Câte legi poate încălca un festival de teatru?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de 2 săptămâni, Bacăul a fost, zic unele voci din lumea culturală a acestei ţări, capitala teatrului românesc. Nu sunt în măsură să judec dacă ecoul a ceea ce s-a întâmplat în municipiul Bacău în prima jumătate a acestei luni a depăşit graniţele Culoarului Siretului, însă ştiu sigur că Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului "Theaterstock" a consemnat numeroase abateri legislative.

Pentru că am făcut-o deja pe blogul personal, în acest articol nu voi vorbi nici despre ameninţările şi intimidările pe care le-am primit de la consilierii financiari ai doamnei Anca Sigartău (director al Teatrului Municipal Bacovia, instituţia care a organizat festivalul Theaterstock) pentru simplul fapt că am cerut transparenţă în cheltuirea celor 18 miliarde de la bugetul local, nici despre faptul că mai mulţi actori independenţi invitaţi nu au primit mâncare, nici despre neoportunitatea aducerii de PR-işti şi consilieri de la Bucureşti în condiţiile în care la Teatrul Bacovia sunt angajate persoane cu aceste atribuţii, nici despre multele spectacole amânate/anulate sau modificările de program anunţate pe ultima sută de metri şi nici măcar despre domnişoarele de la nu spun care tabloid, aduse pe banii noştri câteva zile în urbea lui Bacovia pentru a relata cum o actriţă din Bucureşti s-a mutat cu tot cu pisici la Bacău.

În schimb, mă voi rezuma la atitudinea celor care au organizat acest festival faţă de legile din România. Are importanţă pentru că vorbim de o instituţie publică, pentru că până la urmă sunt în joc banii noştri şi, nu în ultimul rând, pentru că publicul băcăuan aşteaptă de la Teatrul Municipal Bacovia nu doar o ofertă culturală serioasă, ci şi acea atitudine respectuoasă pe care din păcate nu o primeşte de la administraţia locală.

Căruţa înaintea boilor

Nu e momentul oportun ca să pun pe tapet multitudinea de şantiere întârziate din Bacău, care fac viaţa locuitorilor un coşmar de ani buni de zile (praf, aglomeraţie, zgomot), dar e un aspect care a fost pus pe bună dreptate în balanţă de către cetăţeni între 1 şi 16 august. Da, foarte frumos, Bacăul era şi o să fie în continuare mort din punct de vedere cultural (cu un festival nu se face primăvară, dar cu o investiţie constantă în teatrul local poate că da), deci are nevoie de astfel de evenimente! Totuşi, n-ar trebui ca proiectele de infrastructură -mai ales cele finanţate din fonduri europene- să aibă prioritate?

Anca Sigartău, manager al Teatrului Bacovia, flancată de viceprimarul Vasile Tescaru şi primarul Romeo Stavarache, la Conferinţa "Finanţarea actului de cultură" din cadrul Theaterstock

image

Primarul Romeo Stavarache, acuzat de 5 fapte de luare de mită de către DNA şi ţinut în arest mai bine de jumătate de an, a anunţat la conferinţa de presă care a marcat finalul Theaterstock că Primăria Bacău pregăteşte un proiect de 4 milioane de euro pentru ediţia următoare a festivalului, jumătate din bani urmând să fie fonduri europene. Nu-i rău, dar cred că mai întâi ar trebui să ne concentrăm pe fonduri mai importante precum REGIO. Primăria Bacău are nevoie de nişte strategii pentru a lua bani pe Programul Operaţional Regional, exerciţiul bugetar 2014-2020 a început deja, însă municipalitatea n-a făcut niciun demers pentru banii europeni pe care i-am putea atrage începând de anul viitor.

Theaterstock = Festivalul Internaţional de Nerespectarea Legilor

Sper ca la ediţia viitoare, dacă va mai exista una, să existe în organizare şi nişte oameni care să se asigure că Anca Sigartău & co. respectă legile în vigoare. Nu de alta, dar Theaterstock 2015 a avut câteva bube juridice deloc de neglijat:

  • Chiar dacă Legea Educaţiei nr. 1/2011 prevede că elevii şi studenţii beneficiază de tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice (articolele 84 şi 205), reducerea pentru elevi şi studenţi la biletele/abonamentele de la Theaterstock a fost de doar 50%. Chiar şi aşa, am observat că la unele spectacole doar tinerii sub 16 ani au beneficiat de bilet subvenţionat cu 50%. Asociaţia Elevilor din Bacău a cerut Teatrului Bacovia respectarea legii, însă doleanţele elevilor nu au fost luate în seamă.
  • Legea Voluntariatului nr. 78/2014 consacră la articolul 11 obligativitatea contractului de voluntariat, sarcină ce revine organizaţiei gazdă, în cazul nostru Teatrului Bacovia. Organizatorii Theaterstock se laudă cu un număr aproximativ de 300 de voluntari. Am stat de vorbă cu mulţi dintre aceşti tineri inimoşi, mulţi dintre ei fiind chiar pasionaţi de teatru şi actori în devenire, şi mi-au spus nu doar că n-au contract de voluntariat, însă de multe ori nu ştiau ce să facă din cauza coordonării inexistente a echipei de voluntari. Nici mâncare şi apă nu au văzut mulţi dintre ei, aceasta reprezentând încă o încălcare a legii (articolul 15).
  • În majoritatea nopţilor din perioada Theaterstock, spectacolele stradale din zona centrală a oraşului s-au întins până după miezul nopţii. Nu puţini au fost cei care au fost deranjaţi de programarea spectacolelor la ore atât de înaintate. Cred şi eu: să fii nevoit să te trezeşti la 6-7 dimineaţa pentru a merge la muncă şi să nu poţi dormi 2 săptămâni noapte de noapte pentru că în stradă cântă unii la ora 1:00 nu e o chestiune prea digerabiă. Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice e foarte clară în acest sens: tulburarea liniştii locatarilor între orele 22:00-8:00 şi 13:00-14:00 – de către orice persoană – prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora este sancţionată cu amendă de la 500 la 1500 de lei;
  • Blocuri, pereţi ai magazinelor, instituţii publice, chiar şi monumente istorice - toate aceste construcţii n-au fost iertate de către cei care s-au ocupat cu lipirea afişelor pentru Theaterstock. Au lipit pe unde au prins, fără simţ estetic, fără jenă şi, poate cel mai grav, fără aprobări din partea locatarilor/proprietarilor/autorităţilor. Astfel, Teatrul Bacovia a mai încălcat un act normativ: Legea nr. 185/2013 privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate.

Pentru toate aceste abateri am dovezi, înregistrări, fotografii, iar de martori nici nu mai vorbesc: cetăţenii municipiului Bacău. Dacă tot o ardem cultural, hai să respectăm şi legea! Nu ştiu dacă vreun organ constatator se va autosesiza în privinţa acestor nereguli, îmi este greu să cred că se va întâmpla asta, însă cunosc deja faptul că mai mulţi cetăţeni lucrează la redactarea unor petiţii care se vor afla cât de curând pe mesele încuiate şi bine ascunse de ochii publicului ale Primăriei Municipiului Bacău.

Aştept cu interes ediţia a II-a a festivalului (repet, e bun şi avem nevoie de el) şi sper ca postacii şi bloggerii care au gustat din cele 32 de miliarde de lei (cât a costat Theaterstock) să înţeleagă faptul că nu sunt împotriva acestui eveniment doar pentru că îmi fac treaba pe care mi-o asum de ceva vreme, şi anume aceea de watchdog în municipiul Bacău.

image

„Adevărul“ încurajează dialogul şi libera exprimare a autorilor de pe platforma Blogurile adevarul.ro. Cu toate acestea, opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă întotdeauna poziţia ziarului. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite