George Banu a deschis „Uşa, o geografie intimă” în cadrul FNT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou volum semnat de George Banu a fost lansat duminică, 22 octombrie, în Festivalul Naţional de Teatru – „Uşa, o geografie intimă”, apărut la Nemira, „editura de suflet” a autorului, după cum remarca Marina Constantinescu, directorul artistic al FNT.

În opinia Marinei Constantinescu, cartea, apărută în franceză cu titlul „La porte, au coeur de l’intime”, a ieşit în română într-o traducere excepţională a Ancăi Măniuţiu, „în care limba e plină de nuanţe, o limbă care îi aparţine lui George Banu, care îl reprezintă în limba română”. Vorbind despre obiectul foarte intim pe care autorul îl supune analizei şi anume uşa, Marina Constantinescu sublinia faptul că în faţa sau în spatele uşii este universul în care circulă, în această carte, George Banu şi că sunt corelate observaţiile lui cu o imagine, cu o pictură, cu luminile speciale dintr-un tablou sau altul ales cu multă grijă, pentru a susţine sau pentru a revela cuvântul.

Totodată, ea a ţinut să sublinieze relaţia, obsedantă cumva, pe care George Banu o are cu arta dincolo de teatru şi care îi defineşte interiorul.

image
„Geografia intimă a lui George Banu este o geografie, aş spune, cinematografică. Pentru că lumina din această carte este lumina tipului lui de observaţie. Şi, din punctul meu de vedere, este lumina care zăboveşte pe fiecare carte poştală care ajunge în cutia mea poştală”, a mai spus Marina Constantinescu.

„Uşa, o geografie intimă” a apărut cu sprijinul ICR, al cărui reprezentat, scriitoarea Simona Sora, a vorbit la lansare, spunând că aceasta este o carte fascinantă, că a citit-o ca pe un roman epistolar; că George Banu schiţează aici o geografie personal familială, dând exemple cu lucruri ce îl leagă de amintiri şi făcând analiză în detaliu. 

„Vă invit să intraţi în intimitatea foarte fin schiţată şi aproape retrasă; cred că este o cale cu totul aparte de a intra în acest imaginar personal, dar în acelaşi timp impersonal – în sensul că ne prinde pe toţi şi ne întâlnim cu toţii în acele momente privilegiate în care suntem noi înşine, dar sunt şi ai noştri, cei care mai sunt. Şi suntem şi cei cărora, la un moment dat, fatalmente, li se va închide o poartă”, a spus Simona Sora.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite