„Psihosfera specială“ din jurul Ateneului, în luna septembrie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiţi deja: pe 3 septembrie începe bucuria, ediţia de anul acesta a Concursului Enescu, iar Ateneul Român a strâns ieri în braţele sale generoase sumedenie de oameni care-o aşteaptă.

Oameni şi emoţii, în cadrul deschiderii oficiale a Concursului, şi ce bine a fost să fiu şi eu în mijlocul lor. În „psihosfera specială”, în „concentratul de energii” care înconjoară Ateneul în luna septembrie, cu zecile de concurenţi care mişună pe străzile din apropiere – despre care-a vorbit violoncelistul Valentin Răduţiu. În amestecul delicios de română şi engleză în care vorbeşte violonista Anna Tifu, care are emoţii în faţa ziariştilor – muzicienilor nu le place să vorbească, ei vor să cânte. În gândul care-a încolţit timid în mintea pianistului Mihai Ritivoiu, acela de-a participa la un moment dat la concurs: „Bucureştean fiind, asistasem la toate etapele ediţiilor anterioare...”. În şoaptele din jurul compozitorului Sebastian Androne – „A câştigat Concursul Enescu!”, în revelaţiile lui: „Faptul că am câştigat este o carte de vizită care cântăreşte mult...”.

Vă spun: a fost o bucurie să fiu ieri în jurul prânzului la Ateneu, cu un ochi la Anna, Valentin, Sebastian, Mihai, laureaţi ai ediţiilor trecute, şi cu celălalt zburdând vesel pe fereastrele deschise. E bine în „psihosfera” asta. Hai şi voi, e loc berechet!

Şi-acum, despre concurenţii ediţiei care e pe cale să înceapă – sunt 196 de artişti care vor alcătui „concentratul de energii” de la Ateneul Român în luna septembrie: 56 la secţiunea Vioară, 53 la secţiunea Violoncel, 53 la secţiunea Pian şi 34 de lucrări la secţiunea Compoziţie. Vin din toate colţurile lumii cei 196 – şi nu, acesta nu e un clişeu. 38 de ţări sunt reprezentate în concurs şi, de dragul enumerării, amintim câteva: Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franţa, România, Croaţia, Rusia, Cehia, China, Statele Unite ale Americii, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia. Cel mai tânăr e violoncelistul Chan Heung Min, din Coreea de Sud. Are 16 ani şi vine la Bucureşti cu un vis: acela de a deveni „cel mai bun violoncelist pe care îl poate exprima fiinţa mea”.

Visul, visurile

Şi pentru că la ediţia de anul acesta a concursului cuvântul-cheie e „visul” – pornind chiar de la visurile lui Enescu: „Ce greşeală este să crezi că un copil, pentru că este mic, poartă în el visuri minuscule”, „Visez fără încetare. Cât exist, vreau să cânt” – dar şi pentru că aproape 200 de concurenţi au venit în România să-şi trăiască visul de a deveni mari muzicieni, îi aducem în faţă pe câţiva, înfăşuraţi în aburul visurilor lor. „Am nevoie să cânt aşa cum am nevoie să respir: îmi aşez visurile în muzica pe care o interpretez, alături de sentimentele, bucuriile şi tristeţile acestei vieţi”, mărturiseşte Miroslav Ambros, din Cehia, concurent la secţiunea Vioară. Iar pentru Mikhail Sporov, din Rusia, înscris la secţiunea Pian, „Cea mai mare motivaţie să-mi urmez visul este admiraţia pentru muzica lui George Enescu. Ne este dat prea rar să ascultăm interpretări live ale lucrărilor sale pentru pian. Iar gândul că voi putea interpreta una dintre sonatele lui Enescu chiar în ţara în care s-a născut va fi sursa mea de inspiraţie de-a lungul Concursului”.

Câteva date utile: etapa I, eliminatorie, a fiecărei secţiuni a concursului are loc la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi este cu intrare liberă pentru public. Etapa a II-a constă într-o serie de recitaluri pe care 12 tineri artişti, selectaţi de juriu la fiecare secţiune, le vor susţine pe scena Ateneului Român. În etapa a III-a, considerată semifinală, vor urca pe scena Ateneului pentru a susţine recitaluri numai 6 artişti – iar juriul de specialitate va selecta trei cei mai buni concurenţi, la fiecare secţiune, care să participe la Finalele cu orchestră. Finala de Violoncel va avea loc pe 13 septembrie şi va fi dirijată de Alexandre Bloch, finala de Vioară se va desfăşura pe 19 septembrie şi va fi dirijată de Christoph Poppen, iar finala de Pian va închide ediţia de anul acesta a concursului: va avea lor pe 25 septembrie, sub bagheta dirijorului John Axelrod. Tot ce trebuie să ştiţi, despe concurenţi, program, rezultate ale fiecărei etape, bilete la recitalurile şi concertele de la Ateneul Român, pe: www.festivalenescu.ro.

Ne întâlnim mâine, 3 septembrie, la un festin: Triplul Concert pentru pian, vioară şi violoncel de Beethoven, în cadrul serii de gală care deschide ediţia 2016 a Concursului Enescu. Cu Anna Tifu la vioară – laureată a concursului în 2007 şi una dintre cele mai bine cotate tinere violoniste ale momentului; cu Valentin Răduţiu la violoncel – laureat al Concursului Enescu 2011; cu Mihai Ritivoiu la pian – laureat al Concursului în acelaşi an 2011. Şi cu Sebastian Androne controlând volumul sintetizatorului: pe 3 septembrie va fi interpretată în premieră şi lucrarea cu care Sebastian a câştigat Marele Premiu la secţiunea Compoziţie în anul 2014, „Tektonum”.

Şi mă întorc la Valentin Răduţiu şi la invitaţia de a ne bucura de muzică. Acum. „Cu toţii visăm – şi, pentru mine, să fiu la Concursul Enescu, a fost împlinirea unui vis. Dar visurile sunt mereu la timpul viitor, iar muzica este în prezent. Aşa că acum acesta este visul meu – de a ne bucura de muzică în prezent”.

Veniţi?

ISTORII MUZICALE
Festivalul George Enescu – ediţia 2015
A început bucuria!
Zubin Mehta şi istoriile Festivalului
Pânza
Minunatele întâmplări ale lui septembrie: David Garrett la Ateneul Român

Festivalul George Enescu – ediţia 2013
Întrebarea Luizei
O simfonie a musculaturii şi Bucureştiul, oraş al contrastelor
Radu Lupu, la Ateneu, şi-un val de recunoştinţă şi de entuziasm
Malkovich şi „comedia infernală” din faţa uşii Ateneului

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite