O scriere mistică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misterul care ne înconjoară ne-a fascinat ore, zile, luni, ani şi secole. Întrebările pe care ni le-am pus au fost adeseori urmate de nici un răspuns clar sau exact, de aceea misterul s-a adâncit. O carte despre problemele fundamentale ale vieţii este o mare piatră de încercare pentru orice autor.

În casa unui celebru neurochirurg intră un adolescent timid, plin de întrebări existenţiale. Chipul pictat al unei femei îl fascinează. Întrebările despre această femeie şi le va pune într-un timp în care va înţelege adevărat semnificaţie a picturii.

În anul 1860, o tânără de obârşie nobilă dispare pentru totdeauna. Este vorba despre Angela Lucia Ferescu născută într-o călduroasă lună de vară în anul 1835, în casa marelui ban Constantin Filipescu, fiind fata Anişoarei Filipescu şi a polcovnicului Alecu Ferescu primul comandant al regimentului de cavalerie român.

Încă de la botezul acesteia, în jurul fetiţei se petrec o serie de întâmplări inexplicabile. Apariţii şi dispariţii greu de înţeles, fenomene bizare şi nu în ultimul rând inteligenţa uluitoare a copilei intrigă lumea din jur. În anii de şcoală Lucia este atrasă de limbi moderne şi clasice, de filosofie, de ştiinţe oculte dar şi de cunoaşterea profundă a lumii în care trăim.

Trecută printr-o criză existenţială Lucia se călugăreşte. Experienţa de la mănăstire îi este definitorie în alegerea viitorului. După o pasionantă poveste de dragoste cu Teodora, Lucia se hotăreşte să descopere rădăcinile civilizaţiei omeneşti. Aceasta caută răspunsuri în Egipt şi Mesopotamia. Dotată cu o uluitoare inteligenţă şi cu o profundă cultură Lucia reuşeşte să cucerească inima prinţului rus Aleksandr Kolţov Massalski, moştenitorul tronului imperial al Rusiei. Nemulţumită de viaţa ca prinţesă, Lucia se scufundă în timp, dispariţia ridicând multe întrebări.

Fiinţa mitică a Luciei dispare în jurul anului 1860 şi reapare în anul 1940 în plin război. Fiul de bancher Mihai Apostolescu se îndrăgosteşte nebuneşte de Lucia, care îi povesteşte despre programul de inginerie genetică al omenirii care se va naşte după Apocalipsă.

Tu pari să fii plămădită şi din lumina cea mai pură, dar şi dintr-un întuneric de nepătruns, îi declară robit de frumuseţea şi misterul ei Mihai Apostolescu. Fiul de bancher dispare ca şi cum nu ar fi existat, o dispariţiei de care mitica noastră femeie nu este străină.

În anul 1988 Alexandru Theodorescu unul dintre elevii preferaţi ai lui Ioan Petru Culianu o cunoaşte pe Lucia. După îndelungi discuţii cu Lucia Ferescu despre rolul omului şi viaţa acestuia după moarte se evaporă din istorie ca şi cum nu ar fi existat niciodată. Ioan Petru Culianu afirma că misterul incomprehensibil al nimicirii Creaţiei de către propriul ei creator, este cea mai mare întrebare a omenirii.

Finalul cărţii ne poartă într-un Vatican contemporan la masa unei cafenele unde Lucia îşi bea liniştită cafeaua alături de un tânăr scriitor. Marele mister rămâne Dumnezeu iar marile întrebări îşi vor afla răspunsul după Apocalipsă, afirma Lucia Ferescu.

O carte mistică şi mitică în care istoria lumii curge în faţa ochilor noştri. Lucia Ferescu sau Steaua dimineţii este un roman enciclopedic despre marile întrebări ale omenirii. Scris alert şi cu un mare talent de povestitor, romanul Lucia Ferescu îl putem considera ca un eveniment editorial de marcă în ultimii ani în ţara noastră.

Petru Vintilă Junior un talentat artist plastic ne arată şi cealaltă faţă a talentului său. Un scriitor plin de metafore şi de înţelepciune, un scriitor care îmbină culorile şi metaforele pentru a ne purta în fascinanta călătorie a istoriei lumii. Cartea scrisă ne relevă mistere ascunse şi întrebări pe care toţi ni le punem. Cartea sa este ca o pictură despre cele două lumi, cea văzută şi nevăzută.

Romanul desprins parcă din picturile lui Hyeronimus Bosch şi ale lui El Greco, Lucia Ferescu este o scriere mitică şi mistică. Un roman care fascinează şi care zguduie interiorul liniştit al omului modern.

Petru Vintilă Junior a scris o capodoperă, pe care cu modestie şi-a intitulat-o pseudoroman, o carte despre întrebările pe care toţi ni le punem şi la care răspunsul trebuie să-l găsim tot noi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite