În ce condiţii vor prelua chinezii de la CEFC Energy grupul Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chinezii de la CEFC Energy vor prelua fostul grup Rompetrol, actualmente numit KMG International, asumându-şi toate obligaţiile acestuia faţă de statul român, inclusiv constituirea fondului de investiţii de un miliard de dolari.

Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, afirma recent că noul dosar Rompetrol deschis de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) nu va afecta „în mod normal“ tranzacţia cu grupul chinez CEFC, iar acesta îşi asumă obligaţiile privind constituirea fondului de investiţii de un miliard de dolari şi preluarea pachetului de 26% pentru 200 de milioane de dolari, aşa cum sunt trecute în Memorandumul Rompetrol, convenit cu Guvernul României în anul 2013.

„În mod normal, investigaţia nu va afecta tranzacţia cu partea chineză deoarece KMG Internaţional nu a făcut nicio infracţiune, am devenit o victima colaterală în acest caz. Sper să ajungem la dialog deoarece nu cred că este în interesul statului că operaţiunile să fie oprite. De 12 ani de când durează investigaţiile ştim că autorităţile au fost ocupate cu alte lucruri, dar asta nu face bine climatului investiţional deoarece vin investitori care apoi nu pot şti ce se întâmplă. În opinia noastră durata investigaţiei nu ajută deloc climatul de investiţii“, afirma Zhangulov în data de 10 mai

Oficialul arăta atunci că, indiferent de acţionariat, KMG International îşi va îndeplini toate obligaţiile.

Reamintim, grupul CEFC Energy va prelua 51% din KMG International pentru suma de 680 de milioane de dolari, în vreme ce grupul petrolier kazah KazMunaiGaz, controlat de stat, va păstra cota de 49%.

Memorandumul expiră la 31 decembrie 2016

Pe de altă parte, Zhangulov avertiza recent că Memorandumul Rompetrol expiră la finele acestui an, astfel că statul trebuie să se mişte mai repede cu scoaterea la licitaţie a pachetului de 26% din acţiunile Petromidia şi să desemneze societatea de stat care va participa la constituirea fondului de investiţii în energie. 

„Acum trei ani am afirmat că vom investi un miliard de dolari în România. Aşa cum este azi, Memorandumul Rompetrol expiră la 31 decembrie 2016. E ca într-o căsătorie: nu poate exista decât dacă vrea şi partenerul. De exemplu, trebuia ales deja consultantul pentru privatizarea celor 26% ai statului. Dacă procesul de vânzare nu este lansat cât mai curând, nu se poate finaliza până la sfârşitul lui 2016“, declara Zhangulov pentru „Adevărul“.

Ministerul Energiei va desemna în perioada următoare compania care va negocia înfiinţarea fondului de investiţii, anunţa de curând şi Aristotel Jude, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei. Rompetrol a anunţat deja primul val de investiţii pe care le urmăreşte: realizarea unei termocentrale în cogenerare pe platforma de la Petromidia şi construirea unui lanţ de benzinării.

Procurorii au găsit un prejudiciu de trei miliarde de lei

Între timp, însă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au instituit în data de 9 mai sechestru pe mai multe active ale KMG International, Rompetrol Rafinare (Petromidia) şi Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA), până la concurarea sumei de trei miliarde de lei. Acesta este prejudiciul calcula de către procurori în Dosarul Rompetrol 2, disjuns din Dosarul Rompetrol.

Procurorii  DIICOT au dispus, în 22 aprilie, schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 14 suspecţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi complicitate la aceste fapte, precum şi spălare de bani.

Anterior, în dosarul iniţial Rompetrol, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în octombrie 2014, pe fostul senator Sorin Roşca Stănescu, la doi ani şi patru luni de închisoare, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş. la doi ani şi opt luni de închisoare, în ambele cazuri pedepsele fiind dispuse cu executare.

În cazul omului de afaceri Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol până la vânzarea către KazMunaiGaz, judecătorii Curţii au încetat procesul penal, ca urmare a decesului acestuia şi au lăsat nesoluţionată partea civilă legată de acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite