Gaudeamus este gazda primei instalatii interactive care transformă undele cerebrale din timpul lecturii, în proiecţii vizuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizitatorii „Gaudeamus” vor putea testa anul acesta, o instalaţie interactivă unică, ce transformă lectura într-o proiecţie vizuală creată de creierul cititorilor. „Laboratorul de imaginar” este o instalaţie semnată de scenograful Adrian Damian, ce presupune utilizarea căştilor neuronale pentru măsurarea undelor cerebrale şi transformarea lor în proiecţii vizuale ce diferă în funcţie de intensitatea emoţiilor resimţite în timpul lecturii.

Soluţiile interactive prezente în „Laboratorul de imaginar” captează şi interpretează activitatea creierului în timpul lecturii, includ tehnologie de detecţie a ochilor, mapare video şi o aplicaţie personalizată, totul pentru a surprinde şi a arăta intensitatea emoţiilor generate de pasaje reprezentative din literatura universală.

„Am testat conceptul de Imaginar în contextul Festivalului Naţional de Teatru Tânăr IDEO IDEIS pentru a arăta ce important este consumul de cultură pentru a ne îmbogăţi perspectivele asupra lumii din jurul nostru. De această dată ne-am propus să mergem mai departe şi să explorăm ce se întâmplă în mintea oamenilor atunci când citesc, îmbinând cultura şi tehnologia... ne dorim să le oferim participanţilor la târg o proiecţie vizuală a imaginarului, să metamorfozăm experienţa intimă a lecturii într-un spectacol vizual de care să ne bucurăm cu toţii”, a declarat Sabina Ştirb, Brand Communication Managerul care se ocupă de acest proiect.

„În tot ceea ce fac, fie că e vorba de scenografie de teatru sau instalaţii de lumini şi video, scopul meu nu e ceea ce construiesc pe scenă, ci cum acel produs reverberează în mintea şi sufletul spectatorilor. De aceea, propunerea de a sonda imaginarul m-a atras de la început. Mi se pare fabulos să putem vizualiza undele pe care creierul nostru le emite în timpul lecturii şi modul în care acestea generează lumi imaginare. Cred cu tărie că opera de artă nu e cea care există în faţa ta, ci aceea care se formează în mintea ta”, a adăugat Adrian Damian, scenograf.

Adrian Damian este scenograf independent, nominalizat de trei ori la Premiile UNITER pentru spectacolele „Viaţa e vis” şi „Iarna”, în regia lui Mihai Măniuţiu, cât şi pentru „Cântăreaţa cheală”, în regia lui Radu-Alexandru Nica, spectacol care i-a şi adus premiul UNITER pentru scenografie în anul 2016. 

De asemenea, a fost laureat cu premiul pentru cea mai bună scenografie din partea Uniunii Artiştilor Plastici în 2015 şi de Asociaţia Criticilor de Teatru din Ungaria în 2016. Este recunoscut în domeniul artei teatrale pentru stilul deosebit şi încărcarea decorurilor şi obiectelor de recuzită cu emoţii şi simboluri.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite