Regal cu BBC Orchestra la Sala Radio. Orchestrele RadiRo au încântat publicul român pentru al treilea an consecutiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio-Radiro a adus în România 9 concerte sold-out, 6 orchestre simfonice din Europa şi Asia şi alte surprize pentru melomani. Festivalul s-a desfăşurat la Sala Radio între 23 septembrie şi 1 octombrie.

În 2016, palmaresul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – Radiro, organizat de Radio România a fost următorul: 9 concerte sold-out din 9 evenimente programate pe durata festivalului, 6 orchestre simfonice de prestigiu din Europa şi Asia, 22 de solişti şi dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total peste 750 de muzicieni români şi străini prezenţi pe scenă, transmisiuni live pe satelit către un public potenţial de miliarde de ascultători pe mai multe continente. .

Concertul de închidere al festivalului a fost susţinut sâmbătă, 1 octombrie, de BBC Concert Orchestra, sub bagheta dirijorului Barry Wordsworth, dirijor de onoare al orchestrei şi fost director atistic al Royal Ballet din Londra. Concertul a oferit o incursiune în repertoriul britanic contemporan, cu participarea violonistului Charles Mutter, a flautistei de origine română Ileana Ruhemann şi a lui Robert Jordan, interpret la cimpoi. Publicul a aplaudat prezenţa în sală a compozitorului Guy Barker, a cărui piesă, Concerto in One Act for Violin and Orchestra, a făcut parte din programul concertului.

O adevărată surpriză, foarte apreciată şi aplaudată de public, a fost interpretarea de către orchestra BBC, la bis, a unei prelucrări inedite pe teme populare româneşti (Ciocârlia) şi internaţionale, într-un aranjament orchestral semnat de compozitorul Peter Cowdrey.

Festivalul RadiRo s-a deschis pe 23 septembrie cu Orchestra Simfonică din Shenzhen, China, prima orchestră simfonică din China care a concertat până acum în România, sub bagheta dirijorului Lin Daye, cu participarea pianistei Zhang Zuo şi a violonistului Gabriel Croitoru. Au urmat, pe 24 şi 25 septembrie, două concerte susţinute de Orchestra Simfonică Radio NRK din Norvegia, condusă de dirijorul Miguel Harth – Bedoya, care a adus pe scena Sălii Radio doi solişti foarte apreciaţi în plan internaţional: trompetista Tine Thing Helseth şi pianistul Vadym Kholodenko.

 Agenda festivalului a continuat cu primul concert al Orchestrei Naţionale Radio la RadiRo, pe 26 septembrie. Violoncelistul Răzvan Suma a fost solistul invitat în prima parte a concertului, iar în partea a doua Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi Corul de Copii Radio au oferit o impresionantă desfăşurare de forţe marca Radio România, în Carmina Burana de Carl Orff, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru.

Concertele RadiRo au fost transmise live prin satelit cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) şi din Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific (ABU).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite