Regizorul polonez Krzysztof Warlikowski, premiat la Craiova: „Shakespeare este casa mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 23 aprilie, la 454 de ani de la naşterea marelui dramaturg William Shakespeare, la Craiova, a început cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare, desfaşurat în perioada 23 aprilie-6 mai.

La deschiderea festivalului au participat Emil Boroghină, directorul artistic al festivalului, Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, ES Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii, Nigel Bellingam, directorul British Council la Bucureşti, Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez la Bucureşti, Dawid Cupa, comandandul Contingentului Militar Polonez, Mihail Genoiu, primarul Craiovei, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Evenimentul a fost deschis de Corul Filarmonicii „Oltenia“.

Premiul Internaţional Shakespeare, acordat de Institutul Cultural Român, în urma deliberării propunerii juriului prezidat de reputatul teatrolog George Banu, a revenit anul acesta regizorului Kreszisztof Warlikowski. „Shakespeare luminează prezentul, pentru că aşa cum spune Hamlet că în lume este ceva putred, nu ştim cine îşi poate revendica misiunea de a pune ordine în lume sau de a repara putreziciunea lumii actuale.Însă Shakespeare ne-a trimis acest semnal, al ameninţării ce apasă azi asupra noastră“, a declarat teatrologul George Banu.

Imagine indisponibilă

„Acordând această distincţie, ICR se alătură unei liste de instituţii prestigioase care au recunoscut şi recompensat o creaţie dramatică definitorie pentru arta teatrală contemporană. Continuăm, astfel, parteneriatul intrat în tradiţie cu o manifestare de referinţă, datorită căreia vechiul oraş al Banilor Olteniei devine, la sfârşit de aprilie şi început de mai, un reper pe harta teatrului mondial. Festivalul Internaţional Shakespeare - fondat de domnul Emil Boroghină sub egida Teatrului Naţional „Marin Sorescu“- este o iniţiativă exemplară care corespunde, prin excelenţă, valorilor pe care se întemeiază o instituţie de felul ICR – menită să stimuleze întâlnirile fertile şi cooperarea fără frontiere pe tărâmul culturii.

Mi-am adus aminte, pe drumul spre Craiova, de o frază a gânditorului francez Leon Bloy, citat de Constantin Noica în Jurnalul său filosofic: „Nu se ştie cine dă şi cine primeşte“. Noi, iubitorii de teatru aşezaţi în sală, suntem câştigătorii cerţi ai prezenţei marelui regizor Krzysztof Warlikowski împreună cu scenografa Małgorzata Szczęśniak, alături de trupa Teatrului Nou din Varşovia, la ediţia din acest an a Festivalului Shakespeare.

E şi acesta un lucru pe care îl marcăm prin premiul decernat tandemului creator polonez format din Krzysztof Warlikowski şi Małgorzata Szczęśniak“, a apreciat doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.

Imagine indisponibilă
„Vă mulţumesc pentru acest premiu şi pentru că am fost invitaţi cu acest specatcol, la Festivalul Internaţional Shakesperare. Aş putea mărturisi că Shakespeare este casa mea, locuinţa mea”, a subliniat regizorul Kryzsytof Warlikowski.


 

Imagine indisponibilă

Krzysztof Warlikowski, unul dintre cei mai apreciaţi regizori europeni, a adus la Craiova un spectacol excepţional,„Poveştile Africane ale lui Shakespeare”, prezentat de Teatrul Nou din Varşovia (Polonia). Acest spectacol de 310 minute „încalcă toate codurile teatrale, încurajează viaţa şi propune tuturor o experienţă umană incredibilă” (Le Soir). Spectacolul, care a avut, luni şi marţi, două reprezentaţii în cadrul festivalului, este bazat pe trei opere celebre semnate de dramaturg: „Othello“, „Regele Lear“ şi „Neguţătorul din Veneţia“, dar şi pe romanul lui J.M. Coetzee, „Miezul Verii“.

Imagine indisponibilă

„Cea de-a XI a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare are loc într-un an încărcat de semnificaţii pentru poporul român şi anume sărbătorirea Centenarului, făuriurea României MariEste cu atât mai importantă această ediţie, la care avem invitaţi de prestigiu şi la care suntem onoraţi că participaţi“, a declarat Emil Boroghină, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare.

„ Din 1994 şi până în prezent, această echipă nevăzută, a făcut posibil, prin multă muncă, ca noi toţi, cei prezenţi aici, să ne bucurăm de această minunată planetă Shakespeare” , a punctat Vlad Drăgulescu, director al Festivalului Internaţional Shakespeare şi director artistic al Teatrului „Marin Sorescu“.

Trupe din Polonia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Africa de Sud, Belgia, Franţa, Japonia, Australia, Canada, USA şi România vor fi prezentate pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. Ediţiei din acest an i-au fost distribuite şapte locuri de desfăşurare a spectacolelor, în cele două săli ale teatrului.

Imagine indisponibilă

Festivalul Internaţional Shakespeare, care se va desfăşura la Craiova pâna la data de 6  mai,  reprezintă una dintre cele mai importante manifestări la nivel mondial dedicate marelui dramaturg.

Festivalul a debutat la Craiova în 1994 şi a fost iniţiat de Fundaţia Shakespeare, avându-l drept director fondator pe Emil Boroghină, după modelul marilor festivaluri internaţionale precum cele din Edinburgh, Tokio, Ierusalim sau Montreal.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite