Neagu Djuvara a dezvelit, la Ateneu, bustul bunicului său, Trandafir Djuvara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul lui Trandafir Djuvara va putea fi admirat în foaierul Ateneului Român      FOTOGRAFII: David Muntean
Bustul lui Trandafir Djuvara va putea fi admirat în foaierul Ateneului Român      FOTOGRAFII: David Muntean

Joi seară, istoricul Neagu Djuvara a dezvelit bustul de bronz al bunicului său, Trandafir Djuvara, bust creat de celebrul sculptor Mihai Onofrei înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial. Neagu Djuvara a donat Ateneului Român această lucrare.

La ceremonia de dezvelire a bustului de joi seară, din foaierul Ateneului, au vorbit istoricul Neagu Djuvara, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu" şi criticul de artă Pavel Şuşară. Evenimentul a avut loc înainte de deschiderea stagiunii de la Filarmonica "George Enescu" de la Ateneul Român.

andrei dimitriu neagu djuvara DM

Andrei Dimitriu a menţionat că statuia pe care o vor dezveli aparţine unuia dintre ctitorii Ateneului Român, Trandafir Djuvara, care face parte dintr-o generaţie care a dat "acea elită ziditoare, care ar fi făcut posibil - dacă istoria ar fi fost cea mai normală - ca România să fie o ţară care să conteze în ierarhia europeană".

"Încercăm aici, la Filarmonică, să recuperăm din modele autentice, care chiar au contat în cultura românească, să le aşezăm într-un Panteon (...), în care elita de valoare să îşi aibă rostul", a spus directorul Filarmonicii.

Criticul de artă Pavel Şuşară a vorbit, pe scurt, despre opera realizată de Mihai Onofrei.

"Bustul este o operă a pictorului Mihai Onofrei, este o lucrare din 1935, o lucrare care împacă două tendinţe. Pe de o parte, reprezentarea corectă, academistă, sobră, postura de aparat al sculpturii de factură clasică aşa cum o ştim, şi, pe de altă parte, introduce elemente ale impresionismului rodinian, ale impresionismului care în 1935 încă era în vogă şi în Europa, şi în lume, implicit la noi, chiar dacă radicalii, precum Brâncuşi sau alţi sculptori aparţinând avangardelor, aveau pornită insurecţia asupra statuarului de tip clasic", a spus criticul de artă Pavel Şuşară.

De asemenea, istoricul Neagu Djuvara a povestit că l-a cunoscut pe bunicul său, Trandafir Djuvara, încă de când era copil şi avea 4-5 ani.

image

"Eu n-aveam tată. Tata murise când eu aveam 2 ani şi nu l-am cunoscut, deci nu aveam bărbaţi în jurul meu şi, când am fost dus la nouă dimineaţa ca să-l salut pe conul Trandafir în patul lui, am fost speriat să văd nişte braţe cu păr, pe piept... şi aşa mai departe. Nu ştiam cum sunt bărbaţii, eu eram înconjurat numai de femei. Ăsta a fost primul meu contact cu el", a spus istoricul Neagu Djuvara, precizând că următoarele impresii au venit mult mai târziu.

"Sunt foarte măgulit şi mulţumit că bustul lui se află acum la Ateneu, el care era atât de pasionat de muzică şi atât de mândru că participase la hotărârea de a se crea şi a se construi acest splendid muzeu - ca să zic aşa - şi el lansase mica poezie «Daţi un leu pentru Ateneu». Un leu de pe vremea aia face cât 300 de euro de astăzi", a încheiat Neagu Djuvara.
trandafir djuvara bust

Trandafir G. Djuvara (1856-1935) a fost un diplomat român a cărui prestigioasă carieră a început la 1 aprilie 1879, când a fost numit ataşat provizoriu la Agenţia diplomatică a României la Paris, şi s-a încheiat la 31 decembrie 1926, când a părăsit Ministerul Afacerilor Străine, la 70 de ani.  

A parcurs un traseul carieristic de 48 de ani: Belgrad-Sofia-Constantinopol-Galaţi-Bruxelles-Le Havre-Luxemburg-Atena (1887-1925).

În timpul activităţii sale diplomatice s-a confruntat cu ample frământări cauzate de efectele Primului Război Mondial, de cele două Revoluţii din Rusia sau de crearea Ligii Naţiunilor. 

Trandafir G. Djuvara a fost acreditat sa pe lângă regele Leopold al II-lea, „în calitate de trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al regelui Carol I“, a avut o misiune la Bruxelles (perioadă în care i s-a născut fiul cel mic, Radu).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite