A început sărbătoarea festCO. George Mihăiţă şi Octavian Saiu au vorbit despre Festivalul Comediei Româneşti, la Adevărul Live VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Mihăiţă şi Octavian Saiu. FOTO Eduard Enea
George Mihăiţă şi Octavian Saiu. FOTO Eduard Enea

Directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, şi teatrologul Octavian Saiu au discutat, la Adevărul Live, despre Festivalul Comediei Româneşti, festCO, care a început sâmbătă în Capitală.

Vorbind despre evenimentele ce se desfăşoară la ediţia din acest an a festCO, George Mihăiţă şi Octavian Saiu au pus accentul pe invitaţii de renume ai acestui festival şi despre spectacolele de mare anvergură pe care publicul are ocazia să le vadă. 

Directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă a povestit că această ocazie a fost posibilă datorită lui Octavian Saiu.

„Prin el, am reuşit să avem, cum spun eu, coperţile festivalului. Deci coperţile festivalului s-ar putea traduce aşa: America salută festCO şi China salută festCO: două spectacole, un one-man show a avut loc la deschiderea festivalului şi, spre final, după gala premiilor, avem invitaţi din China.”, a spus Mihăiţă.
festCO live

George Mihăţă (FOTO: Eduard Enea)

Octavian Saiu a vorbit despre spectacolul invitat, de sâmbătă seara, al lui Thaddeus Phillips. Teatrologul i-a lăudat actorului deschiderea faţă de public şi coerenţa mijloacelor, precum şi virtuozitatea de care dă dovadă.

„Oameni de toate vârstele, de toate categoriile sociale s-au reunit la Teatrul de Comedie, sub semnul sărbătorii, pentru a se întâlni cu un mare, mare act de cultură teatrală. Un spectacol în care se vorbeşte despre politică, despre starea lumii de astăzi, despre umanitate, despre iubire, despre comunicare într-un mod care e, pe de o parte copleşitor, prin virtuozitatea de care dă dovadă interpretul, pe de altă parte, foarte convingător şi foarte viu.”, a povestit Octavian Saiu. 

De asemenea, teatrologul a vorbit şi despre cel de-al doilea spectacol invitat, cel al operei din Peking, care va avea loc în ultima zi a festivalului, pe patru iunie, un spectacol unic în lume.

„Este pentru prima dată, în această parte a lumii, când se va juca un spectacol de opera din Peking. Opera din Peking este o formă de spectacol care a devenit patrimoniu intangibil UNESCO, al umanităţii. Este o formulă de teatralitate care de câteva secole, rămâne identică şi în acelaşi timp, suportă modificări, se deschide spre o epocă sau alta.”, a mai spus Saiu.
festCO live

Octavian Saiu (FOTO: Eduard Enea)

Un alt eveniment de anvergură anunţat de cei doi invitaţi este şi Conferinţa Internaţională a Criticilor de Teatru care va reuni, la Bucureşti, unele dintre cele mai importante nume ale criticii, dar şi pe unul dintre cei mai mari teoreticieni în domeniu, Hans-Thies Lehmann. Conferinţa se anunţă a fi de o mare rezonanţă internaţională, evenimentul figurând de patru săptămâni, pe site-ul Institutului Internaţional de Teatru. 

De asemenea, George Mihăiţă a vorbit despre faptul că, dat fiind că sediul teatrului este în sectorul trei, cei din această zonă se pot bucura de evenimente ale festCO şi în Parcul Titan, la scena de lângă lac, unde au loc, pe durata festivalului, spectacole de improvizaţie, de muzică, iar pe întâi iunie, şi un concert al trupei Cargo.

Există şi evenimente dedicate tinerilor generaţii de artişti din România care au şansa de a participa la un workshop al trupei de teatru chineze. Conform lui Saiu, ei pot învăţa tainele unui mod de gândire şi de expresie scenică pe care nu l-au întâlnit până acum.

Anul acesta, festCO  (27 mai-4 iunie), care a ajuns la cea de-a 15 -a ediţie, cuprinde în programul său peste 50 de evenimente, în 17 spaţii din Bucureşti. În caruselul umorului românesc de cea mai bună calitate au fost incluse cele mai bune spectacole româneşti realizate anul trecut, două spectacole invitate din SUA şi Republica Populara Chineză (o celebră trupa de Opera Peking din Beijing), concerte, show-uri de improvizaţie, one-man-show-uri, expoziţii.

În cadrul secţiunii CONCURS vor fi prezentate nouă spectacole, producţii ale Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” Bucureşti, Teatrul Metropolis, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul Naţional Târgu Mureş, ARCUB şi Gigi Căciuleanu Romania Dance Company.

viual selectie fesco

Deschiderea festCO 2017 şi Gala Comediei Româneşti aduc în premieră absolută în România două evenimente unice- Compania Star Theatre din Beijing  susţinut spectacolul The Crossroad, în stilul celebrei forme tradiţionale de artă a spectacolului, Opera din Peking, cu o vechime de peste 300 de ani. Creaţia lor plină de culoare combină într-un mod senzaţional muzică, dramă, pantomimă, dans şi... acrobaţie.
Thaddeus Phillips, celălalt invitat special al festCO, dă un adevărat recital pe scena Teatrului de Comedie, într-un one-man-show care a cucerit deja publicul la marile festivaluri ale lumii: 17 Border Crossings. Spectacolul, aplaudat de la New York până la Hong Kong, a fost descris ca „un exemplu unic de virtuozitate a artei actorului, cu un umor ieşit din comun”.
 

Directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, şi teatrologul Octavian Saiu vor vorbi despre noutăţile ediţiei din 2017 a festCO, de la ora 12.00, la Adevărul Live.

 RECOMANDĂRI PROGRAM

LUNI  29 MAI

19.00 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan

HAGI TUDOSE (1h 50 min) 

de Barbu Ştefănescu Delavrancea, regia Dan Tudor

producător Teatrul Metropolis

secţiunea CONCURS

MARŢI  30 MAI

19.00 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan

CUM IUBEŞTE CEALALTĂ JUMĂTATE (2h 30 min)

de Alan Ayckbourn, regia Sanda Manu

producător Teatrul Mic

comedii de colecţie

MIERCURI  31 MAI

20.00 Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, Sala Mare

DINEU CU PROŞTI (1h 40 min)

de Francis Veber, regia Ion Caramitru

producător Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti

comedii de colecţie

  JOI  1 IUNIE

19.00 Teatrul Metropolis

O SCRISOARE PIERDUTĂ (2h 30 min, cu pauză)

de I.L. Caragiale, regia Victor Ioan Frunză

producător Teatrul Metropolis

spectacole invitate

19.00 Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu

MĂSCĂRICIUL (1h 30 min)

după A. P. Cehov, regia Horaţiu Mălăele

producător Teatrul Bulandra

comedii de colecţie

19.30 Teatrul de Comedie, Sala Studio

FATA DIN CURCUBEU (1h 20 min)

text şi regie Lia Bugnar

one-woman-show Ilona Brezoianu

spectacol în repertoriul Godot Cafe-Teatru

secţiunea one-man-show-uri

20.00 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan

VINERI 2 IUNIE

10.00 Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

RÂD, DECI GÂNDESC. PUTEREA COMEDIEI ÎN SECOLUL XXI

Conferinţa Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT)

18.30 Teatrul de Comedie, foaier

Lansare de carte - TEATRUL LA PERSOANA I

de Octavian Saiu, editura Nemira

19.00 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan

REVIZORUL (1h 50 min)

de N.V. Gogol, regia Horaţiu Mălăele

producător Teatrul de Comedie

comedii de colecţie 

20.00 Teatrul de Comedie, Sala Studio

   SÂMBĂTĂ 3 IUNIE

19.00 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan

MICUL PRINŢ (1h 50 min)

de Antoine de Saint-Exupéry, regia Alexandru Dabija

producător Teatrul de Comedie

spectacole invitate

20.30 str. Franceză, Centrul Vechi

Concert ŞTEFAN BĂNICĂ

(intrare liberă)

  DUMINICĂ 4 IUNIE

19.00 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan

GALA COMEDIEI ROMÂNEŞTI

decernarea premiilor festCO 2017:

Festivalul Comediei Româneşti, ed. a XV-a

Concursul de Comedie Românească, ed. a XI-a

COMEDIA ŢINE LA TINEri, ed. a VIII-a

 19.30 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan

THE CROSSROAD

spectacol de teatru tradiţional Opera din Peking

producător Star Theatre Beijing, Republica Populară Chineză

spectacole invitate

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite