Una dintre cele mai mari colecţii de manuscrise, în proces de lichidare. Scrieri originale de Breton, Dumas sau Marchizul de Sade sunt scoase la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuscrisul celui de-al doilea Manifest al Suprarealismului al lui Andre Breton                                              FOTO: Reuters/ Benoit Tessier
Manuscrisul celui de-al doilea Manifest al Suprarealismului al lui Andre Breton                                              FOTO: Reuters/ Benoit Tessier

Una dintre cele mai mari colecţii de scrisori din istorie, partituri muzicale şi manuscrise, printre care şi cel al romanului „120 de Zile ale Sodomei” de Marchizul de Sade, dar şi patru ale scriitorului francez Andre Breton, vor fi licitate pe 20 decembrie, la Paris, informează Reuters.

Imensa colecţie de documente a fost adunată de compania franceză Aristophil, companie fondată în 1990, care a strâns fonduri de la investitori şi iubitori de artă, garantându-le la schimb o parte dintre documentele, desenele şi obiectele de artă achiziţionate din întreaga lume.

Fondatorul Aristophil, Gerard Lheritier, a fost supranumit „regele manuscriselor”. Compania dat însă faliment în 2015, după ce a cheltuit sute de milioane de euro pe aproximativ 130.000 de piese. Lheritier a fost reţinut şi pus sub investigaţii pentru fraudă, acuzaţie pe care a negat-o, scrie Reuters. 

Întreaga colecţie se află în lichidare, proces despre care se crede că va dura şase ani şi va consta în peste 200 de licitaţii, pentru a evita saturarea pieţei şi coborârea preţurilor.

Printre cele mai celebre piese din colecţie se regăseşte manuscrisul Marchizului de Sade, scris în 1785, (în timpul în care a fost întemniţat) pe 33 de bucăţi de sul.

„Este o carte scrisă pe un sul lung de 12 metri care, dacă este rulat strâns, poate fi cuprins în mână. Sade obişnuita să ascundă sulul în fiecare noapte, în spatele unei pietre din Bastilia”, a declarat Claude Aguttes, adjudecătorul şef.

Preţul manuscrisului lui de Sade a fost aproximat la 4-6 milioane de euro.

Alte loturi includ o primă relatare de 40 de pagini despre scufundarea Titanicului, de către supravieţuitoarea Helen Churchill Candee (foto: dreapta), după a cărei mărturie a fost realizat şi filmul „Titanic”.

Helen Churchill Candee

În colecţie se mai regăsesc manuscrie originale de Alexandre Dumas şi Honore de Balzac, corespondenţa dintre amiralul Nelson şi Napoleon I, precum şi partituri scrise de Richard Strauss.

Suma totală a primei vânzări a fost aproximată la 12 până la 16 milioane de euro. 

Un interes major în această licitaţie îl vor avea şi cei 18.000 de oameni care au investit în Aristophil şi au pierdut tot, mai scrie agenţia de ştiri Reuters. Aceştia speră să recupereze o parte din pierderi prin intermediul lichidării, dar preţurile nu vor atinge nivelul celor pe care Lheritier le-a plătit. Spre exemplu, acesta spune că manuscrisul Marchizului de Sade valorează 7 milioane de euro, dar este improbabil că va fi cumpărat pentru această sumă.

Printre piesele de secol XX ale colecţiei se regăsesc şi patru manuscrise de Andre Breton, unul dintre fondatorii suprarealismului, în care se află şi faimoasa definiţie a mişcării artistice. Preţul manuscriselor au fost estimate la 4,5 până la 5,5 de milioane de euro.

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite