Lansare de carte - „Istoria prin ochii diplomatului“. Isărescu: Diplomaţia este prima divizie care poate să salveze o ţară sau, dacă greşeşte, să o prăbuşească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri seară a avut loc lansarea cărţii „Istoria prin ochii diplomatului“, având ca autori pe prof. dr. Dan Dungaciu şi academicianul Mircea Maliţa. „Dialogul între doi erudiţi“, aşa cum a numit volumul ambasadorul Sergiu Celac, tratează perioada 1962-1972 din diplomaţia română, dar şi crizele lumii globale.

Această lucrare are două merite deosebite, scrie Mugur Isărescu pe coperta IV a volumului „Istoria prin ochii diplomatului“. Primul: furnizează informaţii de la sursă, din zona culiselor diplomatice, despre evenimente pe care le-am uitat, dar pe care le-am înţeles în limitele contextului de atunci. Al doilea merit este că această carte face într-un fel dreptate unei perioade în care diplomaţia românească a fost extrem de activă – anii ’60 şi începutul anilor ’70. A fost o perioadă fastă, cu diplomaţi de foarte bună calitate. Acei ani ne arată că, pentru orice ţară, diplomaţia este prima divizie care poate să salveze sau, dacă greşeşte, să o prăbuşească. Menirea în care s-a comportat diplomaţia românească în această perioadă arată cât de important este să ai o diplomaţie activă şi de calitate, conchide guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Perioada de care pomeneşte Mugur Isărescu, tratată în dialogul dintre Dan Dungaciu şi Mircea Maliţa, este 1962-1972, numită de academician şi „Deceniul Deschiderii“. Având subtitlul „Supravieţuirea prin diplomaţie, «Deceniul Deschiderii» (1962-1972) şi crizele lumii globale“, volumul defineşte meseria de diplomat, mai ales prin portretele unor personalităţi ale vremii, realizate memorabil.

Lansarea volumului a avut loc în sala Carol I, a Bibliotecii Centrale Universitare, în prezenţa unui public numeros.  

„Eu n-am fost decât un pretext al acestei întâlniri. Important este dialogul care s-a stabilit între iubitorii de carte“, a declarat academicianul Mircea Maliţa.

Academicianul Mircea Maliţa este preşedintele fondator al Fundaţiei Universitare a Mării Negre. A fost director al Bibliotecii Academiei Române (1950-1956), consilier al primei misiuni permanente a României pe lângă ONU (1956-1961), ministru al Învăţământului (1970-1972), consilier pentru problem externe şi ministru de stat. A fost ambasador în Elveţia şi la ONU (Geneva) (1980-1982), apoi în SUA (1982-1984). A fost membru corespondent al Academiei Române, în 1974, iar din 1991 este membru titular.

Dialogul dintre mine şi acad. Mircea Maliţa nu a fost un proiect de carte, dar din discuţiile avute, au apărut episoade care nu puteau fi trecute cu vederea, cum ar fi cel al sosirii lui Richard Nixon, pe atunci candidat la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, la Bucureşti. Mircea Mariţa l-a primit pe Nixon, singur, românii nefiind informaţi de vizită. La ieşirea din aeroport, o femeie de serviciu a făcut cu mâna maşinii în care se afla Richard Nixon. Acesta a oprit, a coborât şi a dat mâna cu ea. Astfel a apărut poza cu primirea făcută de către români lui Richard Nixon. Genul acesta de ingrediente au prelungit discuţia şi au transformat dialogul într-o carte, povesteşte prof. dr. Dan Dungaciu despre cum a luat naştere volumul „Istoria prin ochii diplomatului“.

Dan Dungaciu la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Prof. dr. Dan Dungaciu

 (foto dreapta) este directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române şi preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre. Este professor universitar la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti şi lauireat al premiului „Dimitrie Gusti“ pentru sociologie. În 2006, a fost subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe al României, iar în 2010, a deţinut funcţia de consilier pentru integrare europeană al preşedintelui Republicii Moldova. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite