Romanul parodic „Moartea lui Igor Alexandrovici“, scris de Pavel Păduraru, lansat în Clubul Londophone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul semnat de Pavel Păduraru „Moartea lui Igor Alexandrovici“ va fi lansat joi, la Clubul Londophone, de la ora 20.00. Volumul este publicat de Editura Paralela 45.

„Pavel Păduraru realizează visul dintotdeauna al romancierilor basarabeni de azi: de-a scrie un roman al tranziţiei. Moartea lui Igor Alexandrovici are însă şi ceva în plus. Este şi un roman parodic, băşcălios, picaresc, grotesc, unde marile teme şi eroii contemporaneităţii basarabene sunt persiflaţi. Cam toate personajele sunt caricaturale, dar, uimitor, poate tocmai de aia şi sunt veridice, pentru că sunt tipice pentru societatea basarabeană de după ’92 încoace. Un roman viguros, bine construit, solid, care ascunde în adâncurile sale şi un protest faţă de manipularea din toată lumea de azi, zicându-ne că aşa nu se mai poate. Un roman care se citeşte pe nerăsuflate”, se arată în prezentarea volumului realizată de Editura Paralela 45.

„Moartea lui Igor Alexandrovici” este un roman despre efectele asupra mentalităţii şi spiritualităţii noastre produse de minciună – un viciu care s-a transformat în lumea modernă într-un mod de viaţă. „Dacă mă întrebaţi ce vor afla cititorii, pot să vă asigur că fiecare va afla ceea ce va dori să înţeleagă din această poveste încâlcită, care mie, ca autor, mi-a făcut mulţi peri suri”, spune autorul Pavel Păduraru.



„În afară de unele evenimente politice concrete şi unele catastrofe, tragedii sau crime despre care vorbesc în roman şi care chiar au avut loc în lumea noastră, totul e ficţiune. Cititorului îi va fi foarte lesne să facă diferenţă între acestea, deoarece în primul caz numele sunt reale: Ceauşescu, Maliki, Gaddafi, Bush sau alţii. E adevărat că s-au strecurat nume reale şi în cadrul ficţiunii, dar într-o lume a haosului totul e posibil. Ca atare, noi nu ne deosebim cu nimic de rinocerii lui Ionescu, care au pierdut darul de a gândi. Chiar dacă citim cărţi, privim filme şi scriem lucruri deşţepte pe internet, noi ne lăsăm gândiţi de alţii. Din toate astea rezultă nimicnicia noastră, din păcate. Suntem nişte oameni frumoşi cu suflete de muscă”, consideră scriitorul.

image

 Pavel Păduraru s-a născut la 9 august 1976 în Chişinău, în familia preotului Gherasim Păduraru, persecutat de regimul totalitar sovietic pentru că spunea creştinilor în biserică că Lenin este Anticristul.  

A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat. În perioada 1996-2000 a condus serviciul de presă al Fundaţiei „Viaţă fără droguri”, iar în 2000 a fondat prima revistă culturală online din R. Moldova „Lolocur”. În 2004-2006 a lucrat profesor de literatură universală la Liceul Republican Real. Din 2006 este jurnalist la ziarul TIMPUL.

De-a lungul anilor a reuşit să se impună ca unul din cei mai buni jurnalişti de investigaţie din ţară. Munca lui a fost apreciată de numeroase premii, printre care: 2006 - premiul ONU pentru reflectarea subiectului drepturilor omului în presă şi premiul Cel mai bun jurnalist al anului din afara API, acordat de API (Asociaţia Presei Independente); 2007 – Premiul Clubului de Presă pentru cei mai buni 10 jurnalişti ai anului; 2009 – premiul 1 la concursul „Jurnalişti contra corupţiei”, acordat de Transparency International şi multe altele.

Pavel Păduraru a realizat serialul documentar de investigaţie „La Hanul Morţii”, un film despre escrocheriile imobiliare în Republica Moldova. Filmul a fost premiat în 2014 de Asociaţia Presei Independente şi în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf-2015”.
Este, de asemenea, autor al cărţilor de poezie „La braţ cu opoziţia” (Editura Speranţa, 1998), „Îmi pare că-s păduraru” (Editura Tiuk, 2001) şi al romanului „Karlik” (Editura Pontica, 2006). Pentru prima carte a luat premiul Fondului Literar al Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar pentru „Karlik”- premiul pentru cel mai bun roman al anului acordat de Fundaţia Culturală „Paradigma”. Pavel Păduraru nu a renunţat la scris şi promite să ne uimească în scurt timp cu romanul „Viaţa şi moartea lui Guzgan Petrovici”. Cu ocazia aniversării zilei de naştere, colegii de la redacţia TIMPUL îi urează multă sănătate şi o activitate prodigioasă în presă şi literatură

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite