Scriitoarea Mariana Sipos: „Cum l-am văzut pe Márquez, la 80 de ani de singurătate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariana Sipos, care a fost ambasador al României în Columbia (2006-2010), a participat în 2007, în ţara natală a lui Gabriel García Márquez, la Congresul limbii spaniole, în cadrul căruia acesta a fost sărbătorit cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani.  Ambasadoarea povesteşte că Aracataca, oraşul în care autorul s-a născut pe 6 martie 1927, nu poate semăna cu Macondo, pentru că ţinutul este  „creaţia 100% a scriitorului“.

„Adevărul“: Ce impresie v-a făcut Márquez văzut aievea, când, de fapt, el devenise demult un mit?

Mariana Sipos: Într-adevăr, a fost un moment privilegiat din viaţa mea. Şi deşi – trebuie să o spun de la început – pasiunea mea cea mare rămâne Mario Vargas Llosa, recunosc că atunci când a intrat în sală, am fost profund impresionată atât de primirea care i s-a făcut, cât şi de prezenţa lui absolut extraordinară în timpul acestei omagieri, dar şi după aceea, în timpul mesei organizate de Ministerul Culturii, cu toţi invitaţii speciali la această manifestare.

Unde a avut loc congresul?

Congresul limbii spaniole se desfăşoară la fiecare doi ani, alternativ, în Spania şi într-o ţară din America Latină. Acesta era al patrulea congres şi fusese ales ca loc de desfăşurare Cartagena de Indias, un oraş absolut fabulos, perla turistică a Columbiei la Marea Caraibelor, legat în acelaşi timp de tinereţea lui Gabriel García Márquez, unde în prezent se află şi casa lui din Columbia, dar şi sediul fundaţiei înfiinţate de scriitor după primirea Premiului Nobel, anume Fundaţia pentru un Nou Jurnalism.

Cum a fost întâmpinat Gabriel García Márquez?

În Cartagena de Indias se află una dintre cele mai mari săli de conferinţe din Columbia – El Centro de Convenciones – şi prin mijlocul acestei săli imense, printre şirurile de scaune, s-a îndreptat Gabriel García Márquez spre scenă, într-un ropot prelungit de aplauze şi urale, cum nu cred că vreo vedetă a muzicii îndrăgite de tineri a avut parte vreodată. Pentru că nu era vorba numai de admiraţie, ci şi de respect şi recunoştinţă.

Era însoţit de soţia sa, Mercedes Barcha, vizibil emoţionat, îmbrăcat tot în alb, aproape la fel ca la primirea Premiului Nobel, numai că atunci purta acel liquiliqui tradiţional în zona caraibiană, iar acum era vorba de costum şi cravată.

 Ce personalităţi au participat la omagiere?

 Oo, este o listă foarte lungă… Vă spun doar că pe scenă, alături de el s-au aflat Majestatea Sa, Regele Juan Carlos al Spaniei şi Regina Sofia, preşedintele Columbiei Alvaro Uribe Vélez cu prima doamnă, soţia sa Lina Moreno de Uribe, dar şi alte personalităţi cum ar fi Preşedintele Republicii Panama sau scriitorul şi prietenul său Carlos Fuentes din Mexic. Discursul scriitorului se află pe internet. Momentele cele mai emoţionante nu pot fi descrise în câteva rânduri. Aş evoca doar îmbrăţişarea cu Regele Juan Carlos, de după discurs, apoi momenetul în care s-a anunţat că în sală a intrat, sosit cu întârziere, cu un avion particular, fostul preşedinte Bill Clinton, mare admirator şi prieten al lui Márquez, momentul de la sfârşit când sala a fost inundată de zecii de mii de fluturi galbeni, de hârtie bineînţeles, venind parcă din cerul fluturilor galbeni din Macondo... 

 Aţi vizitat Aracataca? Cât de mult seamănă cu Macondo?

Da, am fost la Aracataca. Nu poate semăna cu Macondo, pentru că Macondo este, după părerea mea, creaţia 100% a scriitorului. În acelaşi timp, regăseşti urmele ficţiunilor şi trăirilor din „Un veac de singurătate“ peste tot. Casa natală, când am fost eu, in decembrie 2008, era în reconstrucţie, cu fonduri uriaşe puse la dispoziţie de Ministerul Culturii columbian. Acum ştiu că a fost inaugurată şi este inclusă într-un circuit turistic, pe urmele lui Gabriel García Márquez din Columbia, pe care, mă mir că agenţiile de turism din România nu l-au descoperit încă.  

image

Mariana Sipos, la Aracataca                                                                      FOTO: Arhiva personală

Citiţi şi:

Traducătoarea lui Márquez în România, Tudora Şandru Mehedinţi:  „Scriitorul a ajuns în Macondo“ 

Joi s-a stins unul dintre cei mai mari scriitori ai literaturii universale: scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez a murit la vârsta de 87 de ani. Cea mai importantă traducătoare a lui Marquez în România, Tudora Şandru Mehedinţi, povesteşte despre magia oraşului Macondo, devenit faimos odată cu romanul „Un veac de singurătate“ (1967).

Columbia şi Mexic îşi iau adio de la Gabriel Garcia Marquez

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, care a murit joi, la 87 de ani, în Mexic, unde locuia de peste 30 de ani, va fi omagiat marţi, în ţara sa natală, printr-o ceremonie care va avea loc la catedrala naţională din Bogota.

Gabriel Garcia Marquez, un scriitor care „a trăit pentru a-şi povesti viaţa“

În ultimii 20 de ani, în România s-au vândut peste 600.000 de exemplare ale volumelor lui Gabriel Garcia Marquez. Editura Rao, care deţine exclusivitatea la nivel naţional pentru operele scriitorului columbian, a publicat şi cartea „A trăi pentru a-ţi povesti viaţa“, a cărei prefaţă scrisă de Tudora Şandru Mehedinţi o redăm mai jos.

Elisabeta Lăsconi: „Datoria secretă faţă de Gabo“

Criticul literar Elisabeta Lăsconi îşi aminteşte, exclusiv pentru adevarul.ro, fascinaţia pe care a exercitat-o literatura lui Gabriel Garcia Marquez asupra sa, încă de la vârsta adolescenţei.

FOTO VIDEO Gabriel Garcia Marquez: „Cea mai persistentă amintire este legată de casa în care am locuit cu bunicii mei“

„În fiecare zi a vieţii mele mă trezesc cu sentimentul, real sau imaginar, că am visat că mă aflu în acea uriaşă casă bătrână. Nu că m-am întors acolo, ci că sunt acolo, la o vârstă nedefinită, fără vreun motiv special – ca şi cum n-aş fi părăsit-o niciodată“, rememorează scriitorul Gabriel Garcia Marquez despre casa bunicilor săi materni, în biografia realizată de criticul literar Gerald Martin şi publicată în 2008 de Editura Litera.

Gabriel Garcia Marquez a murit. Scriitorul, câştigător al premiului Nobel pentru literatură, avea 87 de ani

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a murit joi la vârsta de 87 de ani, potrivit unor surse apropiate familiei sale, citate de BBC. Laureatul premiului Nobel pentru literatură avea o stare precară a sănătăţii de mai mulţi ani şi a murit în urma complicaţiilor provocate de o pneumonie.

Cuvinte de înţelepciune desprinse din cărţile lui Gabriel Garcia Márquez

Vă prezentăm câteva citate celebre din volumele lui Gabriel Garcia Marquez, scriitorul columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1982, care a murit, joi, la vârsta de 87 de ani.

Barack Obama: „Lumea a pierdut unul dintre marii scriitori vizionari“

Barack Obama, Mario Vargas Llosa, Isabel Allende şi Shakira se numără printre personalităţile din toată lumea care i-au adus un ultim omagiu, pe platformele de socializare, scriitorului columbian Gabriel Garcia Márquez, maestrul realismului magic, care a decedat joi, la v

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite