Amintiri din studenţie despre profesoara Olga Tudorache. Mirela Oprişor, la Adevărul Live: „A fost Regina noastră. Se duce o dată cu ea o lume“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirela Oprişor şi Natalia Călin, cele două actriţe invitate marţi la Adevărul Live pentru Interviurile FNTm au vorbit mai puţin despre spectacole din Festivalul Naţional de Teatru şi mai mult despre Olga Tudorache, care s-a stins la Spitalul Elias.

„Nu cred că suntem noi în măsură să vorbim despre dumneaei, dar dacă aşa s-a nimerit...Sunt tristă la aflarea acestei veşti pentru că a fost Regina noastră şi, în acelaşi timp, sunt bucuroasă că am avut acest privilegiu s-o am ca regină a teatrului“, a spus, emoţionată, Mirela Oprişor.

„Din fericire am cunoscut-o, eram în Institut, soţul meu, Mimi Brănescu, a fost la clasa dumneaei, a fost profesoara lui. Am fost în an paralel, mergeam la examene, de-abia o aşteptam să vină pentru că de fiecare dată avea câte o surpriză pentru noi. Era un om viu, vesel, deşi ţi-era frică de dumneai când trecea pe culoare. Te lipeai aşa de zid şi parcă ţi-era ruşine să spui şi „bună ziua“. Parcă n-aveai dreptul să-i spui unei regine „bună ziua unei regine“. Cam aşa era ceea ce degaja dumneaei“, a povestit actriţa, invitată la Adevărul Live, alături de Natalia Călin.

natalia calin si mirela oprisor foto sever gheorghe

Patru ani să stai cu un profesor, să te iubească un profesor. Privilegiu e puţin spus”, a spus Natalia Călin, referindu-se la relaţia dintre Olga Tudorache şi studenţii acesteia.

Deşi Oprişor şi Călin nu au fost studentele actriţei, fiind la clase paralele, acestea au fost atinse de „Regina mamă”, o altă titulatură pin care aceasta este definită, după piesa cu acelaşi nume, care i-a adus premiul Uniunii Teatrale din România pentru cea mai bună actriţă.

Natalia Călin a povestit cum, la finalul unui spectacol, Olga Tudorache a venit la ea şi a pupat-o pe frunte: „Atât am vrut să îţi spun”, i-a zis actriţa.

Mirela Oprişor a povestit că aceasta era o femeie plină de viaţă, veselă, dar „de care îţi era frică atunci când trecea pe culoare”. Impunea un asemenea respect, încât îţi era ruşine să dai şi bună ziua. „ Parcă n-aveai dreptul să-i spui unei regine  „bună ziua”. Cam aşa era ceea ce degaja dumneaei”, a mai spus Oprişor.

„Sunt şi eu aici”

La un moment dat, în anul doi, după un examen, Mirela Oprişor şi colegii săi erau emoţionaţi. Deliberările se prelungiseră, notele încă nu se dăduseră şi ei aşteptau deja de patru-cinci ore. Mai multe fete s-au dus la toaletă, unde stăteau în şir şi se plângeau. „ Şi ne ziceam: Băi, dar cât ne mai ţin ăştia, nu se poate aşa ceva. Dacă iau 4, dacă ne dau afară”, îşi aminteşte Oprişor.

Vocile s-au oprit, când, din toaletă, s-a auzit vocea Olgăi Tudorache: „Drăguţă, sunt şi eu aici”.  „Era adorabilă. Soţul meu, Mimi Brănescu, are poveşti cu dumneai, fabuloase, dar nu-mi permit eu să le povestesc”, a adăugat Mirela Oprişor.

Olga Tudorache şi liftul de la Institut

Natalia Călin şi-a amintit o întâmplare cu „Regina mamă” şi liftul din Institut, celebru pentru cei care au făcut şcoala de actorie, un lift din sticlă prin care se vedea tot. La un moment dat, şi-a adus aminte actriţa, s-a dat o directivă prin care studenţilor le era interzis să mai meagă cu liftul, acesta putând fi folosit numai de profesori.  Cunoscând orarul, studenţii ştiau că la anumite ore, când profesorii nu aveau cursuri, putea încălca regula fără să fie prinşi. „Noi stăteam la fumoar şi mergea liftul în sus, în jos, plin de studenţi, şi auzim, coborând pe cineva cu un baston pe scări. Noi eram la doi, cineva cobora de la trei. Liftul mergea încontinuu”, a spus Natalia Călin. De pe scări şi-a făcut aparţia Olga Tudorache, clipă în care toţi s-au blocat, atât cei de la fumoar, cât şi cei din lift care se blocase, „că aşa e în viaţă”, după cum a spus Călin. Profesoara a trecut, i-a  văzut pe „îngheţaţii din lift”, iar aceasta a trecut tacticos pe lângă lift, la rampa următoare. Toţi se gândeau la ce vor păţi a doua zi din cauza acestui incident. Însă „regina mamă” s-a comportat ca atare, tratând situaţia cu umor. „După trei trepte, o ia înapoi, deşi era greu pentru dumneaei, se uită în lift şi le zice: Mai trec eu mâine”, a povestit actriţa Natalia Călin.

image

Natalia Călin a povestit, la Adevărul Live:

„Apropo de Regina Mamă, noi eram tinere actriţe când spectacolul ăla era un spectacol rege la ora aia în Bucureşti. Mergeam pentru că era un recital, tot timpul altfel. Doamna Olga era o actriţă-erai fericit dacă te-ar fi atins. Iar noi suntem două actriţe care am fost atinse la propriu.

Pe mine m-a pupat pe frunte o dată după spectacol şi a spus: Atât am vrut să îţi spun.

Eram studentă şi pentru noi numai faptul că venea o actriţă uriaşă ca să vadă ce făceam noi acolo, când făceam câte o bucată dintr-o piesă. Ca să te noteze, stătea 7 minute cu ochii pe tine. Nouă ni se părea ceva din altă lume...

Pentru noi, astăzi, mai moare o lume. Cu ei moare de fapt toată tinereţea noastră, în care noi am fost atinşi de oamenii ăştia.

Respectăm într-un fel meseria asta şi asta vine de la ei. Am văzut cum Regina Mamă lucra cu un mosor, cu o chestie de mohair, o chestie banală pe care o face orice femeie de la ţară. Regina Mamă desfăcea tacticos mosorul ăla.

E un soi de respect pe care noi l-am primit de la ei.

Sper ca şi copiii din urmă să-l vadă la noi.

N-o să ajungem niciodată să fim ca ea, pentru că nu mai e vremea să fii Regina Mamă, pentru că s-au schimbat vremurile, s-a schimbat lumea, dar e minunat că noi am avut şansa şi  am văzut-o.

Mirela Oprişor a subliniat:

Ar fi minunat să nu aflăm în aceste trei zile de doliu naţional, aş spune eu, că am  avut o Regină Mamă şi cine a fost dumneaei. Ar fi minunat  ca şi pe viitor să rămână şi să facă ceva televiziunile în acest sens. Să educe publicul care vine din urmă sau copii care vin din urmă să afle cine a fost aceaastă doamnă a teatrului românesc.

Din păcate, eu am asistat la o scenă la Odeon... Eram la o premieră şi doamna Olga era invitată. Carmen Tănase o invitase. La un moment dat, au venit doi tineri, bănuiesc că erau din branşă. Şi cu atâta nonşalanţă i-au spus: Doamnă, v-aţi aşezat pe locul meu.

Mie mi s-au înmuiat picioarele.

„Măi , e doamna Olga”.

„Da, dar eu aveam loc aici“. Nici nu ştiau cine este. Ne-am ridicat. Nu ştiu cum s-a simţit dumneaei, dar nu cred că te simţi bine“.

 

Mirela Oprişor a rememorat o altă amintire din facultate:

La examen, mergeam toate clasele. Şi ne aşezam. Începe examenul. Începea scena cu un telefon. Şi începe doamna Olga şi face ca telefonul. Era serioasă şi făcea trrrr. A trebuit să facă pauză.

Natalia Călin a punctat, în cadrul emisiunii:

Olga Tudorache era uriaşă. S-a născut în ţara greşită probabil. Nu era cu nimic mai prejos decât Peter OToole, de pildă, deci la acest nivel era tehnica dumneaei. Mai erau câţiva acolo. Dar aici a fost cu adevărat Regină Mamă.

.

Mirela Oprişor a povestit:

Când mergeai la spectacolele dumneai, simţeai că te lipeşti de scaun. Era o energie cu totul şi cu totul aparte. La Institut eram 12 într-o clasă, la Academie erau 15-20 în clasă, Acum sunt 50 în clasă. Nu mai vorbim de acelaşi schimb de energii..

Natalia Călin a spus la Adevărul Live: „Înaintea noastră, grupe de 40-5 oameni erau. Noi suntem generaţia de după Revoluţie, în anii tulburi, ca o spumă de mare pe un râu agitat. Dar nu ştiam altceva, intram dimineaţa la 9, ieşeam seara la 10. Nu aveam alte joburi, nu făceam reclame, nu aveam bani,. Am fost acum prin facultate recent, studentii au laptopuri, internet...Păi pe vremea noastră, o pereche de pataloni de trening era o victorie. Trăim alte vremuri.

Doamna Olga Tudorache ia cu ea o lume.
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite