Poeta Ştefania Mihalache a fost distinsă cu Premiul pentru Literatură la Gala Premiilor Matei Brâncoveanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 7 decembrie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Premiilor Matei Brâncoveanu pentru tineri artişti, gală susţinută de Fundaţia Alexandrion, poeta Ştefania Mihalache a primit Premiul pentru Literatură pentru volumul "Sisteme de fixare şi prindere", apărut în această toamnă la editura Nemira, în colecţia Vorpal.

 Juriul a fost format din: Ion Bogdan Lefter (preşedinte), Victor Ioan Frunză, Irina Cios, Dan Dediu, Bogdan Murgescu, Bogdan O. Popescu şi Daniel Apostol.

Cartea Ştefaniei Mihalache, Sisteme de fixare şi prindere, are precizia celor mai sofisticate ecografe de ultimă oră care pot reda cu fineţe ce se întîmplă pe dinăuntrul corpurilor, ţesuturilor, minţilor legate între ele prin cordoane nevăzute. Cu simţuri înzecite şi puteri nefireşti, neînfricată, cinică şi hiperprotectivă, aşa cum toate fetele devin atunci cînd se transformă în mame, Ştefania fixează în limbaj o aventură greu de formulat, cea a maternităţii, afirmă Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecţiei Vorpal.

„Poemele Ştefaniei Mihalache mi-au amintit de o carte celebră a Orianei Fallaci, Scrisoare către un copil nenăscut: aceste versuri sunt construite dintr-un aliaj aparent imposibil, acela dintre teroarea în faţa necunoscutului şi o duioşie de neexprimat. Scriitoarea reuşeşte cu subtilitate să evite abordarea radicală, separată a oricăreia dintre cele două senzaţii.

Cartea ei e o capsulă a timpului ce conţine un mesaj adresat acelor potenţiali Oameni desprinşi din aliajul amintit. Vocea acestor poeme este cea a omului aflat în contact cu miraculosul, cu Sacrul în plină desfăşurare”, subliniază  Bogdan-Alexandru Stănescu.

Ştefania Mihalache (născută în 1978, la Braşov) este absolventă a Facultăţii de Litere din Braşov, secţia Română-Engleză. A debutat literar cu poezie în revista studenţească Erata. A continuat să publice poezie în reviste literare şi de cultură ca: Interval, Paralela 45, Vatra. A colaborat cu proză, eseuri şi cronică literară în Observator cultural, Dilemateca, Noua Literatură, Tiuk!, Pana mea, Cuvântul, TimeOut Bucureşti. A debutat cu proză în cadrul volumului colectiv Junii 03, Antologia tinerilor scriitori braşoveni, editat cu sprijinul revistei Interval (2003). Debutul individual l-a reprezentat romanul Est-falia, apărut la Editura Paralela 45 (2004). Romanul a fost nominalizat la Marile Premii Prometheus, ediţia a IV-a, categoria Opera Prima. În 2010 a publicat romanul Poemele secretarei, la Editura Cartea Românească. A participat la diferite festivaluri şi evenimente literare europene: Scritture Giovanni (Mantova, Italia), Hay Festival of Literature & Arts (Marea Britanie), Salonul de Carte de la Torino (Italia). În 2012 a obţinut titlul de doctor în filologie al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti, cu o teză despre tema copilăriei în proza românească de după 1989.
 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite