Ce-ar fi zis Caragiale despre legea defăimării propusă de Dragnea: „Dar asta, domnilor, nu e judecată de bărbat, e curată ţachismă muerească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Luca Caragiale (1852- 1912)
Ion Luca Caragiale (1852- 1912)

Pe 10 septembrie 1899, Ion Luca Caragiale publica în „Universul” primul articol din „Notiţe critice”, în care descria „micile noastre mizerii”, criticând ceea ce observa în ţară. După mai bine de o sută de ani, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat intenţia partidului de a promova un act normativ prin care cei care defăimează imaginea României în exterior să fie aspru pedepsiţi. Astfel, textul lui Caragiale rămâne actual.

Viaţa banală a mea, a noastră, a tuturor românilor, iată ce mă interesează, iată ce-mi atrage irezistibil atenţia”, spune Caragiale, printre altele, în textul său din 1899, o veritabilă apologie a criticii. Marele dramaturg român explică în articol că va critica absolut tot, de la bucătărese, la stăpâne, la chelneri, la birjari şi muşterii, şi până la tramvaie, tramcare, precupeţi, marfă sau consumatori. Critica lui, continuă el, este una severă, dar dreaptă, forma ei, una blândă şi naivă, dar fondul, unul violent şi caustic. 

De asemenea, în articol se subliniază că, şi la acea vreme, existau voci care atacau un demers precum cel al scriitorului, pe care îl considerau o expunere de mizerii, punctând că rufele trebuie, după vorba francezului, spălate în familie, dar şi că împrăştie veninul pesimismului în toate unghiurile lumii dacă semnalează neregulile din societatea românească. 

Redăm mai jos un fragment din articolul lui Caragiale, care poate fi citit integral aici. 

„Şi cu toată josnicia obiectului, cu toată urbanitatea tonului meu, sunt sigur că se vor găsi mulţi compatrioţi să facă aspră critică criticei mele. Parcă-i auz:

<<Cum, domnule? D-ta denunţi străinilor micile noastre mizerii, şi încă unde? în «Universul», care are un tiraj colosal! Vrei să împrăştii în toate unghiurile lumii veninul pesimismului d-tale? Rufele murdare, domnule, trebuesc spălate în familie, cum zice francezul!>>

La toate astea, răspund anticipat.

Domnilor, francezul o fi zicând aşa , dar eu am văzut acu de curând că francejii fac nu cum zice francezul.

Pe urmă, orice critică implică o plângere, şi orice plângere implică o dorinţă: plângere împotriva a ceva care-mi turbură liniştea, care mă supără, care-mi face rău, şi dorinţa, dacă nu a suprimării acelui ceva, cel puţin a pedepsirii lui — o răzbunare ca toate răzbunările. Şi tocmai de aceea, domnilor, am ales „Universul”: pentru ca plângerea mea să fie auzită de foarte multă lume şi astfel răzbunarea mea să fie cât se poate mai strigătoare.

Cât despre denunţarea micilor noastre mizerii faţă de străini.

A! domnilor, desigur mă socotiţi din cale afară naiv ca să mă credeţi în stare a-nghiţi aşa mofturi!

Să mă iertaţi, aci nu e vorba de murdăria rufelor, e vorba de bubele trupului.

Auzi dumneata! Să n-afle străinii de micile noastre mizerii!

Dar asta, domnilor, nu e judecată de bărbat, e curată ţachismă muerească, asta mi-aduce aminte de cocheta veştedă: ar vrea mititica să facă şi pe dentistu-i cunoscut s-o crează că are toţi dinţii naturali.

O! iluştrii mei patrioţi! Dar străinii, oricât am tăcea noi despre micile noastre mizerii, ni le ştiu mai bine chiar decât ni le ştim noi — şi pe cele mici, şi pe cele mijlocii şi pe cele mari, —şi n-au nici naivitatea, ca mulţi dintre noi, să-şi facă iluziuni, nici interesul, ca mai mulţi dintre noi, să-şi minţă asupra stării noastre publice.”

Legea defăimării, anunţată de Dragnea

Luni seara, în cadrul unei emisiuni de la România TV, Liviu Dragnea a anunţat că  PSD va promova un act normativ care va reglementa situaţiile de defăimare a ţării, adăugând că actul „nu va opri libera exprimare“.

Imagine indisponibilă

„Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român, ţării în ansamblu, să poată sancţiona acest lucru, pentru că aceşti oameni, gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari, care mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară, aduc foarte multe deservicii. Noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm nimic în schimb“, a explicat Dragnea.

Europarlamentarul Monica Macovei a răspuns acuzei liderului PSD într-o postare pe pagina sa de Facebook unde a scris că legea nu va fi doar împotriva ei, ci „a tuturor celor care nu aplaudă şi nu se înclină în faţa infractorilor din politică”. 

„Politicieni din PSD&ALDE au spus deja că protestatarii au făcut rău României. O minciună imensă, dar utilă pentru ca partidul-stat să-şi justifice legea anti-defăimare. Magistraţii care au semnat memoriul împotriva legilor justiţiei şi au protestat faţă de modificarea Codurilor penale vor fi sancţionaţi şi ei de legea anti-defăimare? Şefa DNA, despre care ministrul-doctor în drept a spus că a afectat imaginea României, este numai bună de cercetat pe baza legii inventate de Dragnea”, a mai scris Macovei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite