VIDEO Patriarhul Daniel: 2018 va fi Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam. Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită pe 30 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhul Daniel a spus luni, la slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos, slujba trecerii dintre ani de la Catedrala Patriarhală, că dacă nu mulţumim lui Dumnezeu şi oamenilor pentru binefacerile primite în trecut, întrerupem în prezent comunicarea şi comuniunea noastră cu Dumnezeu şi cu vrednicii înaintaşi, sărăcim duhovniceşte şi slăbim în demnitate, tocmai pentru că nu cultivăm recunoştinţa.

Părintele Patriarh s-a rugat în noaptea trecerii dintre ani împreună cu slujitorii Catedralei Patriarhale şi cu câteva sute de credincioşi în lăcaşul de pe Colina Bucuriei. Duminică, începând cu ora 23:30, a fost oficiată slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, după care s-au citit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi rugăciuni la intrarea în noul an, potrivit Basilica. 

Locul cel mai potrivit pentru încheierea anului vechi şi întâmpinarea anului nou este Biserica lui Hristos, aceasta fiind spaţiul de întâlnire a timpului cu veşnicia, după cum ele s-au întâlnit mai întâi în persoana Fiului Veşnic al lui Dumnezeu, a spus PF Daniel.

La finalul rugăciunilor, Părintele Patriarh a subliniat în cuvântul rostit faptul că această slujbă este lucrarea cea mai potrivită pentru petrecerea anului vechi şi întâmpinarea anului nou. În noaptea de Anul Nou citim Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos pentru că El a primit numele de Iisus – adică „Dumnezeu mântuieşte” la opt zile după naştere, când a fost tăiat împrejur, eveniment sărbătorit de Biserica Ortodoxă în data de 1 ianuarie a fiecărui an, a explicat Patriarhul, citat de Agenţia de presă Basilica.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos la trecerea dintre ani, veacuri şi milenii, deoarece Dumnezeu L-a pus moştenitor peste toate şi prin El a făcut şi veacurile, după cum spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Evrei, şi deoarece Iisus Hristos, ieri, astăzi şi în veci este Acelaşi, a adăugat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh a spus că acum la cumpăna dintre ani se cuvine să ne gândim mai mult la ceea ce înseamnă darul timpului vieţii prezente pământeşti, ca timp de pregătire pentru viaţa eternă din Împărăţia cerurilor.

Referitor la anul care a trecut, Patriarhul a spus că a fost unul bogat în manifestări dedicate omagierii sfintelor icoane, iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi comemorării Patriarhului Justinian şi apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Despre anul 2018

Preafericirea Sa a amintit că după Sfânta Liturghie din prima zi a anului, 2018 va fi proclamat drept An omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 şi că în acest context în data de 30 noiembrie 2018 va fi sfinţită Catedrala Mântuirii Neamului – o necesitate liturgică practică dar şi un simbol al spiritualităţii şi comuniunii româneşti.

"Astfel, va fi evidenţiată, pe de-o parte importanţa unităţii naţionale a românilor şi din perspectivă bisericească, iar pe de altă parte va fi pusă în lumină contribuţia bisericii noastre la realizarea unităţii de credinţă şi de neam. De asemenea, vom comemora cu recunoştinţă şi pe făuritorii Marii Uniri. De ce, pentru că dacă nu mulţumim lui Dumnezeu şi oamenilor pentru binefacerile primite în trecut, întrerupem în prezent comunicarea şi comuniunea noastră cu Dumnezeu şi cu vrednicii înaintaşi, sărăcim duhovniceşte şi slăbim în demnitate, tocmai pentru că nu cultivăm recunoştinţa. De aceea, fiecare în parte şi toţi împreună suntem chemaţi să trăim anul 2018 în primul rând ca un an al mulţumirii sau al recunoştinţei aduse lui Dumnezeu pentru darul vieţii, pentru sănătate personală, dar şi pentru darul unităţii naţionale", a spus patriarhul potrivit Digi24.

Binecuvântarea Patriarhului

La final, Părintele Patriarh s-a rugat lui Dumnezeu să binecuvinteze pe cei ce au participat la rugăciuni în noaptea trecerii dintre ani, pe toţi românii din ţară, din vecinătatea graniţelor ei şi din diaspora română şi să le dăruiască credinţă puternică, pace şi bucurie şi mult ajutor în toată fapta bună.

Cei prezenţi la slujbă au primit din partea Părintelui Patriarh Daniel câte un exemplar din Pastorala de Crăciun, care cuprinde şi urări de bine pentru Noul An, şi iconiţe cu reprezentarea Mântuitorului şi a Sfântului Vasile cel Mare.

În prima zi din an, de praznicul Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, Patriarhul Daniel va oficia Liturghia Sfântului Ierarh Vasile cel Mare în Catedrala Patriarhală împreună cu PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, şi cu PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite