Trei filme româneşti, proiectate la Festivalul Internaţional de film de la Rotterdam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 24 ianuarie şi 4 februarie, are loc Festivalul Internaţional de film de la Rotterdam (IFFR), unde vor fi proiectate şi trei filme româneşti.

Filmele „Pororoca” (în regia lui Constantin Popescu), „Soldaţii. Poveste din Ferentari”(regizat de Ivana Mladenovic) şi „Totul este foarte departe” (proiectul lui Emanuel Pârvu)  vor avea fiecare câte trei proiecţii în competiţia oficială a festivalului.

Lungmetrajele „Pororoca” şi „Soldaţii. Poveste din Ferentari”(”Soldiers. Story from Ferentari”), vor fi proiectate în secţiunea „Voices 2018“ a festivalului.

Scurtmetrajul Totul este foarte departe/Everything is Far Away va fi proiectat în programul „Long Distance“, secţiunea „Voices Short 2018“, în prezenţa regizorului Emanuel Pârvu şi a producătoarei de film Miruna Berescu, directoarea Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul şi consultantă a filmului în relaţia cu festivalurile. 

Cineaştii români vor contextualiza filmul şi vor dialoga cu publicul după proiecţiile din 28 şi 29 ianuarie. Jurnalista de film Boglárka Nagy este invitată a festivalului din partea presei române de gen.

Emanuel Pârvu  (foto: dreapta) este actor şi regizor cunoscut pentru regizarea filmelor „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” (2017), „În Puii Mei!” (2010) şi„ Meda” (2016), iar ca actor, pentru „Amintiri din epoca de aur” (2009), „Bacalaureat” (2016) şi „Aniversarea” (2017).

Emanuel Pârvu

„Este o plăcere să revin la FIF Rotterdam, unde am participat în 2016 cu Miruna Berescu – în calitate de producător, reuşind să găsim parteneriate de post-producţie pentru lungmetrajul „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, foarte benefic cinematografiei româneşti. Cu sprijinul ICR Bruxelles şi graţie întâlnirilor ocazionate de FIF Rotterdam cu profesionişti din industria filmului, am reuşit sa ducem la bun sfârşit proiectul nostru, distins cu premiul pentru regie şi premiul pentru interpretare masculină în cadrul Competiţiei Oficiale a Festivalului de Film de la Sarajevo“, a declarat regizorul Emanuel Pârvu pentru ICR Bruxelles.

Fondatoare a Asociaţiei FAMart – organizatoarea Festivalului Internaţional de Film DaKINO şi a  Festivalului de Psihanaliză şi Film, Miruna Berescu este directoarea artistică a Festivalului Internaţional al Filmului Independent „Anonimul“. Colaborează cu regizorul Emanuel Pârvu pentru producerea mai multor filme şi promovarea lor în cadrul festivalurilor internaţionale de film (2, Fatherhood, Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor) şi este producătoarea lungmetrajului Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor, în regia lui Emanuel Pârvu, câştigător al premiului pentru regie şi a premiului pentru cel mai bun actor la FIF de la Sarajevo.

Boglárka Nagy a studiat film şi management de proiecte educaţionale şi culturale, precum şi management de cinema de artă. Scrie critică de film, studii şi interviuri pentru „Filmtett“ şi „Istoria filmului“, dar ocazional şi pentru alte site-uri şi reviste specializate în cinema (DearCinema sau Film Menu). Este programatorul cinematografului Elvire Popesco din Bucureşti şi se ocupă de proiectele de film ale Institutului francez din România. Colaborează cu mai multe festivaluri de film, lucrând pentru selecţia filmelor, proiecte de educaţie cinematografică, coordonare de ateliere şi moderarea discuţiilor (One World Romania, Doc Est, Transilvania International Film Festival).

 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite