Ministrul Culturii Ionuţ Vulpescu răspunde cineaştilor: „Parlamentul este suveran în deciziile sale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au cerut argumentarea lipsei de poziţie a Ministrului Culturii Ionuţ Vulpescu, cineaştii care au protestat în faţa ministerului, pe 23 mai, au primit, vineri, replica acestuia. În răspunsul ministrului este invocat dreptul Parlamentului de a reveni la o lege mai veche, recunoscând totuşi nevoia de îmbunătăţiri.

Într-un răspuns publicat vineri, Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a invocat legitimitatea deciziei Parlamentului. Conform ministrului, nu se poate susţine că adoptarea legii de respingere nu ar fi avut parte de o dezbatere pentru că ceea ce s-a întâmplat în Plenul Camerei Deputaţilor, pe 23 mai, a fost un demers procedural care a implicat luări de cuvânt şi expuneri de puncte de vedere. 

„Parlamentul este suveran în deciziile sale. A existat o dezbatere în cadrul comisiilor de specialitate, dezbatere deschisă tuturor celor interesaţi. Au fost, cum era şi firesc, poziţii pro şi mult mai multe poziţii contra acestei Ordonanţe”, scrie în anunţul publicat pe site-ul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Ministrul Vulpescu recunoaşte totuşi nevoia unor noi reglementări în domeniul cinematografiei, dar susţine că ele nu se pot face fără un dialog real, care să îi includă pe toţi reprezentanţii acestui domeniu. 

Legea Cinematografiei a fost aprobată în noiembrie 2016 şi a fost una dintre priorităţile mandatului Ministrului Culturii Corina Şuteu. Parlamentul României a votat revenirea la o lege din 2005.

„Funcţionarea şi dinamizarea producţiei cinematografice, precum şi accesul publicului la producţii româneşti şi europene sunt astfel asigurate pentru mult timp de acum încolo.”, scria pe site-ul ministerului în 2016.  

Cineaştii susţin că revenirea la cadrul legislativ din 2005, după votul recent din Parlament, va duce la limitarea sprijinului acordat producţiei de film, adâncind totodată starea critică a patrimoniului cinematografic naţional. O parte dintre personalităţile din lumea filmului românesc care au protestat consideră că „legea Şuteu”, dubată de consultări, ar fi mai benefică, după cum informează rfi.ro. Comisiile de specialitate din Parlament consideră însă că ordonanţa mai degrabă ar bloca activitatea cinematografiei.

Nume importante din cinematografia românească, precum regizorii Lucian Pintilie, Stere Gulea, Nae Caranfil, Radu Muntean, Alexandru Solomon, Radu Jude, Tudor Giurgiu, Răzvan Rădulescu sau Adrian Sitaru, producătorul Ada Solomon, actorii Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Tudor Chirilă, Dorina Chiriac, Andi Vasluianu, Marius Manole, Crina Semciuc, Levente Molnár, Daniela Nane, monteurul Dana Bunescu sau directorii de imagine Vivi Drăgan Vasile şi Marius Panduru susţin necesitatea unei dezbateri reale pe marginea ordonanţei de urgenţă şi a problemelor critice ale sectorului cinematografic, care ţin de sprijinul acordat producţiei de film, de obligaţiile europene ale României, de starea critică a patrimoniului cinematografic naţional sau lipsa unei reţele de cinematografe.

 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite