Marea Lojă Feminină a României a împlinit 95 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proclamaţia MLFR şi Declaraţia de Principii  a fost adoptată la întâlnirea aniversară
Proclamaţia MLFR şi Declaraţia de Principii  a fost adoptată la întâlnirea aniversară

Fondată la 1 martie 1922 de către col. Ioan T. Ulic, Marea Lojă a României a lucrat în toată această perioadă la Ritul Scoţian Antic şi Acceptat. Sărbătorile de anul acesta, desfăşurate în contextul general al împlinirii a 300 de ani de francmasonerie, au debutat cu unele acţiuni specifice la începutul anului şi s-au încheiat în acest weekend.

Sâmbătă, oaspeţii din ţară şi din străinătate au fost primiţi la Palatul Fraternităţii din Bucureşti unde a fost organizată o ţinută albă la care au participat, pentru prima dată după 1989, şi reprezentanţi ai societăţii civile, Marea Lojă Feminină a României (MLFR )deschizându-şi astfel porţile pentru o mai bună cunoaştere reciprocă în spiritul toleranţei, al fraternităţii, al respectului şi al iubirii faţă de om. După un omagiu adus înaintaşelor Smaranda  (col.) Maltopol, Zoe Palade, Agepsina Macri Eftimiu, Mariana Hugh etc, Marea Maestră ad vitam şi Suveran Mare Comandor Anca Nicolescu a arătat că Marea Lojă Feminină a României a respectat dintotdeauna ordinea de drept a statului român, precizând că atunci când a fost constituită organizaţia România era monarhie şi primele reprezentante ale obedienţei au jurat credinţă regelui. Acum, ”mes freres et mes soeurs, le roi est mort!”.

După un moment de reculegere, în prezenţa invitaţilor din străinătate care au reprezentat la vârf obedienţele lor din întregul spaţiu balcanic, Turcia, Rusia, SUA, Belgia, Italia etc şi a întregii asistenţe a fost adoptată Proclamaţia MLFR şi Declaraţia de Principii în care se afirmă că organizaţia ”are ca scop uniunea, fericirea, progresul şi bunăstarea umanităţii în general şi a fiecărui om în particular. Pentru a atinge acest scop, acesta trebuie să muncească cu energie, trebuie să nu înceteze niciodată să caute în mod constant şi neîngrădit adevărul şi dreptatea, în deplină libertate de conştiinţă şi cu respect faţă de ceilalţi”.

Chemându-i pe toţi francmasonii la unitate, ”independent de obedienţele din care fac parte şi fără să atenteze la justa lor independenţă”, MLFR este convinsă de nevoia de a se pune capăt intoleranţei şi de necesitatea de a se respecta diversitatea culturală, etnică, religioasă ori socială, ”diversitate care ne îmbogăţeşte pe toţi”. De asemenea, în aceste documente se arată că MLFR ”îşi proclamă fidelitatea faţă de patrie”, iar membrele sale ”au obligaţia de a respecta legile şi autoritatea legitimă a ţării”, lucrând pentru ”ameliorarea continuă şi constantă a condiţiei umane”, fără a se amesteca în nici un fel de controversă politică ori confesională.

marea loja feminina francmasona intalnire

După ţinuta aniversară a fost lansat albumul Marea Lojă Feminină a României – 95 de ani de lumină, un album trilingv ce va apărea în curând la Editura Paideia din Bucureşti. După prezentarea pe scurt a istoriei organizaţiei, albumul reuneşte – pe hârtie manuală – peste 100 de tratate pe care MLFR le-a semnat cu obedinţe din întreaga lume. Costurile, calitatea şi importanţa unui astfel de document-unicat sunt tot atâtea motive care au condus la decizia de a apărea doar o ediţie limitată, numerotată, pe baza unei liste de subscripţie. De asemenea, a fost deschis Muzeul Masonic în care au fost expuse cele mai importante însemne, cadouri şi alte artefacte primite de-a lungul timpului. Muzeul este deschis deocamdată doar pentru presă, pentru publicul larg fiind în curs de organizare un muzeu virtual.
Sărbătorile, desfăşurate pe parcursul întregului an, s-au încheiat ieri cu vizitarea unor obiective de patrimoniu din Bucureşti şi cu un concert extraordinar găzduit, ca în fiecare an, de Ateneul Român şi intitulat Crăciun pentru toţi, pe care MLFR îl organizează în scop caritabil.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite