Ion Caramitru, premiat de Împăratul Japoniei cu „Ordinul Soarelui Răsare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Caramitru şi ambasadorul Kisaburo Isshii, alături de diploma şi colanul Ordinului Soarelui Răsare       FOTOGRAFII: Florin Ghioca
Ion Caramitru şi ambasadorul Kisaburo Isshii, alături de diploma şi colanul Ordinului Soarelui Răsare       FOTOGRAFII: Florin Ghioca

Cel mai important ordin japonez destinat cetăţenilor străini, Ordinul Soarelui Răsare (Order of the Rising Sun, Gold Rays with Ribbon) i-a fost înmânat joi, de către Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Kisaburo Ishii, lui Ion Caramitru, Directorul Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale”, printr-o ceremonie desfăşurată în cadrul recepţiei organizate cu ocazia Zilei Naţionale a Japoniei, în prezenţa a peste 500 de invitaţi.

Ordinul Soarelui Răsare a luat fiinţă în anul 1875, la iniţiativa Împăratului Meiji al Japoniei, după „Ordinul Crizantemei” (rezervat doar preşedinţilor de state sau membrilor caselor regale), fiind al doilea ordin ca importanţă acordat în Japonia. Este, totodată, şi cel mai înalt ordin japonez acordat cetăţenilor străini, decernat pentru merite deosebite în domeniul relaţiilor internaţionale, al promovării culturii japoneze, sau al proiectelor vizând dezvoltarea şi protecţia mediului. Înaintea celui de al doilea război mondial era decernat inclusiv pentru servicii militare excepţionale.

„Ordinul Soarelui Răsare” este conferit în numele Majestăţii Sale, Împăratul Akihito al Japoniei, prin Biroul de decoraţii de pe lângă cabinetul Primului Ministru Shizo Abe, care semnează Brevetul distincţiei, parafat cu sigiliul de stat al Japoniei. 

Ceremonia înmânării înaltului Ordin de către E.S. dl. Ambasador Ishii, a fost însoţită de către o succintă prezentare făcută de acesta meritelor lui Ion Caramitru în susţinerea şi dezvoltarea relaţiilor culturale dintre România şi Japonia. În cuvântul său de mulţumire, Ion Caramitru a dat câteva exemple ale strânsei sale colaborări cu teatrul japonez şi a adus un elogiu calităţilor de excepţie ale naţiunii japoneze, pe care le-a calificat drept exemplare şi demne de urmat.

caramitru premiu japonia foto Florin Ghioca

În 2016, lui Ion Caramitru i-a fost conferit de către British Council titlul de Ambasador Cultural Shakespeare, şi distincţia de Actor al Europei, din partea Comitetului Festivalului Internaţional de Teatru din Macedonia. 

Ion Caramitru a absolvit studii de actorie la clasa prof. Beate Fredanov, în 1964, când a şi debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în „Eminescu“ de Mircea Ştefănescu. A fost actor şi regizor al Teatrului „L. S. Bulandra”, al cărui directorat l-a şi deţinut în perioada 1990-1993. 

Repertoriul său actoricesc cuprinde roluri principale în piese de teatru importante semnate de autori precum William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset etc. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti, Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu. 

A rămas în istoria teatrului universal drept unul dintre cei mai buni interpreţi ai rolului Hamlet, în spectacolul omonim pus în scenă de Alexandru Tocilescu în 1985 la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra“. Ion Caramitru este şi un foarte apreciat actor de film. A jucat în „Pădurea spânzuraţilor“, film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), „Iarba verde de acasă“ în regia lui Stere Gulea, „Ecaterina Teodoroiu“, regia Dinu Cocea. 

De asemenea, el este cunoscut publicului şi pentru rolul Socrate din celebra serie „Liceenii“. A fost ministrul Culturii între anii 1996-2000. Este preşedinte al UNITER din 1990, iar în prezent, din 2005 este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite