul ghitarist Arlo Guthrie, în calitate de invitat, autor de cântece, un pitoresc povestitor...

Dar noutatea specială a momentului a constituit-o prezenţa pe scena de la Charles Esplanade a uneia dintre recentele laureate ale popularei competiţii, America”s Got Talent, tânăra cântăreaţă Amanda Mena de 16 ani, semifinalistă, originară din Massachusetts.


Adrian Jojatu

Adrian Jojatu

Printre prezenţele mult aşteptate, mult aplaudate, s-a numărat şi trioul  tenorilor texani, grup vocal care a câştigat trei ediţii ale premiilor Emmy,  ansamblu situat pe prima poziţie a câştigătorilor emisiunii TV America`s Got Talent. Personal am fost bucuros să-l observ, printre muzicienii prezenţi pe scena de la Charles Esplanade, pe tânărul, pe minunatul fagotist Adrian Jojatu, originar din România; şi el şi întregul grup al suflătorilor de lemn, al alămurilor, se definesc drept un grup de elită al muzicienilor performeri de aici de pe coasta de Est a continentului nord-american.

Până târziu în noapte lumina strălucitoare a focurilor de artificii a scăldat această captivantă sărbătoare a poporului american.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite