Care e preţul nemuririi? 5 milioane de dolari

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihopomp

Cât de mult ar fi cineva dispus să plătească, dacă şi-ar dori să descopere adevărul suprem – ce se află pe lumea de dincolo? Fundaţia John Templeton, din Statele Unite, a pus un preţ pe acest adevăr: 5 (cinci) milioane de dolari!

Aceşti bani, scrie Los Angeles Times, i-au fost oferiţi, sub forma unui grant, profesorului de filosofie John Martin Fischer, de la University of California, Riverside, pentru a studia ceva care, foarte probabil, în ultimă instanţă e imposibil de cunoscut: nemurirea.

Sub conducerea sa, o echipă de teologi şi de oameni de ştiinţă va încerca să afle dacă oamenii ar trebui, măcar, să aspire să trăiască veşnic – în această lume sau într-o alta – şi dacă a trăi la infinit nu s-ar putea dovedi a fi şi infinit de plicticos. Fischer, specializat în probleme delicate, precum liberul arbitru şi semnificaţia morţii, spune că cercetătorii implicaţi în proiectul său nu vor vâna fantome şi nici nu vor organiza şedinţe de spiritism, ca să stea de vorbă cu morţii. În schimb, Fischer pune accentul asupra necesităţii de a rămâne deschişi la minte, de a respecta tradiţiile religioase şi de a studia, conform unor standarde ştiinţifice riguroase, experienţele la limita morţii, posibile scenarii pentru o viaţă veşnică şi felul cum credinţa într-o viaţă de apoi ne afectează comportamentul, pe pământ.

„Aceste întrebări au fost întrebări tradiţionale importante în literatura, religia şi filosofia omenirii timp de mii de ani", spune Fischer.

"Nu credem că vom face descoperiri revoluţionare, care vor rezolva complet aceste probleme. Ceea ce sperăm e să facem anumite progrese spre o mai bună înţelegere a acestor chestiuni, chiar dacă nu putem veni cu răspunsuri complete.”

Pentru un ateu care nu crede în viaţa de apoi, acest proiect poate părea unul tras de păr. Fischer însuşi, care a crescut într-o familie evreiască, în San Jose, înclină spre agnosticism, deşi nu exclude existenţa unei vieţi de apoi (şi e interesat, în mod special, de ideea budistă a reîncarnării).

Reputaţia lui Fischer, privit ca un savant care poate judeca limpede în ape emoţionale foarte tulburi, va fi pusă la încercare în următorii trei ani, când cercetătorul va cheltui cea mai mare parte din cei cinci milioane de dolari. Fundaţia Templeton finanţează cercetări despre „marile întrebări” ale spiritualităţii, ştiinţei şi caracterului uman.

Unii oameni de ştiinţă se tem că fundaţia ar putea impune o viziune religioasă asupra cercetărilor, însă alţi cercetători, care au primit, până acum, granturi Templeton, depun mărturie că s-au bucurat, în demersurile lor ştiinţifice, de o libertate deplină. Unul dintre aceşti cercetători este Ben Bradley, preşedintele departamentului de filozofie de la Syracuse University, specializat în probleme etice referitoare la moarte, care a primit recent un grant de 28 000 de dolari pentru o serie de conferinţe. În timp ce medicina şi tehnologia informatică avansează atât de rapid, arată Bradley, e important ca o voce precum cea a lui Fischer să modereze discuţiile despre perspectivele – şi dezirabilitatea – unei vieţi extrem de lungi. În acelaşi timp, un grant de asemenea proporţii „e cu totul nemaipomenit”, o premieră în lumea filosofiei şi, în general, a umanioarelor, arată Bradley.

„Proiectul nemuririi”, condus de Fischer, a împărţit blogosfera în două tabere – pe de o parte, cei care cred într-o viaţă de apoi contestă grantul, susţinând că tot ceea ce vrea să descopere profesorul de la UC Riverside a fost deja descoperit; pe de altă parte, scepticii, care nu cred în viaţa de apoi, ridică la rândul lor obiecţii, argumentând că banii ar fi putut să fie folosiţi, într-un mod mult mai profitabil, pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor de aici, de pe pământ.

Fischer va acorda, în această primăvară, 10 premii de cercetare de câte 250 000 de dolari unor neurologi, medici, psihiatri, sociologi şi savanţi din alte domenii pentru a demara studii şi experimente în jurul unor întrebări precum: pot fi stimulate experienţele extracorporale?; va fi posibil să ne prelungim foarte, foarte mul viaţa?; credinţa în rai sau în iad scade probabilitatea ca cineva să comită o crimă? În jur de 75 de cercetători, din toată lumea, au aplicat deja pentru granturi.

Anul viitor, încă 1,5 milioane de dolari vor fi împărţiţi între 15 filosofi şi teologi, finanţând eseuri şi cărţi despre diferite aspecte ale nemuririi. Ultimul milion de dolari va fi folosit pentru a sprijini, printre altele, conferinţe la UC Riverside, concursuri de eseuri şi un website care construieşte o bibliografie şi postează eseuri despre perspectivele diverselor religii cu privire la viaţa de apoi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite