Soprana Angela Gheorghiu, într-un concert extraordinar pe 15 septembrie în Piaţa Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Gheorghiu
Angela Gheorghiu

Pe 15 septembrie, de la ora 20.30, în Piaţa Constituţiei, va avea loc un concert de muzică clasică indit susţinut de renumita soprană Angela Gheoghiu, alături de tenorul Teodor Ilincăi şi Filarmonica George Enescu, sub bagheta maestrului Eugene Kohn. Concertul va avea loc cu ocazia Zilelor Bucureştiului.

Concertul va îmbina muzica clasică cu cele mai noi elemente de tehnologie şi video mapping. fiind considerat din acest punct de vedere, o premieră. Spectacolul va avea loc în aer liber, în Piaţa Constituţiei, iar accesul va fi gratuit, după cum informează organizatorii. 

Zilele Bucureştiului vor continua în weekendul 16 – 17 septembrie cu spectacole de videomapping şi concerte pop-rock în Piaţa Constituţiei. Anul acesta Zilele Bucureştiului aniversează alături de locuitorii oraşului 558 de ani de la prima atestare istorică a Capitalei.

Angela Gheorghiu s-a născut în orașul Adjud din România. A urmat Școala de Muzică din București și a absolvit Universitatea Națională de Muzică din capitală. A studiat cu remarcabila profesoară de muzică Mia Barbu.

image

Pentru cariera ei strălucită, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, dar şi de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordate de Guvernul francez. În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi. În acelaşi an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor - cea mai înaltă decoraţie acordată de către preşedintele României. În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia Nihil Sine Deo din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

În ultimii ani, Angela Gheorghiu a interpretat spectacolele Adriana Lecouvreur, Tosca și La Bohème în Viena, Paris și Londra, și concerte în Amsterdam, Londra, Praga, München, Hamburg și Viena (Konzerthaus) și mai multe recitaluri. În martie 2015 a debutat în rolul lui Charlotte din Werther de Massenet. În august 2015 a cântat Werther la Salzburger Festspiele și a avut un concert la Grafenegg (Austria). În ianuarie 2016 a revenit la Royal Opera House cu Tosca, un spectacol pe care l-a jucat la Wiener Staatsoper în februarie și aprilie 2016. 

Toate aceste spectacole și recitaluri au confirmat statutul Angelei Gheorghiu ca una dintre cele mai iubite staruri ale operei. În interpretările ei, Angela Gheorghiu se dedică meticulos celor mai fine detalii ale partiturilor compozitorilor și, în tradiția marilor cântăreți din istorie, sintetizează adevărul obiectiv și inspirația subiectivă, balansând în mod subtil acești doi poli care sunt Ying și Yang vitali pentru interpretarea operei. 

Angela Gheorghiu a emoționat mulțimi de spectatori din marile săli de operă și de concerte ale lumii și a inspirat milioane de oameni la evenimente cum ar fi celebrarea jubileului de aur al Reginei Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, concertul pentru premiul Nobel pentru pace la Oslo, concertul jubileului Reginei Beatrix la Palatul din Amsterdam, ceremonia de deschidere a celui de-al 59-lea Festival de Film de la Cannes și deschiderea Amfiteatrului Katara în Doha, Qatar. În diverse locuri, pe scene de operă și de concert internaționale, sau în cinematografe unde poate fi văzută jucând în filme realizate special pentru ea, Angela Gheorghiu captivează publicul ei extrem de divers. 

                                                                                            Eugene Kohn (Foto: piperanselmi.com)

Eugene Kohn  şi-a început cariera ca acompaniator de pian al unor staruri de operă precum Maria Callas, Franco Corelli, Luciano Pavarotti şi Renata Tebaldi. Studiile sale includ stagii de pregătire cu dirijori cunoscuţi ca Fausto Cleva, Thomas Schippers şi Erich Leinsdorf. După ce dirijează frecvent la Metropolitan Opera din New York, îşi face debutul pe scena operelor din Viena, Paris, Berlin, Buenos Aires. În prezent se dedică atât operei cât şi simfoniilor şi este directorul muzical al concertelor internaţionale ale lui Placido Domingo şi Andrea Bocelli. 

image

Fondată în 1868 din iniţiativa unui grup de muzicieni în frunte cu dirijorul Eduard Wachmann, Filarmonica din Bucureşti concertează începând cu 1889, sub cupola Ateneului Român. Din 1955 poartă numele Filarmonica George Enescu alături de care au evoluat, pe parcursul anilor, Arthur Rubinstein, Lord Yehudi Menuhin, Sergiu Celibidache, Dinu Lipatti. Seria discografică inaugurată în perioada interbelică prin înregistrările realizate cu participarea lui George Enescu este continuată şi îmbogăţită cu seturi de anvergură, precum integrala creaţiei simfonice şi concertante de Brahms şi integrala lucrărilor compuse de George Enescu.

Teodor Ilincăi şi-a făcut debutul internaţional în decembrie 2009, la Opera Regală din Londra cu Boema, atrăgând atât aprecierea publicului, cât şi a criticii de specialitate, precum şi şansa de a debuta discografic, într-o înregistrare difuzată de Casa de Discuri Opus Arte, alături de Hibla Gerzmava (în rolul Mimi) şi sub bagheta lui Andris Nelsons. În 2013, i-a fost decernat Premiul de Excelenţă pentru promovarea imaginii României în străinătate de către Elite Art Club Unesco.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite