Lumea s-a bătut pentru un loc la spectacolele regizate de Silviu Purcărete,  jucate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul regizor Silviu Purcărete a avut două spectacole în cadrul  Festivalului Naţional de Teatru: marţi seară, "Iulius Caesar", la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti şi, miercuri seară, "Cafeneaua" la Opera Naţională Bucureşti.  Cele două spectacole, ambele cu scenografia semnată de Dragoş Buhagiar, au avut fiecare doar câte o reprezentaţie. La ONB, lumea s-a îngrămădit, miercuri seară, să poată intra la spectacolul după Goldoni.

Biletele la cele două spectacole regizate de Silviu Purcărete au fost unele dintre cele mai scumpe din Festivalul Naţional de Teatru (FNT), cu preţuri şi de 120 de lei pe tichet, dar lumea s-a îngrămădit la cele două producţii, jucate în două seri la rând, marţi şi miercuri, la Teatrul Naţional Bucureşti şi, respectiv, la Opera Naţională Bucureşti. Fiecare spectacol, atât "Iulius Caesar" (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj), cât şi "Cafeneaua" (Teatrul "Vasile Alecsandri" din Iaşi), a avut doar câte o singură reprezentaţie.

"Iulius Caesar", de William Shakespeare, in regia lui Silviu Purcărete, montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (cu personajul principal Iulius Caesar, interpretat de  Zsolt Bogdán, şi cu Marc Antoniu, întruchipat de Miklós Bács) s-a jucat, marţi seară, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti.

Spectacolul are scenografia semnată de Dragoş Buhagiar şi muzica originală de Vasile Şirli.

image

"Iulius Caesar, probabil cea mai cruntă piesă politică a lui Shakespeare, ne copleşeşte nu numai prin clarviziunea fără cusur, ci şi prin surprinzătoarea sa actualitate. Brutus şi camarazii săi senatori republicani uneltesc, în numele binelui comun, împotriva lui Caesar.

Însă, odată cu asasinarea conducătorului cu porniri dictatoriale, nu se instaurează ordinea, ci se dezlănţuie iadul: izbucneşte un război civil şi Roma este devastată de spiritul distrugerii. Oare nu ne aflăm şi noi înşine pe acelaşi drum, de la primăvara arabă la haosul mondial?, spune András Visky, care a realizat dramaturgia spectacolului.
image

In spectacolul "Iulius Caesar," apare un câine superb, dresat, care aleargă pe scenă, prin sală şi printre spectatori

Buluceala de la Operă la "Cafeneaua" de la Iaşi

Spectacolul "Cafeneaua", după Carlo Goldoni, a fost montat de Silviu Purcărete la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

Scrisă de Goldoni în 1750, piesa "Cafeneaua" a fost reprezentată în avanpremieră la Mantova, în primăvara aceluiaşi an, ca mai apoi să ajungă pe scena Teatrului Sant’Angelo de la Veneţia, unde este jucată douăsprezece seri, ceea ce, pentru acea vreme,constituie un număr mare de reprezentaţii.

Titlul piesei e unul atipic, la fel şi povestea. Dacă în celelalte texte Goldoni se referă la caracterul personajului principal, aici în centrul acţiunii se află spaţiul, mediul, iar povestea e una corală, colectivă. Cafeneaua e, desigur, un local public în care se consumă cafea... Cafeneaua lui Goldoni este, însă, centrul lumii veneţiene, esenţa vieţii cetăţii, loc de întâlnire, de observaţie, de bârfe, scena pe care se perindă protagoniştii unor încurcături cu mult miez comic.

Acţiunea se desfăşoară în timpul Carnavalului, iar personajele au un desen pregnant de realist pe diferite paliere ale unor varii clase sociale – de la onestul cafegiu Ridolfo, până la abilul proprietar de tripou Pandolfo, de la clevetitorul Don Marzio, până la nobilul scăpătat Flaminio, de la nefericitul dependent de noroc Eugenio, până la răbdătoarea sa soţie Vittoria, de la Placida, călătoarea eternă pe urmele soţului, până la balerina Lisaura, prinsă în plasele dedublărilor mascate. „Cafeneaua” le strânge laolaltă poveştile şi devine martorul unor destine cu viciile şi virtuţile lor. Mari sau mici.

CAFENEAUA

de Carlo Goldoni

cafeneaua productie iasi

 FOTO: Constantin Dimitriu

Traducerea: Constanţa Trifu, Lidia Sava

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Iaşi

Distribuţia:

Ridolfo: Teodor Corban

Don Marzio: Călin Chirilă

Eugenio: Ionuţ Cornilă

Flaminio: Constantin Puşcaşu

Placida: Petronela Grigorescu

Vittoria: Andreea Boboc

Lisaura: Haruna Condurache

Pandolfo: Horia Veriveş

Trappola: Constantin Avădanei

Căpitanul de poliţie: Daniel Busuioc

Un client: Petru Ciubotaru

O clientă: Puşa Darie

Un chelner: Gelu Zaharia

Cântăreţe: Livia Iorga, Oana Sandu, Diana Roman, Andreea Spataru

Poliţişti, chelneri de la han, băieţi de prăvălie: Radu Homiceanu, Andrei-Grigore Sava, Cosmin Panaite, Lucian Valacu, Adi Marele

Regia: Silviu Purcărete

Scenografia: Dragoş Buhagiar

Muzica originală: Vasile Şirli

Cântece pe versuri de Giorgio Baffo şi Petrarca

Asistent regie: Radu Ghilaş

Asistenţi scenografie: Iuliana Gherghescu, Vladimir Iuganu

Pregătire muzicală: Diana Roman

Light design: Dragoş Buhagiar



 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite