Povestea scriitoarei britanice care şi-a găsit fericirea în inima Transilvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arabella McIntyre-Brown a început să scrie o carte sinceră şi antrenantă, plină de umor, despre aventura mutării dintr-un mare oraş britanic într-un sat din Carpaţi, şi a sfârşit prin a compune o veritabilă scrisoare de dragoste pentru România. Aşa cum magia Transilvaniei rurale a fermecat-o profund pe autoare, volumul „Din Liverpool în Carpaţi” va cuceri, fără îndoială, inimile tuturor cititorilor români.

În ultimii ani, mai mult de 200.000 de români au plecat să locuiască în Marea Britanie, iar din Anglia au venit în România doar câteva mii de britanici doritori să se stabilească aici. Cei mai mulţi au ales Bucureştiul sau alte oraşe mari; numai câţiva au descoperit atmosfera deosebită a mediului rural. Scriitoarea şi jurnalista Arabella McIntyre-Brown este una dintre ei. A luat această hotărâre în urma unor decese în familie, dar adevărul din spatele plecării din Anglia îşi are rădăcinile într-o copilărie dificilă.

image

La vârsta de 50 de ani, tocmai când începuse să se bucure de un oarecare succes ca editor de carte şi autor, şi-a vândut casa din Liverpool, abandonându-şi viaţa citadină, de om ocupat, şi s-a aruncat în acest labirint care este Europa de Est. A părăsit tot ce-i era familiar şi s-a mutat în România, pentru a-şi trăi viaţa în solitudine. Astfel, din 2010, Arabella McIntyre-Brown numeşte „acasă” această parte a lumii mărginită la sud de Munţii Carpaţi, pe care prietenii rămaşi în Anglia o puteau vedea pe Google Maps doar ca pe o pătură verde, difuză.

Decizia de se muta dintr-un oraş britanic animat într-o cabană construită doar pe jumătate, aflată pe un povârniş al munţilor, ar fi putut fi un dezastru. Autoarea are peste 50 de ani, nu are un venit stabil, nici pensie sau un plan de rezervă. În ciuda fapului că toate indiciile sugerau că avea să eşueze lamentabil, astăzi poate afirma fără rezerve că a descoperit secretul fericirii. Pentru ea, paradisul este satul transilvănean Măgura, aflat cam la altitudinea la care se află cele mai înalte piscuri muntoase din Marea Britanie.

„... un fel de ghid pentru propriile călătorii către sine – dacă veţi avea curajul să vă aventuraţi pe un astfel de drum”, spune Sir Ranulph Fiennes.
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite