Mircea Cărtărescu, câştigătorul premiului literar spaniol Leteo, pentru „adevăruri şi dorinţe pe care le universalizează în contextul european”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Mircea Cărtărescu este câştigătorul din acest an al premiului Leteo, un prestigios premiu literar spaniol. Decernarea va avea loc pe 25 octombrie, în cadrul celei de-a XVII-a  ediţii a Conferinţelor Leteo, informează ileon.com. Printre scriitorii care s-au bucurat de această distincţie, se numără şi Amelie Nothomb (2006), Paul Auster (2009), Juan Gelman (2012) sau Angélica Liddell (2016).

În viziunea Clubului Leteo, Mircea Cărtărescu ştie cum să insereze în romanele şi povestirile sale forţa poemului, fără să cadă într-un tip de abstracţie totală care descompune.

„Tensiunea complotului, realitatea poporului român, idiosincrasia lui şi viitorul diferiţilor indivizi sunt adevăruri şi dorinţe pe care Cărtărescu le universalizează în contextul european, şi care bucură în totalitate, fără teamă de nemulţumire şi cu îndrăzneala pe care un scriitor trebuie să le dezvolte în textele sale. 

„Magia, originalitatea şi munca pusă în slujba emoţiilor sunt valori pentru care Clubul Leteo îi acordă lui Mircea Cărtărescu, premiul celei de-a XVII-a ediţii”, informează ileon.com. 

Printre alte activităţi, participanţii la conferinţă se vor putea bucura de o masă rotundă în jurul operei lui Cărtărescu, cu participarea redactorilor şi experţilor în opera sa, printre care şi romancierul Alberto R. Torices.

mircea cartarescu

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist.

Printre cărţile pe care le-a publicat se numără: „Faruri, vitrine, fotografii, poeme” (Cartea Românească, Bucureşti, 1980),  „Poeme de amor” (Cartea Românească,1982), „Levantul” (Cartea Românească,1990; Humanitas,1998), „Orbitor. Aripa stângă”, (Humanitas, 1996), „Postmodernismul românesc” (Humanitas, 1999),  „Jurnal I” (Humanitas, 2001),  „Orbitor. Corpul” (Humanitas, 2002),  „De ce iubim femeile” (Humanitas, 2004), „Jurnal II” (Humanitas, 2005), „Orbitor. Aripa dreaptă”, (Humanitas, 2007), „Frumoasele străine” (Humanitas, 2010), „Ochiul căprui al dragostei noastre” (Humanitas, 2012), „Fata de la marginea vieţii” (Humanitas, 2014), „Poezia” (Humanitas, 2015), „Peisaj după isterie” (Humanitas, 2017).

Este cel mai premiat scriitor român în străinătate, cu o carte de vizită remarcabilă: laureat în 2005 al premiului internaţional Giuseppe Acerbi în Italia, în 2011 a primit Premiul Internaţional Vilenica din Slovenia, urmat în 2012 de Premiul Internaţional pentru Literatură Berlin - Haus der Kulturen der Welt şi în 2013 de Premiul Internaţional Spycher-Leuk în Elveţia şi de Premiul Internaţional de poezie de la Novi Sad. În 2014 a primit Premiul Tormenta en un vaso la Madrid pentru cea mai bună carte străină publicată în Spania. A mai primit Premiul Euskadi de Plata din Spania în 2014, Premiul oraşului Leipzig pentru înţelegere europeană (Germania, 2015), Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (Austria, 2015) şi Premiul Gregor von Rezzori (Italia, 2016).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite