Comedia ţine la tineri, după zece ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comedia ţine la tineri

Zece ani şi mult mai multe nume de tineri regizori lansaţi de când a luat fiinţă acest proiect al Teatrului de Comedie. Integrat Festivalului Comediei Româneşti FestCo, demersul s-a situat în avangarda preocupărilor privind sprijinirea tinerei generaţii de regizori într-un moment când puţine teatre se încumetau să o facă.

Era în 2005 şi aşa după cum declara directorul teatrului actorul George Mihăiţă: „Ne-am gândit să le oferim o sală numai a lor“. Aşa a început transformarea atelierelor de tâmplărie ale teatrului din strada Sfânta Vineri în ceea ce se va numi Sala Nouă a Teatrului de Comedie. Un spaţiu multifuncţional, la înălţime, unde urci pe o sacră în melc dintr-un hol spaţios pentru a participa la tot atâtea aventuri în lumea teatrului iniţiate de tineri plini de vise şi de curaj.

Pentru a ajunge în acest punct, respectiv reprezentaţia teatrală, tinerii regizori trebuie să-şi prezinte proiectele după un regulament strict şi exigent. El le cere candidaţilor textul propus spre montare, concepţia regizorală, scenografică până la detaliul de costum, distribuţia, deci întreaga echipă care urmează să realizeze respectiva producţie. Pare o continuare a muncii la atelierele din scoală de dinaintea absolvirii şi chiar e, având în plus şansa examinării de către un juriu competent alcătuit din profesionişti din toate categoriile.


George Mihăiţă

Comedia ţine la tineri

De-a lungul timpului, au fost selectaţi la acest concurs de proiecte pentru postura de câştigători tineri regizori care ulterior au demonstrat prin prezenţa pe scenele din Bucureşti şi din ţară că majoritatea meritau acest lucru, Sala Nouă fiind şi prima lor rampă de lansare. Vladimir Anton, Vlad Cristache, Mădălin Hâncu, Eugen Gyemant, Alexandru Mâzgăreanu, Marcel Ţop, Carmen Lidia Vidu, Mona Gavrilaş, Aurel Palade, Zakarias Zalan, Sânziana Stoican, Radu Iacoban, Dragoş Muşoiu, Catinca Drăgănescu sunt doar o parte dintre tinerii regizori care au semnat spectacole în cadrul acestui proiect generos, spectacole care, unele, au rulat mult timp pe afişul teatrului, contribuind la afirmarea în peisaj a artiştilor care le-au creat.

Pentru cei mai mulţi dintre ei, aceasta a fost - cum se spunea şi cu prilejul ceremoniei jubiliare care a marcat cei zece ani de Comedia ţine la tineri - prima şansă, prilejul nesperat de a se arăta publicului după anii de studiu, când s-au trezit aruncaţi într-o lume a competiţiei fără prea multe reguli, dar acerbă, în care urma să se impună. Cei mai mulţi au folosit din plin ocazia realizând spectacole de care ne aducem şi acum aminte şi despre care ne-au povestit la întâlnirea amintită. O întâlnire de suflet în jurul unei mese rotunde căreia i-a dat semnificaţie teatrologică fostul lor profesor, criticul Octavian Saiu, şi pe care au mobilat-o cu aprecieri câţiva invitaţi prieteni şi directori de instituţii cu care Teatrul de Comedie colaborează la acest proiect, precum Teatrul Ţăndărică, care are şi el un proiect similar (Salt) şi, mai nou, Teatrul Dramaturgilor Români.


Lorena Zăbrăuţanu

Comedia ţine la tineri

Personal, am apreciat cristalizarea unui spirit de generaţie tot mai manifest şi formalizat (amintim Forumul tinerilor regizori care s-a născut anul trecut cu sprijinul Teatrului Al. Davila din Piteşti) care coagulează o mişcare prin care se manifestă un spirit al timpului, nou şi provocator, în teatrul românesc. Trecerea anilor a atestat bunele idei şi intenţii ale Teatrului de Comedie, care, prin directorul său George Mihăiţă, marele prieten al adolescenţilor şi tinerilor, a susţinut şi sperăm să susţină şi mai departe acest proiect generos şi necesar.

Cu sprijinul harnicului colectiv al secretariatului literar din acest teatru a fost editat, cu prilejul aniversării comentată aici, un catalog substanţial care inventariază, în formă de documentar-artistic, spectacolele prezentate la Sala Nouă pe parcursul celor zece ediţii de concurs, urmate, conform regulamentului de montările respective. A fost desemnat, cu acest prilej, şi câştigătorul anului 2019 în persoana tinerei regizoare Lorena Zăbrăuţanu care a primit premiul din mâinile regizorului Vlad Massaci.

Comedia ţine la tineri
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite