Cel de-al doilea volum din „Sicilianul“, de Mario Puzo, apare, cu ziarul „Adevărul“, pe 3 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sicilianul

„Sicilianul”, de Mario Puzo, autorul celebrei cărţi „Naşul”, spune povestea lui Salvatore Giuliano, un Robin-Hood al Siciliei pe care Michael Corleone, fiul lui Vito Corleone, trebuie să îl aducă în siguranţă, în America. Pe 3 mai, cel de-al doilea volum al romanului lui Puzo apare împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 17,99 lei.

În romanul „Naşul”, la un moment dat, Michael Corleone este nevoit să fugă, pentru o perioadă, în Sicilia. Mario Puzo începe povestea din „Sicilianul” exact în acel punct, în 1950, când, la ordinele tatălui său, Michael trebuie să îl ajute pe Salvatore Giuliano să evadeze în SUA. Acesta va realiza cât de dificil este să câştigi încrederea familiei şi prietenilor lui Giuliano, poreclit Turi.  Aceasta este prima linie pe care merge acţiunea romanului „Sicilianul”.

Cea de-a doua linie vizează istoria lui Giuliano, felul în care acesta a ajuns să fure pentru cei săraci, acţiune care duce cititorul în 1943, când tânărul Turi este împuşcat de carabinieri pentru că fură un coltuc de brânză de contrabandă. 

Giuliano va ajunge să fugă nu doar de autorităţi, ci şi de şeful mafiei locale, Don Croce Malo. Conflictul cu acesta răsare din faptul că în timpul celui de-al doilea război mondial, când hrana era puţină, mafia reţinea mâncarea şi o vindea pe piaţa neagră. 

„Bastinado era un termen folosit liber pentru bătaia corporală cu biciuri şi bastoane. Guiliano cunoştea câţiva cetăţeni din Montelepre care fuseseră pedepsiţi în Cazarma Bellampo. Se întorseseră acasă cu genunchii zdrobiţi, cu capetele umflate cât dovlecii, cu organele interne atât de vătămate încât nu  mai putuseră munci în viaţa lor. Carabinierii n-aveau să îi facă lui niciodată aşa ceva”. 
Sicilianul

Turi e un individ calm şi, similar lui Vito Corleone, se ghidează după o serie de principii, fiind, de asemenea, milos.

„Ceea ce îi izbi pe toţi fu calmul cu care Turi Guiliano îşi pregăti fuga. Mama sa i se repezi în brate şi, în secunda următoare, păru să fie complet înarma, cu haia pe el şi puşca la umăr.

După grija pentru părinţi şi prietenii apropiaţi, câştigurile materiale ale lui Giuliano sunt oferite săracilor din Sicilia. Într-o lume coruptă, în care elitele controlează masele, anti-eroul Turi se ascunde în munţi şi se răzbună pe cei care stau în calea scopului său, inclusiv împotriva a celor din propria bandă de rebeli, a celor care îl trădează. 

Totuşi, deşi îşi omoară inamicii, Giuliano nu este un personaj aspru sau nemilos. Când îl omoară pe Frisella, unul dintre trădători şi frizerul care îl tundea încă de când era copil, îi oferă un minut „ca să se împace cu Dumnezeu”, iar când e gata să apese pe trăgaci, simte „că i se frânge inima”. 

„Dar în pofida tuturor acestor lucruri, era clar cine-o făcuse. Pătratul de hârtie de pe pieptul lui Frisella anunţa: Aşa mor toţi cei care îl trădează pe Guiliano”. 

Aşadar, dacă „Naşul” se axează pe lumea criminală a mafiei şi luptele dintre mafiile rivale, „Sicilianul” este construită  mai degrabă ca o poveste de tip Robin-Hood. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite